Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.01.2016. u 13:30

Domaće istraživanje predlaže mjere kojima se može uštedjeti tri milijarde kuna

Oreškovićeva je vlada uz ključeve Banskih dvora u ruke dobila i dva dokumenta koji im mogu biti odličan putokaz za prve konkretnije odluke.

Jedan je dokument na zahtjev HDZ-a pripremio Ifo institut iz Njemačke, a drugi domaći stručnjaci po nalogu Milanovićeve vlade. Osim što će se obje te analize naći na stolu Tihomira Oreškovića i njegovih ministara, zajedničko im je i to da su ih naručitelji tijekom izbora držali u ladicama kako ne bi zaplašili birače i umanjili svoje izborne šanse. Jedna od autorica domaćeg istraživanja Dubravka Jurlina Alibegović dobila je priliku da kao nova ministrica prijeđe s riječi na djela.

Dvadesetak hrvatskih stručnjaka za područja zdravstva, plaća, subvencija, poreznu politiku te organizaciju javne uprave pripremilo je konkretne mjere s kojima se već u ovogodišnjem proračunu može uštedjeti tri milijarde kuna. Stručnjaci koji su imali prilike usporediti njihove preporuke s analizom Ifo instituta kažu da su domaći autori konkretniji i precizniji, dobrim dijelom i stoga što su imali potpun uvid u sve podatke i poslovanje proračunskih korisnika. Novi bi ministar financija, s ostalim članovima Vlade, trebao proučiti te dokumente prije nego što krenu s izradom državnog proračuna jer je u njima točku po točku navedeno gdje se može uštedjeti.

Analiza Ifo instituta je općenitija, s puno kvalitetnih usporedbi s drugim državama i načelnih sugestija, kakve su sve dosadašnje hrvatske vlade imale prilike čuti i, naravno, prečuti nebrojeno puta, a zapravo se svodi na više reda, rada i odgovornosti. U odnosu na analize Europske komisije, MMF-a ili Svjetske banke, izdvaja se sugestija Ifo instituta da se krene na slabljenje kune, što je jedino što još nismo isprobali posljednjih dvadeset godina u mjeri u kojoj oni sugeriraju.

Čim to navode, znači da vjeruju kako će proći godine i godine dok ne steknemo uvjete za uvođenje eura. HNB im već priprema odgovor. Strancima je teško shvatiti dubinu nepovjerenja naših građana u vlastitu valutu jer valuta u kojoj se štedi određuje sve ostalo.     

>>IFO: Čeka vas neizbježna dolina političke smrti, ali to je jedini put za Hrvatsku

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije