Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.02.2020. u 10:20

Papa Franjo pobudnicom nije otvorio nove putove prema zaređivanju oženjenih muškaraca

Svećenik ostaje jedini koji može slaviti euharistiju i jedini koji u ispovjedaonicama može dati odrješenje za grijehe, stoji u postsinodalnoj pobudnici o Amazoniji pape Franje. U Ljubljenoj Amazoniji (Querida Amazonia), kako je nazvana pobudnica, iznosi da i narodi na najudaljenijim mjestima imaju pravo na euharistijsko slavlje, pa stoga papa Franjo poziva biskupe, posebno u Južnoj Americi, da upućuju svećenike na te prostore. No naglašava kako je potrebno dati više prostora laicima za slavlje nekih sakramenata, ali ne i za euharistiju.

Papa svjedoči pogled koji nadilazi dijalektičke rasprave kojima se došlo gotovo do tumačenja kako je biskupska sinoda bio referendum o mogućnosti da se u svećenike zaređuju oženjene osobe, kazao je direktor vatikanske medijske službe Andrea Tornielli o atmosferi koja se stvorila oko postsinodalne pobudnice o Amazoniji. Dakako, to ne isključuje daljnje rasprave o ukidanju celibata, ali do toga, do daljnjega, neće doći.

Neki promatrači drže kako je Franjo podlegao pritiscima konzervativaca u Crkvi, pa čak i pod ucjenom šizmom u slučaju da je otvorio mogućnost zaređivanja oženjenih muškaraca, pa i na ograničenom prostoru. Franjo nije nikada dao do znanja da bi tako što mogao učiniti jer je uvijek govorio kako je celibat dar Božji te citirao i Pavla VI. koji je kazao kako će radije dati svoj život nego promijeniti zakon o svećeničkom celibatu, koji nije dogma. Sinodski su izglasali da bi u dijelovima Amazonije trebalo zaređivati oženjene muškarce jer manjka svećenika, a ljudi žele slaviti euharistiju.

Taj njihov prijedlog Franjo nije prihvatio. U pobudnici se i ne spominje celibat, već samo kako jedino svećenici mogu slaviti euharistiju. No, već sada po kanonskom pravu postoji mogućnost da muškarci u poodmakloj dobi koji su postali udovci mogu na molbu koju biskup upućuje papi dobiti dozvolu da postanu svećenici. Izuzeci su, dakle, predviđeni. Neke nove putove prema zaređivanju oženjenih muškaraca papa Franjo ovom pobudnicom nije otvorio.

Ključne riječi

Komentara 3

MO
morituriite
12:15 13.02.2020.

Silvije na aparatima. A još prije dan-dva u ekstazi pisao kako je Bergoglio ušutkao Benedikta XVI i protivnike.

Avatar Dokman
Dokman
11:32 13.02.2020.

Druže kamarad Tomaševiću, Papa ovaj puta NIJE popustio pritiscima.

Avatar Mohawk
Mohawk
13:39 13.02.2020.

Nema sta popustati jer je krscanska katolicka teologija bazirana i na sakramentima. Kad se netko pocne poigravati time rusi sve ono na cemu pociva katolicko ucenje, a to je postivanje braka, obitelji, sv.Reda, Pomirenja, Krstenja, Potvrde, Euharistije i Bolesnickog pomazanja! Papa tu slijedi samo nauk otaca crkvenih, tradicije i Crkve!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije