Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

I u digitalnom je dobu doprinos starijih društvu neizostavan

Usporedne studije pokazuju da je kvaliteta života zaposlenika u Hrvatskoj starijih od 50 godina lošija nego u drugim zemljama EU
06. rujna 2018. u 10:12 1 komentara 384 prikaza
Ilustracija
Foto: Marin Franov/PIXSELL

Igrica Flappy Bird, s komično lošom grafikom, stvorena u samo nekoliko dana, a čija je premisa voditi ptičicu ekranom a da ne udari zelene cijevi, uskoro je postala najpopularnija mobilna igrica u App Storeu na iOS-u. Dok će mlađi hipnotizirano slušati programera koji se dosjetio te genijalne ideje tijekom njegova TED razgovora, sve manje će slušati starije – i pametnije.

Menstruacija, ulošci, tamponi Adriana Prlić 'Oni dani u mjesecu' i borba protiv rodne podjele i neimaštine

Već neko vrijeme arhetip mudrog starca zamijenjen je klincem iz Silicijske doline kao figurom koju slušamo i kojoj težimo. Sam Zuckerberg, kao ultimativna slika kreativnog, uspješnog i kontroverznog proroka-genijalca, izjavio je: “Mladi su jednostavno pametniji”. Dakle, kulturološki najbolje stoje oni koji su rođeni u digitalnom dobu, dok pozicija starijih postaje sve teža. Tzv. ageism počiva na tezi da su stari ljudi nepotrebni, da pripadaju ovisnom dijelu populacije, a ne onom koji stvara, da su teret koji, pogotovo kada je riječ o mirovinama, moraju nositi mlade generacije.

Paradoksalno, samo u ovoj vrsti diskriminacije osuđuju oni koji će to i sami jednog dana postati. Iako pripadam generaciji milenijalaca, i tako se naziva ova kolumna, to nikako ne znači da zastupam samo interese te grupacije stanovništva. U vremenu sve brojnijih podjela po različitim kriterijima i sveprisutne nesolidarnosti, zalažem se za generacijsku ravnotežu koja je nužna za ukupan društveni sklad.

migranti Adriana Prlić Europski identitet sporazum je koji se mijenja već 70 godina

Usporedne studije pokazuju da je kvaliteta života zaposlenika u Hrvatskoj starijih od 50 godina lošija nego u drugim zemljama EU, pri čemu se mjerila ekonomska sigurnost, društveni odnosi na radnome mjestu, spoznaja ima li posao neki viši smisao, pruža li priliku za autonomiju odnosno za sudjelovanje u donošenju važnih poslovnih odluka. Tako niska motivacija jedan je od bitnih razloga za odlazak u prijevremenu mirovinu i opće nezadovoljstvo nacije koja stari.

Točno je da su stariji uglavnom manje fleksibilni, sporije hvataju korak s inovacijama, nenaviknuti su djelovati u nestabilnim oblicima zapošljavanja, ali kroz njihovo uključivanje u cjeloživotno osposobljavanje ne samo da su u stanju koristiti digitalne alate, nego iskustvom i rafiniranijim stajalištima u rješavanju problema nude širu perspektivu koja unapređuje digitalne proizvode i usluge. Potrebe te ravnoteže prepoznale su i velike korporacije, poput BMW-a ili Carl Zeissa, koje izrađuju posebne sheme balansiranog zapošljavanja u kojima stariji od 55 imaju posebno mjesto. Suludo je osjećati se loše što ne možemo činiti stvari kao kad smo bili mlađi, a još je gluplje ne prepoznavati prednosti koje ta zrelost donosi. Pa Michelangelo je visio na skelama u Sikstinskoj kapeli nakon sedamdesete, u tom desetljeću i Adenauer je spasio Njemačku, a Goethe napisao Fausta. Starenje je neizbježno, ali kvalitetno starenje nije. U tome važnu ulogu imamo i mi, prepametni milenijalci.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti