Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

I Srbija je odustala od doprinosa na autorske honorare

Ministre Mariću, nijedna normalna zemlja ne naplaćuje doprinose na autorske honorare
24. studenoga 2016. u 07:05 2 komentara 2812 prikaza
zdravko marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Jednom je jedan političar konstatirao da je njegova nacija predugo žrtvovala društvene vrijednosti u ime materijalnih stvari. I zapitao se što BDP, osim brojenja količine proizvedenih cigareta, dječjih igračaka i nuklearnih glava, govori o nacionalnom identitetu, ljepoti poezije, inteligenciji javnih debata, znanju, sreći, hrabrosti građana. Ukratko, zaključio je, BDP govori o svemu osim o stvarima zbog kojih je vrijedno živjeti.

Dotični političar nije bio lenjinist, staljinist niti kakav drugi zaneseni socijalistički revolucionar. Bio je to predsjednički kandidat Bobby Kennedy, čovjek iz zemlje čijoj se liberalnoj kapitalističkoj tržišnoj politici dive sudionici financijskih krugova iz zemalja kojima i mi želimo pripadati. Ne znam kojoj se financijskoj filozofiji divi ministar Marić, ali je očito da kultura i umjetnost za njega nemaju važnost kada sektor zadužen za “stvari zbog kojih je vrijedno živjeti” želi skinuti s aparata za održavanje na životu. Ministar kaže da ne postoje stručni i znanstveni razlozi za povlaštene porezne stope na autorske honorare. Nećemo se sad pitati što znanost kaže o ljepoti poezije ili dobro snimljenog kadra, ali koja su to stručna ili znanstvena uvjerenja koja bi ministar Marić smatrao dovoljno jakima da ga uvjeri kakvu štetu njegov zakon može napraviti hrvatskoj kulturi?

Vjerojatno mu nije dovoljno stručno i znanstveno poručiti, ali je više nego indikativno – nijedna zemlja ne naplaćuje doprinose za zdravstveno i mirovinsko na autorske honorare. Srbija je, istina, naplaćivala, pa je i ona odustala. Koji je stručni i znanstveni rad dovoljan da shvati da zapadna zemlja, članica EU, ne smije iz državnog proračuna izdvajati za kulturu manje od 0,5 posto? Upravo u tom podatku leži dovoljno stručan i znanstven razlog da taj segment ne treba više opterećivati jer u umjetnosti i kulturi ljudi ionako već jedva spajaju kraj s krajem. Uostalom, što je sa svim silnim upozorenjima da imamo preskupu državu, izmišljena radna mjesta, izmišljene državne agencije… i da tu treba rezati? I sve je to stručno, znanstveno i stoput već dokazano!     

>> Kulturnjaci ministru Mariću: S našim ćete honorarima teško spasiti državu!

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • Avatar TAJSAM
    TAJSAM:

    Kad već kaža gospodin što je učinila Srbija u stanju doprinosa nek kaže koliko u Srpskom Saboru ili kako se već zove to tijelo ima Hrvata ili nacionalnih manjina. Tako si uzimaju samo ono što im odgovara ali ne daj ... prikaži još! Bože da netko kopira ono što im ne odgovara. Iako mislim da su dobro prošli pa sad viču ali da im je ostao Hasanbegović svima bi nam bilo puno bolje. Pozdrav dobrim ljudima