Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.05.2018. u 07:10

Pobačaj prestaje biti kontracepcija kada se u školama uči o zaštiti od neželjene trudnoće

Bilo bi potpuno pogrešno, da ne kažem glupo, kazati da su Irci za pobačaj s obzirom na to da su se izjasnili za izbacivanje 8. amandmana iz 40, 3. članka Ustava koji je uveden 1983., također poslije referenduma, a kojim se utvrđuje kako čovjek nastaje začećem. Irsko se društvo u razdoblju od tih 35 godina izmijenilo, odnosno shvatilo kako je građanski zakon nešto čime se stvari mogu učiniti manje traumatičnima.

Irci su i dalje protiv pobačaja, i to ne samo zato što im to nalaže vjera već i zato što drže kako je riječ o traumi kroz koju prolaze žene. Ali to ne znači da moraju biti protiv zakona koji omogućuje pobačaj. Kao što je ovih dana tvitala Emma Bonino, talijanska političarka Radikalne stranke (zahvaljujući i toj stranci 1978. je u Italiji uveden zakon o pobačaju i potvrđen na referendumu 1981.), da nije zakon izmislio pobačaj, već ga je zakon stvorio manje tajnim.

Talijanke su ili tajno išle na pobačaj ili su, kao i Irkinje, odlazile pobaciti u neku drugu državu. Podaci pokazuju kako zakon o pobačaju nije povećao broj pobačaja. U Italiji je 1982. godini bilo 240.000 pobačaja, a prošle godine manje od 87.000, no valja istaknuti da je više od 30 posto u toj brojci pobačaja strankinja. Kada postoji zakon koji zabranjuje pobačaj ne znači da pobačaja nema i da ga neće biti.

Dakako, pobačaj ne bi smio biti sredstvo kontracepcije, a to prestaje biti kada se i u školama uči da postoji zaštita od neželjene trudnoće. Dakle, opet jedan društveni preokret u odnosu na ono što podučava Crkva, odnosno da se ne smije upotrebljavati prezervativ jer su spolni odnosi samo za prokreaciju.

Upravo zato što se počelo upotrebljavati kontracepciju, smanjen je broj pobačaja, a zakon je dopustio prekid trudnoće onim ženama koje su protiv svoje želje (poslije silovanja, ali i drugih razloga) zatrudnjele. Ima pravo irski premijer Leo Varadkar, koji je tvitao kako su rezultati referenduma povijesni, jer su pokazali kako se irsko društvo izmijenilo. Nisu Irci postali manje katolici, već su postali svjesni da se zakonom o zabrani ne može izbrisati pobačaj.

Irska
1/7
Ključne riječi

Komentara 16

PR
prokurator
18:36 27.05.2018.

težak udarac za naše referendumaše.

DU
Deleted user
13:34 27.05.2018.

pa sto ce ddrugo napiusat novinar i potomak titin nego to sto pise samo malo premazanije...Silvije

Avatar niwrad
niwrad
09:45 27.05.2018.

Neće ni nasilje nestati zakonskom zabranom, niti silovanja, niti pljačke. Dakle, sve je to potrebno legalizirati. Logika za vola ubiti. Ono što su Irci legalizirali je dobar stari "zakon jačega" koji je vrijedio tijekom mračnih perioda ljudske povijesti kad je interes jačega bio iznad života slabijega. Kako su se ljudska društva razvijala i postajala civiliziranija, shvatila su da interes jačeg ne može biti važniji od života slabijeg. Tako je nastao civilizacijski standard osobne odgovornosti, po kojem je pojedinac odgovoran za posljedice svojeg ponašanja, i standard zaštite života, po kojem država mora štititi ljudski život od agresije drugih. U kontekstu pobačaja, oni koji su odgovorni snositi posljedice svojeg seksualnog ponašanja - tj. dovesti začeti ljudski život do punoljetnosti, žele izbjeći stvorenu odgovornost tako da taj život jednostavno - prekinu. Irci su u suštini legalizirali taj bijeg od stvorene odgovornosti i to na način da država omogući fizički jačima da oduzmu život fizički slabijem, pošto je taj život subjekt iz kojeg odgovornost izvire. To je više nego očita negacija gore navedenih civilizacijskih standarda i povratak u mračna vremena kad je "zakon jačeg" vrijedio više od života slabijeg. Paradoksalno, kad bi životi ovih koji su glasali za pobačaj bili ugroženi, oni bi bez iznimke odbaciti i osuditi "zakon jačega" te se grčevito držati "standarda zaštite života". Takvo masovno licemjerje nije viđeno nikad u ljudskoj povijesti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije