Naslovnica Premium Kolumne

Ili su sve znali o Agrokoru pa šutjeli ili su nesposobni

Nema ni poruka biskupa ni raznih političara koji su imali mišljenje o svemu i svačemu, pa i o masturbaciji ili pak o tome tko bi trebao biti izbornik vatrenih
18. travnja 2017. u 16:14 0 komentara 2435 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/5

I ako su građani Hrvatske svjesni da je Lijepa Naša već godinama suočena s brojnim manjim ili većim problemima, u zadnja dva tjedna događanja oko Agrokora dodatno su razgolitila cijelo naše društvo. Razlog tome je što su informacije oko slučaja Agrokor, koliko god one ne bile (ne)potpune, građanima dale sasvim novo svjetlo na politiku i političare, privatizaciju, tajkune, bankare… Budno se prate i sve aktivnosti Vlade RH kao i donošenje posebnog zakona, ili njegovo prepisivanje, koji bi trebao spasiti ovaj nekad moćni koncern.

Međutim, nejasno je zašto se pri tome ništa ne čini da se na neki način pokušaju spasiti i obični građani koji su vrlo često ne zbog svoje krivnje postali prezaduženi te na kraju i blokirani. I to ne samo da su ti građani ponovno bačeni u drugi ili treći plan, nego im se u međuvremenu, tiho i iza leđa, najavljuje i uvođenje novih nameta koji će im dodatno otežati svakodnevni život.

Uza sve to, ono što posebno smeta građanima jest zatvaranje očiju od mnogih čije se mišljenje može čuti o svemu i svačemu, ali ne i o sudbini tvrtke koja ima više od 40.000 zaposlenih. Gotovo nevjerojatno zvuči da je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović reagirala tek nakon gotovo dva tjedna otkako je Agrokor postao tema svih tema u Hrvatskoj. Pri tome je izostao bilo kakav predsjedničin prijedlog, pa čak i toliko najavljivano lupanje šakom o stol.

Andrej Plenković, Agrokor AGROKOR Pad Todorićeva carstva: Blokada se skida čim HDZ i Most nađu povjerenika 28.11.2014., Zagreb - Konferencija za medije povodom zapocete suradnje svicarske grupe Emil Frey, njemackog Daimlera i Agrokora. Ugovor o suradnji potpisali su Ivica Todoric, predsjednik Agrokor koncerna, Walter Frey predsjednik svicarske Emily Frey grupe TRILER OBITELJI TODORIĆ Sedam dana drame u Agrokorovu tornju. Todorićevi sinovi: Tata, bankrotirali smo Božo Petrov 'GOSPODARSKI SUSTAV JE OČUVAN' Petrov tvrdi: Uspjeli smo reagirati na vrijeme. Dobavljači će dobiti financijska sredstva, radnici plaće, a Todorića nema u Agrokoru

Nema ni poruka biskupa ni raznih političara koji su imali mišljenje o svemu i svačemu, pa i o masturbaciji ili pak o tome tko bi trebao biti izbornik vatrenih.

Svi su očekivali da će Klemm i Glogoški, ili pak neke braniteljske udruge, ponovno raširiti šator u Zagrebu i tražiti hitne mjere za spas Agrokora. Međutim, nema ni takvih reakcija. Zato pak ne izostaje svakodnevno iščuđavanje mnogih s razinom problema koje je prouzročio Agrokor.

Odjednom su svi iznenađeni i nije im jasno kako je sve to što se događa moguće. Čak su i ozbiljno zabrinuti jer su odjednom postali svjesni da sada nekako i njihove sinekure i lagodan život dolaze u pitanje.

Sve to upućuje na licemjernost dobrog dijela hrvatskog društva jer prava je istina da Agrokor ima problem već niz godina, a da se dobavljačima redovito ne plaća još dulje. Poznat je i niz drugih problema o kojima se tiho govorilo, ali koji nikad nisu bili prezentirani javnosti kako treba.

Isto tako poznato je i da su među menadžerima koncerna posao pronašla i djeca brojnih poznatih političara, pjevača, lokalnih šerifa… Bitno je bilo kako se tko preziva, dok je sposobnost vrlo često bila sporedna stvar. Nemoguće je da su svi dosadašnji predsjednici, premijeri, ministri, guverneri, tužitelji i drugi veličine problema postali svjesni tek u travnju ove godine.

Stoga, kada se govori o Agrokoru, postoje samo dvije mogućnosti koje objašnjavaju ovaj slučaj. Ili su svi sve znali i iz nekog su samo njima poznatog razloga šutjeli o tome ili su pak nesposobni. Treće mogućnosti jednostavno nema.

Politički korektno i moralno, ako se takvo nešto još može pronaći kod nas, bilo bi da izađu pred građane i kažu što znaju i polože račune. Kako je to u Hrvatskoj danas nemoguće, građani jedino u budućnosti mogu očekivati nove financijske namete, još veći broj blokiranih, ali i možda neke nove slučajeve poput Agrokora.     

>> Ne mogu razumjeti da i dalje možete živjeti u dvorcu, a ne znate hoćete li moći isplatiti plaće

>> Todoriću sam rekao: Ne dam ti državnih milijardu i pol kuna

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.