Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

IT nam pokazuje da možemo biti zemlja za nove generacije

Sve što su napravili doista mogu zahvaliti vlastitom trudu i znanju. Nikako državi
19. rujna 2020. u 08:09 1 komentara 365 prikaza
Nanobit
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Nanobit, Rimac, Infinum i Photomath IT tvrtke su koje su u posljednjih tjedan-dva zbog svojih uspješnih poslova bile na naslovnicama gotovo svih medija u državi. Zasjenili su gospodarske koruptivne afere i koronakrizu bar na trenutak pozitivnim poslovnim uspjesima. Zasluženo, jer sve što su postigli, postigli su iz Hrvatske i bez ikakve pomoći. Sami. Respekt. Ne treba tu biti patetičan ni melodramatičan, samo treba priznati uspjeh i, ako je moguće, podržati ih da nastave u tom smjeru, omogućiti im dodatni razvoj.

VELIKI POSAO U HRVATSKOM IT-U Nanobit su osnovali s dva računala, a sada je prodan za gotovo milijardu kuna

To ni u kojem slučaju ne znači tek tapšati ih po ramenu ni dijeliti državne poticaje. Jer IT-jevci nikada i nisu tražili pomoć države, barem ne tako i u tom obliku.

U Nanobitu su posebno ponosni na to što nikakve poticaje nisu tražili i sve što su napravili doista mogu zahvaliti vlastitom trudu i znanju. Nije im padalo na pamet da se miješaju u politiku, a kamoli da traže poticaje, posebno one koji se dijele u Hrvatskoj, ovisničke. Ono što bi vladajući ipak možda mogli poduzeti jest to da pogledaju što rade ostale države, poput Njemačke ili Skandinavaca, u svom planu poticanja određenih industrija, čisto zato da se i onima koji rade u Hrvatskoj omoguće iste pozicije s kojih kreću i djeluju oni izvan nje. Ono što bi svakako bilo od pomoći, a to IT-jevci traže, su okviri, posebice pravni, koji se neće mijenjati i u koje će potencijalni investitori biti sigurni, te poticajno i fer poslovno okruženje u kojem će rasti i razvijati se. To bi bili neki, općeniti poticaji koji bi im dobro došli.

U svakom slučaju, Nanobit, Rimac, Infinum, Photomath, Infobip... bljesnuli su ovog ljeta, a Hrvatska ima još niz IT tvrtki u rukavu koje možda nisu trenutačno isturene, no vrlo dobro guraju svoje poslove, pa i iz Hrvatske.

Digitalni nomadi/Ilustracija PLAĆA NJEMAČKA, A TROŠI JE U HRVATSKOJ Hrvatska će među prvima uvesti digitalnu nomadsku vizu: Otkrivamo što to znači

ICT udruge artikulirane su i stručne, aktivno predlažu mjere pa bi, kada bi ih se poslušalo vezano za rasterećenje troškova rada, ili transparentnu javnu nabavu, ili pak glede usmjeravanja sredstava iz EU fondova, možda bismo konačno postali zemlja za nove generacije, kao i one koje upravo ovdje vide svoju budućnost. Prostora za napredak svakako ima, a IT tvrtke to neprestano pokazuju, naravno, ove koje se nalaze u privatnom sektoru.

U selu Mečenčani stvaraju se goleme rupe u tlu
RASCJEPI U TLU
Ne uzrokuju samo potresi rupe u tlu: Vrtače se pojavljuju širom svijeta, a razlog je zabrinjavajuć
Nikola Škorić
PROLJETNA SEZONA
U novoj epizodi Raiffeisen Future Boosta saznajte kako je Nikola Škorić osnutkom tvrtke Electrocoin započeo revoluciju u industriji plaćanja
  • Mimosvijet:

    Hrvatski IT sektor je podijeljen u dvije grupe. Dio koji ovisi o državnom i lokalnom outsourcingu i javnim nabavama i kojima bi USKOK svaki čas mogao uskočiti kao i Janafu i drugi koji se sam snalazi na svjetskom tržištu. U ... prikaži još! prvoj grupi su MSAN i Apis, u drugoj Infobip i Nanobit. Trebalo bi raditi jasnu razliku kad se pišu ovakvi tekstovi jer se uspjesi ovih drugih često koriste za korupciju ovih prvih baš pod izgovorom da je u IT-u budućnost.