Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.04.2019. u 08:42

Dolaskom na misu Penava je lopticu prebacio predstavnicima vukovarskog SDSS-a

Pomalo iznenađujuće i bez ikakve prethodne najave gradonačelnik Vukovara Ivan Penava posjetio je jučer vukovarsku pravoslavnu crkvu svetoga Nikolaja u kojoj je sa suradnicima bio prisutan na molitvi u povodu pravoslavnog Uskrsa. Pravoslavni svećenik u crkvi svetoga Nikolaja i njegovi najbliži znali su za dolazak gradonačelnika, no većina drugih vjernika bila je iznenađena. Vidjelo se to i po njihovim licima i znatiželjnim pogledima upućenim dijelu crkve u kojem je stajao Penava, koji je jasno kazao da je ovo velik iskorak u daljnjim međunacionalnim odnosima u Vukovaru.

Trebalo je proći 20 godina da bi jedan vukovarski gradonačelnik nazočio molitvi u pravoslavnoj crkvi. I što je još zanimljivije, to nije napravio nitko od njegovih prethodnika, koji su se predstavljali kao liberalniji i kada su međunacionalni odnosi možda bili i bolji. To je napravio Penava kojega se navodi kao predstavnika desnog krila HDZ-a i nacionalista. I danas su Vukovarcima u sjećanju poruke s vukovarskog prosvjeda u listopadu prošle godine, razne izjave i objavljivanje videosnimka na kojima su srednjoškolci koji nisu ustali za vrijeme intoniranja državne himne.

Kako god, Penava je sada učinio prvi, i to veliki korak te predstavnicima vukovarskog SDSS-a, sportski rečeno, prebacio lopticu. Sada se od njih, kao i od zamjenika gradonačelnika Srđana Milakovića, očekuje da budu dio gradskih i županijskih izaslanstava koja odlaze položiti vijenac na Memorijalno groblje. Vrhunac bi trebao biti zajedničko sudjelovanje u Koloni sjećanja 18. studenoga. Poslije ove jučerašnje Penavine geste, koja je za svaku pohvalu, ostaje vidjeti hoće li sve ostati samo na gesti ili se može očekivati pravo i iskreno poboljšanje odnosa koji već godinama opterećuju Vukovar i Vukovarce.

Iako to mnogi ne žele reći, dobar dio onih koji o mnogo toga odlučuju i dalje u mislima živi u 1991. godini. Penava je učinio prvi korak da bi se te stvari promijenile nabolje, a na svim Vukovarcima koji žele dobro svojem gradu i djeci je da pomognu koliko i kako mogu. Ako već ne mogu pomoći, od nekih će biti dovoljno i da ne opstruiraju ove pokušaje.

Ivan Penava u pravoslavnoj crkvi na molitvi povodom Uskrsa

Ključne riječi

Komentara 1

DR
drenova2
12:56 29.04.2019.

Mi stalno radimo iskorake, a onda se nađemo u raskoraku sa samima sobom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije