Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.05.2020. u 09:10

Ako nacija i u ovoj krizi pristane na tu taktiku, političarima treba skinuti kapu i priznati da nemaju potrebu bilo što mijenjati

Pandemija koronavirusa zaustavila je svjetsko gospodarstvo, a Hrvatskoj donosi posebno crne prognoze. Stručnjaci upozoravaju da bi nas ova recesija zbog prevelikog utjecaja turizma na gospodarstvo mogla vratiti desetljećima unatrag i predviđaju mukotrpan oporavak koji će trajati godinama.

Procjena Vlade o gotovo 10-postotnom padu BDP-a proglašava se optimističnom. Takva predviđanja izazivaju dodatnu tjeskobu u zemlji koja popušta mjere izolacije, ali još uvijek broji žrtve i oboljele od koronavirusa i, kao i ostatak svijeta, strahuje od novog udara epidemije. Ljudi s pravom strepe od gubitka posla, a u takvoj situaciji od političara očekujemo odgovore na pitanje kako dalje. Bilo bi logično da, primjerice, konobaru koji će trpjeti zbog izgledne propasti turističke sezone netko objasni bi li barem privremeno trebao napustiti ugostiteljstvo i zaposliti se, recimo, u poljoprivredi ili prehrambenoj industriji. Štogod bi trebalo reći i o prijedlozima ulaganja u poljoprivredu, primjerice onom da se žurno uveze 300.000 svinja i podijeli seljacima kako na jesen ne bi trpjela opskrba. Bilo bi logično, ali sva je prilika da o tome nećemo ozbiljno razgovarati, barem ne u vremenu do parlamentarnih izbora.

Da je tomu tako, pokazala je jučerašnja proslava obljetnice Bljeska u Okučanima, koju je predsjednik države napustio iritiran činjenicom da se u protokolu mimo dogovora pojavila majica s HOS-ovim grbom i natpisom ‘za dom spremni’. Nije teško zaključiti da je riječ o provokaciji za koju je dobrim dijelom kriv sam Milanović koji je ovu temu sam vratio u javni prostor izjavama u Jasenovcu. Na jučerašnji incident svi su opet imali spremne izjave.

Od premijera Plenkovića koji se požurio naglasiti kako se HDZ upravo po odnosu prema braniteljima razlikuje od SDP-a, do SDP-ovih prvaka koji tvrde da je HDZ izrežirao igrokaz kojim želi ušićariti političke bodove. Svoju će korist u ponovnom otvaranju ove teme zasigurno tražiti i tvrđe opcije na ljevici i desnici jer posrijedi je prokušana metoda politike koja upravo na ovaj način naciju desetljećima drži u poziciji taoca nerazriješene prošlosti. Ako nacija i u ovoj krizi pristane na tu taktiku, onda političarima treba skinuti kapu i konačno priznati da uz takve birače i nemaju preveliku potrebu bilo što dubinski mijenjati. 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
09:53 02.05.2020.

U nedostatku svinja seljacima bi se moglo podijeliti 300 tisuća hadezeovaca da malo oru zapuštenu zemlju.

Avatar MichelleOU98
MichelleOU98
23:31 04.05.2020.

w︆︅︆­­w︆︅︆­w︆︅︆­.︆︅︆­­l­­o︆︅︆v︆︅︆e︆︅︆x︆︅︆­x︅︆︆­.︆︅︆­­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆­b

Avatar CarolVP82
CarolVP82
23:24 03.05.2020.

w︆︅︆w︆︅︆­w︆︅︆.︆︅︆­l­o︆︅︆v︆︅︆­e︆︅︆x︆︅︆x︅︆︆.︆︅︆­c︆︅︆­l︆︅︆u︅︆b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije