Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
strani studenti

Imat će isto znanje kao u SAD-u, ali upola manji studentski kredit

Strani studenti u Hrvatskoj
Foto: Privatni album
1/3
11.11.2015.
u 17:57

Split i Zagreb im se sviđaju, a hoće li ostati ili se vratit kući, još ne znaju

 Odrasli su u različitim zemljama na različitim kontinentima, pohađali različite obrazovne sustave, stjecali iskustva u zemljama diljem svijeta, a kad su odlučili studirati medicinu, svima je zajednički izbor bila Hrvatska. Jedni su se odlučili za studij medicine na engleskom jeziku u Zagrebu, a drugi su izabrali Split.

– Dolaze nam iz različitih zemalja, u pravilu imamo četiri kandidata na jedno mjesto. Jedini organiziramo razredbene ispite u inozemstvu – Izraelu, Švedskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, a planiramo ih proširiti i na New York – kaže prof. dr. Davor Ježek, voditelj studija na engleskom jeziku na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Godišnje upišu pedesetak studenata, a prvu generaciju upisali su 2003. godine.

Brza prilagodba

Osam godina kasnije studij medicine na engleskom krenuo je i na Medicinskom fakultetu u Splitu.– Upisujemo pedeset studenata godišnje, a bude oko 120 kandidata.

Studenti nam dolaze iz različitih zemalja, najviše iz Njemačke, pa iz Švedske i Norveške, ali ih ima i iz SAD-a – kaže prof. dr. Zoran Đogaš, dekan splitskog Medicinskog fakulteta. Dodaje da se dijelu njihovih stranih studenata Split toliko svidi da požele u njemu ostati. Jedan od njih je i Martin Kowalski, koji još uvijek nije siguran da će ostati u Splitu.

Ipak priznaje: “Što dulje živim u Splitu, sve mi se više sviđa tako da to možda bude jedna od opcija.” U Splitu medicinu na engleskom studira i Martinova djevojka Verena Nunhofer iz Nürnberga.

Ona drži da će ipak više mogućnosti za razvoj svoje karijere imati u Njemačkoj, ali u Split će, kaže, svakako dolaziti.Dobar izborDruga dvojica naših sugovornika, Adrian Morencey iz Cornwalla u pokrajini Ontario i Brian Melamed iz Chicaga u SAD-u studiraju u Zagrebu.

Zagreb im se jako sviđa, drže da su se brzo i dobro uklopili, a olakšavajuća okolnost za sklapanje prijateljstava je, kažu, što Zagrepčani uglavnom odlično govore engleski jezik. Ni jedan ni drugi još uvijek nisu sigurni gdje žele živjeti i raditi nakon diplome. Ipak, obojica žele odraditi staž u Hrvatskoj, kako bi dobili licenciju, a onda će donijeti dugoročnije odluke. Studijem u Hrvatskoj svi su zadovoljni i to im je, kažu, bio dobar izbor.     

>>Sve je skupo i vikendom radim, ali studij u Danskoj mi je ipak najbolja odluka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije