Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Ipak je istina ono što je u Saboru davno rečeno – u Hrvatskoj mozak vrijedi samo dvije marke!

Tenisač može zaraditi milijune. Tolerira se to pjevačima i glumcima. Ali Hrvat savjetnik ne može to doživjeti
05. ožujka 2018. u 17:02 17 komentara 1761 prikaza
Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Gospodo draga, rekao je davno u Hrvatskom saboru Ivan Milas, “ovdje su puna usta Europe, svi se u ovom domu utrkujemo kako ćemo pohvaliti Europsku zajednicu i kako što prije moramo postati članica tog društva. Za razliku od mnogih ovdje, ja sam živio i radio u Europi. I mnogi misle kako ulazak u Europu odmah osigurava bogatstvo i bolji život. U Austriji teleći mozak košta dvije marke, a tek ćemo vidjeti koliko vrijedi vaš...” Ovo je stvarno bilo rečeno, a brojne kasnije zlonamjerne manipulacije pokušale su Milasa prokazati kao primitivca koji ne cijeni intelektualni rad i stvaralaštvo. Da je Ivan, nažalost, točno predvidio vrijednost hrvatskog mozga uvjerili smo se ovih dana na najružniji mogući način. Hrvatu je dopušteno zaraditi na sve moguće načine, bez ograničenja, ali naprezanjem mozga – nikako! To je rezervirano samo za Johna ili Thomasa, ali ni u ludilu za nekog Ivana ili Tomislava. Po cijenu pada Vlade! Može dakle zaraditi Hrvat vrhunski nogometaš u stranom klubu, može dobro zaraditi i osrednji nogometaš u domaćem klubu koji dobiva novac i iz državnog proračuna. Može i tenisač zaraditi milijune eura ako pobjeđuje. Tolerira se i glumcima, pjevačima. Može i neki stručnjak, Hrvat, ako ga plaća strana tvrtka za posao u Austriji ili Rusiji. Ali ne može tržišnu cijenu naplatiti „savjetnik“ Hrvat kada ga plaća ta ista strana tvrtka za isti intelektualni rad u Hrvatskoj! Samo Hrvat ne smije! Svi ostali smiju.

Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć izmjene poslovnika Nakon 17 sati završila maratonska rasprava, jedan zastupnik se obraćao praznoj sabornici

Da, doista, u Hrvatskoj hrvatski mozak vrijedi oko dvije marke. Ivan Milas bio je u pravu. Teško je stoga slušati licemjerno moraliziranje na javnoj sceni o „previsokim savjetničkim naknadama“. U svakoj drugoj državi bi se ovaj izvoz znanja, izvoz intelektualnih usluga (jer plaća svojim novcem stranac!) predstavljao kao izuzetno postignuće. Vrhunac izvoza! Ne izvoz prirodnih bogatstava, ne izvoz radne snage ili poluproizvoda. Ne! Izvoz pameti, mozak iznajmljen za dva milijuna maraka! Kod nas je potpuno obrnuto. Nikogovići će i to pretvoriti u „aferu“, nemoral i korupciju. Hrvatima u takvoj politici pak je i dvije marke previše – znanje, mozak i istina o stvarnosti za njih su ionako silno precijenjeni. Važnija je isprazna ili iskrivljena „percepcija“. Izbori se dobivaju na percepcijama, kažu. Lažu! Jer, 50 milijardi kuna duga Agrokora nisu tek tamo neka percepcija, već surova stvarnost koja je uvaljena Anti Ramljaku i Martini Dalić. Dospjeli dugovi su im uvaljeni. Tuđi. Deseci milijardi od tih dugova prema nekim „bezveznim“ Amerikancima i Rusima. Koji, za sada, pokušavaju sudjelovati u mirnoj i civiliziranoj nagodbi svih vjerovnika. Bez troška za hrvatski državni proračun. To je smisao nagodbe, to je smisao insolvencijskog zakona koji se naziva lex Agrokor. Ne bude li nagodbe, slijede manje ugodne akcije vjerovnika. Tužbe, ovrhe, zapljene, veta, blokade, sankcije... ovaj put protiv hrvatske države!

I zapamtite, bez lex Agrokor ne bi bilo ni teoretske šanse za nagodbu! Političkim idiotima koji se ovih dana igraju „tate i mame“ u Saboru netko treba objasniti još suroviju istinu – brojni su i vrlo utjecajni protivnici postizanja bilo kakve nagodbe o Agrokoru. Radi se o milijardama kuna i eura. Samo neke od njih ćete čuti kako otvoreno zagovaraju „uravnoteženiji pristup“. Većina čuči u pozadini i naprijed gura medijsko-političke diverzante kojima je jedini cilj srušiti dogovor vjerovnika i gurnuti cijeli sustav u stečaj, koji bi doslovce likvidirao sve što se miče u sadašnjem sustavu Agrokora. Tada bi se i jedan Ledo prodavao za dvije marke, a Belje za jednu kunu. To je pravi cilj. Sve ostalo su koraci do njegove realizacije. Jedan od tih međukoraka je i predlaganje izmjena zakona, tek toliko da se probiju sadašnjim zakonom definirani rokovi i stvore nove pukotine za sveopći napad stotinama tužbi. Još jednom, tužbama protiv hrvatske države! Na teret njezinih građana.

Uostalom, da se podsjetimo, pa nisu oni kreditirali Agrokor uz takve lihvarske kamate zato što su vjerovali u održivost prezentiranih im poslovnih planova. Ne! Oni su vjerovali samo u jednu stvar – da je sustav Agrokor toliko velik za malu Hrvatsku da država neće imati petlje dopustiti stečaj i da će pod prisilom podržaviti kompletan njegov dug. Voila! Država jamči za privatni dug uz kamatne stope tri puta (ne posto, već puta!) veće od onih na državne obveznice. Lex Agrokor je, na sreću, spriječio taj pogubni scenarij. Jedan od najuspješnijih hrvatskih iseljenika, u svjetskim razmjerima, znao je reći – poslovni savjet vrijedi upravo onoliko koliko ga platiš! Vjerovnici Agrokora su izabrali svjetski renomirane savjetnike koje plaćaju po tržišnim uvjetima. Oni pak plaćaju koga i koliko sami izaberu. Pa makar to bio i Hrvat, još k tome i hrvatski državljanin. Jer plaćaju svojim novcem, ne tuđim. 

Pogledajte i galeriju: Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć

Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć
1 / 12
Saborski zastupnici su o izmjenama poslovnika raspravljali cijelu noć
Gordan Maras Maras HDZ-u: 'Spremni smo i sutra ovako. Bit će nemilih scena, igrate se s vatrom' Pernar spava na kauču RASPRAVA U SABORU Pernar nakon besane noći odlučio 'ubiti oko' na saborskom kauču Branko Bačić i Ante Babić ANTE BABIĆ 'Oporbeni zastupnici su 'razvlačili' raspravu o najmu stanova, pa je Poslovnik kasno došao na dnevni red'
Na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu pojačan promet vozila na ulasku u RH
PAO NA GRANICI
Naoružan do zuba pokušao ući u Hrvatsku: Pronašli mu kalašnjikov, pištolj, bombe...
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • onako_ovlaš:

    škegro sigurno ima znanja o financijama,no vidim da ga psihologija podriva,u posljednjim javljanjima često govori o idiotima,nikogovićima,neuroza podmuklo dere,pere

  • NoHo:

    Surovo, ali apsolutno točno! Za sve one koji će lupati minuse: 1. Agrokor je zaglibio 50 milijardi kuna, uz kredite do 10% godisnje. Ako je trošak čišćenja te svinjarije oko 20 milijuna kuna, t.j. 0,04%, da li je to stvarno ... prikaži još!no previše? Imate li i pojma koliko bi to koštalo na Zapadu? 2. Pročitajte tarife Hrvatske odvjetničke komore i procijenite koliko bi koštale odvjetničke "profesionalne" usluge (provizija + nagrade + ostalo) na predmetu od 50 milijardi kuna. Koliko bi naplatila recimo "ugledna odvjetnica s vrhunskim stajlingom" i njen partner manje stajliš partner? Hvala.

  • Rocky.Zg:

    Dakle, 3 lika osnuju firmu za financijsko savjetovanje. Imaju prosjecnu placu 4,5 tisuca kn, jer su potpuno nepoznati van Zagreba, toliko su strucni i uspjesni da jedva prezivljavaju. Onda 1 postane povjerenik za placu od 10 tisuca eura, on povuce ... prikaži još! drugoga u Agrokor isto. Zatim povjerenik angazira( bez natjecaja) stranu firmu za savjetovanje ( Alix Partners) , koja slucajno nema svoje ljude u RH. I onda kao opet slucajno,Alix angazira isti dan firmu iz koje dolazi Povjerenik i njegov kolega, i placaju toj firmi milijun kn mj. Posao života. Kome uopce placaju? Sto ne kazu koji su to lumeni koji su ostali u toj firmi kada su iz nje otisla 2 najbolja covjeka? To je očiti sukob interesa. Ali opet slucajno, to nije kaznjivo jer je Dalićka ( skupa sa povjerenikom) prepisala talijanski zakon ali je izbrisala dio koji govori o sukobu interesa. Sta reći na ovu mafiju ?