Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Imamo vojsku od 8254 vijećnika, po jednog na 500 stanovnika. Previše!

Dok čekamo reformu, možda bi bilo dobro da se, za svaki slučaj, uvede novo radno mjesto - čuvar općinske blagajne
17. rujna 2020. u 20:58 3 komentara 922 prikaza
kune
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U dvjema općinama dvije su djelatnice maznule 8,3 milijuna kuna. Kako je Hrvatska bogata zemlja i ima čak 428 općina koje godišnje raspolažu s oko četiri milijarde kuna, taj je sitniš promaknuo i načelnicima i vijećnicima. Kao da su referentice imale Kirkine moći pa su ih začarale. Malverzacije su na vidjelo izašle posve slučajno, a ne kao rezultat sustavnog nadzora trošenja javnog novca. Ured za državnu reviziju je, doduše, godinama ukazivao na propuste, pa i na činjenicu da nije ustrojena unutarnja kontrola, no tko uopće čita ta dosadna i neobvezujuća revizorska izvješća od čak 20 stranica!? Teško je zamisliti dosadnije štivo.

'ČUJTE, NEMAM NEKI POSEBAN MOTIV' Ovo su najdugovječniji 'lokalni šerifi': Već 27 godina drže vlast u općinama

- Ovo je gore od Krleže kojeg sam morao čitati za lektiru... - gunđao si je u bradu vijećnik u Sračincu listajući revizorski nalaz. I tako su referentice strpljivo, račun po račun, uplatu po uplatu, na svoje račune prenijele milijune. Općine-bankomati... Načelnici se, naravno, ne osjećaju krivima jer nisu ništa znali. Nisu oni računovođe, oni su političari. Zato u Općini imaju zaposlene ljude koji znaju s novcem. Ni vijećnici također nisu ništa znali. Nisu ni oni računovođe, i oni su političari. Zato u Općini imaju zaposlenog načelnika koji zna s novcem. No, taj je "circle of life" puknuo i sad posla imaju policija i USKOK. To je tako što se tiče kaznene odgovornosti, a moralnu je iluzorno očekivati. Priča o još jednoj pronevjeri došla je kao naručena ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici koji je najavio izmjene zakona o lokalnoj samoupravi. Uz ostalo, najavio je smanjenje broja članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave za 20 posto.

Trenutačno imamo vojsku od 8254 plaćena vijećnika, po jednog na 500 stanovnika. Previše! Ta bi reforma posebno trebala obuhvatiti i oko 5000 općinskih vijećnika koji dolaze na sjednice i glume face u svom selu, a nekima od njih pred očima ispare milijuni. Kaže stara narodna: nije uvijek stvar u kvantiteti, nekad je i u kvaliteti. Zdrava logika nalaže da je u nekoj maloj sredini lakše pronaći deset ljudi koji znaju čitati dokumente s razumijevanjem, nego dvadeset. U međuvremenu, dok čekamo reformu, možda bi bilo dobro da se u općinama, za svaki slučaj, uvede novo radno mjesto - čuvar općinske blagajne.

vraćamo sat
Noćas počinje zimsko računanje vremena: Evo što se još mijenja
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima