Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.06.2018. u 08:11

Zakon će odrediti na što imamo pravo sa svojom zdravstvenom, definirati pravo na bolovanje....

U samom fotofinišu Zakona o zdravstvenoj zaštiti nadležno Ministarstvo počelo je s izmjenama još jednog jednako važnog zdravstvenog zakona. Modus operandi identičan je – da sjednu za stol i smisle novi Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju pozvani su, da tako kažemo, svi. Ne znači to nužno da će osvanuti najbolja varijanta jer tko će usuglasiti i pomiriti sve te stavove i interese... Naučili su pacijenti to i na izmjenama prvo spomenutog Zakona koji će uskoro u Vladu.

Povlačen je iz javne rasprave, mijenjan, dopunjavan i tako u krug pa je primarna skoro ostala bez pedijatrije, odnosno djeca bez pedijatra “u domu zdravlja”. To je samo jedan od detalja iz kojeg su nastale polemike, čega sigurno neće manjkati ni kad se donese nacrt Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Sva 43 člana te radne skupine imaju odgovornost sudjelovati u kreiranju dokumenta koji će sutra utjecati na život svakog građanina.

A svaki taj građanin – pacijent mora znati da je Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, među ostalim, pravni temelj onoga na što sve imamo pravo sa svojom zdravstvenom, definira nam pravo na bolovanje itd. I da moraju izreći i svoje mišljenje, zato uostalom postoji javna rasprava, a zato su u ovom povjerenstvu prisutni i predstavnici udruga pacijenata. Jer, u suprotnom, svaka zakonska izmjena završit će na jednak način – javnim sukobom mišljenja, a u konačnici će za sve biti kriv – Kujundžić. Na ministru zdravstva i formalno i moralno jest najveća odgovornost, ali u biti njemu će u ruke samo ono što ova 43 člana povjerenstva osmisle.

Ako je bit izmjena uvođenje nadstandarda, onda ne treba “gaziti diktafon” na sam spomen tog izraza, nego definirati i objasniti razloge, način i učinke. Uostalom, ako taj famozni nadstandard znači da će pacijent dobiti “isti kuk” u Osijeku, Lovranu i na Šalati, onda bi ga pacijenti prvi trebali zazivati, naravno uz uvjet da znamo točno što se kupuje i koje kvalitete.

Ilustracija
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije