Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25.02.2018. u 23:56

Iako je prošla polovica proračunskog razdoblja od 2014. do 2020., Hrvatska je iz fondova EU povukla samo 800 milijuna eura ili 7,5 posto od raspoloživih 10,6 milijardi eura

Raspoređivanje novca i pregovori o višegodišnjem proračunu Unije, prijetnje, dobitnici, gubitnici... Terminologija, ali i praksa, navlačenja budžeta nalikuje na vojnu, a proračun i fondovi postaju još jedno sredstvo za nametanje političkog utjecaja.

Ponovno se aktualiziralo to pitanje kad su neke države, prije svega Njemačka, započele s ofenzivom ideje da se dodjela kohezijskih sredstava uvjetuje poštovanjem načela i vrijednosti EU, za čije se kršenje optužuju Mađarska i Poljska. Očekivano, taj je prijedlog pojačao rascjep država Višegradske skupine, Komisije i nekih starih članica. Hrvatska se – kako je rekao premijer Plenković – protivi ideji uvjetovanosti kohezijskih fondova vladavinom prava i pitanjem koliki otklon država članica ima od normi EU, ali i konkretnih zahtjeva koji iz njih proizlaze, kao što je raspodjela migranata.

Time je stala uz bok država V4, iako sada nije u njihovoj situaciji. No, Hrvatska se i prije klonila osuditi Poljsku i države koje su odbile primiti imigrante, zalažući se za dijalog. Problem fondova može se promatrati na dva načina. Jedan je politički – time bi novac postao sredstvo kontrole “neposlušnih” članica, što bi, bez vrlo čvrstih i mjerljivih kriterija, moglo metastazirati u sredstvo zlouporabe velikih i jakih. No, postoji i druga razina, ona ironična. I dok je u slučaju Poljske, primjerice, riječ o državi koja izvrsno iskorištava sredstva EU, Hrvatska je na drugom kraju spektra.

Stvari se kreću, ali je i ministrica fondova EU Gabrijela Žalac nedavno izjavila da nije zadovoljna, iako je krivca našla u Milanovićevoj Vladi. Iako je prošla polovica proračunskog razdoblja od 2014. do 2020., Hrvatska je iz fondova EU povukla samo 800 milijuna eura ili 7,5 posto od raspoloživih 10,6 milijardi eura. Sljedeće godine projekti za sprečavanje prirodnih katastrofa ostaju bez novca jer – nisu napravljeni.

Netko zlurad bi rekao: Lijepo je da se Hrvatska bori za fondove EU, ali iskoristite ove koji su vam već dodijeljeni. Jer neiskorišten novac – propada. A to baš i nije dobra pozicija za traženje dodatnih svota novca i postavljanje uvjeta.      

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije