Naslovnica Premium Kolumne

Inspektora nedostaje, Mikulić treba rezati birokrate

Da u društvu ne vlada klijentelizam, ni bujanje državnog aparata ne bi toliko živciralo
04. svibnja 2019. u 21:55 7 komentara 782 prikaza
Andrija Mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Priča o broju zaposlenih u novouspostavljenom Državnom inspektoratu slojevita je i nije crno-bijela. Inspektorat je preuzeo 1460 zaposlenih iz inspekcija koje su nakon ukidanja Inspektorata u vrijeme Kukuriku Vlade bile razasute po ministarstvima.

Andrija Mikulić Andrija Mikulić Popunjeno je 68% radnih mjesta Inspektorata, ali neće sve biti nova zapošljavanja

Sindikati su inzistirali da se preuzme svaki zaposleni iz tih inspekcija s jednakim materijalnim pravima. Novi glavni državni inspektor Mikulić novom je sistematizacijom predvidio da Inspektorat potencijalno može zaposliti još petsto ljudi. OK, nije predvidio da se broj zaposlenih smanji, a mogao je i to.

No mogao je preuzeti i staru sistematizaciju pa bi potencijalni broj zaposlenih mogao biti 2163. Dakle, Mikulić je uložio trud pa je potencijalne nove zaposlenike Inspektorata smanjio za “čak” 168 ljudi. Ipak, krucijalni problem je u tome što je Inspektorat, s preuzetim zaposlenicima, glomazan aparat, a i dalje mu nedostaju inspektori, dakle zaposlenici koji predstavljaju njegov temeljni posao.

Branko Bačić NEZBRINUTI HDZ-OVCI Bačić: Nema nikakvog političkog uhljebljivanja u Državnom inspektoratu

Kao i u cijelom državnom aparatu, u Inspektoratu buja administracija koja u tolikom broju sigurno nije neophodna. Je li Mikulić mogao rezati zaposlene u popratnim službama Inspektorata? Vjerojatno je mogao.

Drugi je par cipela što bi ga to dovelo u sukob sa sindikatima, a vrlo vjerojatno i tužbama za nezakonite otkaze. Ako baš ljude ne bi poslao na ulicu, onda bi oni vjerojatno bili preraspoređeni na neke druge poslove u državnom aparatu pa bismo na proračunskom novcu imali i dalje jednak broj potrošača. Ali Inspektorat bi brojio manje ljudi.

Da u društvu nije duboko ukorijenjen klijentelizam i da stranke ne posluju po načelu uhljebljivanja svojih članova, ni bujanje državnog aparata ne bi toliko živciralo i frustriralo.

Sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Plenković: Državni inspektorat je ujedinio 17 inspekcija iz 8 ministarstava

Spoznaja da dobar dio zaposlenih po ministarstvima, javnim ustanovama, kao i u lokalnoj samoupravi kao ključnu referenciju ima pripadnost nekoj stranci, sada HDZ-u i HNS-u, nekad SDP-u, duboko frustrira svakog onog koji s diplomom, a bez stranačke pripadnosti, nije u mogućnosti dobiti posao sukladno svojim kvalifikacijama. Eliminacija uhljebništva i klijentelizma moraju biti top prioriteti mainstream stranaka, inače će ih zamijeniti protestne i antirežimske stranke. 

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Manu@:

  1994. – diplomirao na Rudarsko – geološko – naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao prvi u generaciji, smjer geotehnika. Jasno da je diplomirao kao prvi u generaciji kad je njegova generacija tad bila na prvoj crti. Još nešto zajedničko ima ... prikaži još!a s sadašnjim predsjednikom HDZ-a. I njemu je jedan roditelj vojno lice. HDZ je praktički preuzet od snaga protiv kojih se Hrvatska u domovinskom ratu borila.

 • Avatar andrej II kara von bruxeles
  andrej II kara von bruxeles:

  Neka uhljebljivanje počne. Partijski sekretari u glavnim ulogama...

 • Avatar milelican
  milelican:

  Mainstream stranke? Mainstream uhljebništvo, klijentelizam, rodijačko ortački kapitalizam. Žabokrečina. Hdz hns koalicija. Da je smanjio broj zaposlenih uhljeba bilo bi nekoliko ljudi više na burzi rada i ne bi se morali uvoziti potrebni radnici iz Ukrajine i Filipina. Dogodilo bi ... prikaži još! se što? Da se na taj način riješimo uhljeba u općinama, županijama i agencijama za 2 godine bi bili Češka a za 10 Švicarska. Hoće li to saucha pupavac koalicija napraviti? Neće. Pametno zaokružujte na izborima narode