Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Irci shvatili da pobačaji neće nestati zakonskom zabranom

Pobačaj prestaje biti kontracepcija kada se u školama uči o zaštiti od neželjene trudnoće
27. svibnja 2018. u 07:10 16 komentara 919 prikaza
Irska
Foto: Reuters/Pixsell

Bilo bi potpuno pogrešno, da ne kažem glupo, kazati da su Irci za pobačaj s obzirom na to da su se izjasnili za izbacivanje 8. amandmana iz 40, 3. članka Ustava koji je uveden 1983., također poslije referenduma, a kojim se utvrđuje kako čovjek nastaje začećem. Irsko se društvo u razdoblju od tih 35 godina izmijenilo, odnosno shvatilo kako je građanski zakon nešto čime se stvari mogu učiniti manje traumatičnima.

Irska - referendum za pobačaj POVIJESNI REFERENDUM Irska će legalizirati pobačaj, zagovornici zabrane priznali poraz!

Irci su i dalje protiv pobačaja, i to ne samo zato što im to nalaže vjera već i zato što drže kako je riječ o traumi kroz koju prolaze žene. Ali to ne znači da moraju biti protiv zakona koji omogućuje pobačaj. Kao što je ovih dana tvitala Emma Bonino, talijanska političarka Radikalne stranke (zahvaljujući i toj stranci 1978. je u Italiji uveden zakon o pobačaju i potvrđen na referendumu 1981.), da nije zakon izmislio pobačaj, već ga je zakon stvorio manje tajnim.

Talijanke su ili tajno išle na pobačaj ili su, kao i Irkinje, odlazile pobaciti u neku drugu državu. Podaci pokazuju kako zakon o pobačaju nije povećao broj pobačaja. U Italiji je 1982. godini bilo 240.000 pobačaja, a prošle godine manje od 87.000, no valja istaknuti da je više od 30 posto u toj brojci pobačaja strankinja. Kada postoji zakon koji zabranjuje pobačaj ne znači da pobačaja nema i da ga neće biti.

Dakako, pobačaj ne bi smio biti sredstvo kontracepcije, a to prestaje biti kada se i u školama uči da postoji zaštita od neželjene trudnoće. Dakle, opet jedan društveni preokret u odnosu na ono što podučava Crkva, odnosno da se ne smije upotrebljavati prezervativ jer su spolni odnosi samo za prokreaciju.

Upravo zato što se počelo upotrebljavati kontracepciju, smanjen je broj pobačaja, a zakon je dopustio prekid trudnoće onim ženama koje su protiv svoje želje (poslije silovanja, ali i drugih razloga) zatrudnjele. Ima pravo irski premijer Leo Varadkar, koji je tvitao kako su rezultati referenduma povijesni, jer su pokazali kako se irsko društvo izmijenilo. Nisu Irci postali manje katolici, već su postali svjesni da se zakonom o zabrani ne može izbrisati pobačaj.

Irska
1 / 7
Irska - referendum za pobačaj
NAROD NIJE SUSPEKTAN; suspektni mogu biti oni koji narod vode i koji se na narod pozivaju, a misle samo na sebe i na svoje interese Odlučuje li narod?! Politički koktel nacionalizma i religije želi isključiti dio građana iz države Amsterdamska koalicija optužuje za “prebrojavanje krvnih zrnaca” Milan Ivkošić 'Konzervativna revolucija' ili - u 
II. svjetskom ratu je još samo ljevica Irska USPJEH KAMPANJE 'ZA' Izlazne ankete sugeriraju da su Irci premoćno glasovali za legaliziranje pobačaja
Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • prokurator:

  težak udarac za naše referendumaše.

 • mozart:

  pa sto ce ddrugo napiusat novinar i potomak titin nego to sto pise samo malo premazanije...Silvije

 • Avatar niwrad
  niwrad:

  Neće ni nasilje nestati zakonskom zabranom, niti silovanja, niti pljačke. Dakle, sve je to potrebno legalizirati. Logika za vola ubiti. Ono što su Irci legalizirali je dobar stari "zakon jačega" koji je vrijedio tijekom mračnih perioda ljudske povijesti kad je ... prikaži još! interes jačega bio iznad života slabijega. Kako su se ljudska društva razvijala i postajala civiliziranija, shvatila su da interes jačeg ne može biti važniji od života slabijeg. Tako je nastao civilizacijski standard osobne odgovornosti, po kojem je pojedinac odgovoran za posljedice svojeg ponašanja, i standard zaštite života, po kojem država mora štititi ljudski život od agresije drugih. U kontekstu pobačaja, oni koji su odgovorni snositi posljedice svojeg seksualnog ponašanja - tj. dovesti začeti ljudski život do punoljetnosti, žele izbjeći stvorenu odgovornost tako da taj život jednostavno - prekinu. Irci su u suštini legalizirali taj bijeg od stvorene odgovornosti i to na način da država omogući fizički jačima da oduzmu život fizički slabijem, pošto je taj život subjekt iz kojeg odgovornost izvire. To je više nego očita negacija gore navedenih civilizacijskih standarda i povratak u mračna vremena kad je "zakon jačeg" vrijedio više od života slabijeg. Paradoksalno, kad bi životi ovih koji su glasali za pobačaj bili ugroženi, oni bi bez iznimke odbaciti i osuditi "zakon jačega" te se grčevito držati "standarda zaštite života". Takvo masovno licemjerje nije viđeno nikad u ljudskoj povijesti.