Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

I s oltara se mora govoriti o neuređenoj državi

Hrvatska je raj za strance na odmoru i manjinu koja se snašla, a većini kako bude..
17. kolovoza 2019. u 19:26 13 komentara 1956 prikaza
Biskup Đuro Hranić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ljeti ne možete ne biti svjesni, osobito na obali i otocima, da imamo jednu od najljepših zemalja na svijetu u koju hrle stranci iz cijelog svijeta i istodobno državu koja prednjači u EU po bijegu mladih iz nje. Kakav žalostan paradoks!

Aljmaš: Obilježavanje Velike Gospe u svetištu Gospe od Utočišta Đuro Hranić: 'Djeca se ne rađaju zato što su roditelji komotni, ne žele obavezu'

Dok mladi Britanci, Skandinavci, Nijemci, Francuzi, Česi, Slovaci... uživaju u ljepotama naše zemlje, naši ljudi, i ako si mogu priuštiti odmor na Jadranu, razmišljaju kako će otići na studij, za poslom i boljim životom u uređene države EU. Kakva je to zemlja u kojoj na neuređene institucije, korupciju, klijentelizam, besperspektivnost koja tjera mlade preko granice mora s oltara upozoravati jedan nadbiskup, kao što je to učinio Đuro Hranić, govoreći da mladi odlaze tražeći svjetlo uređenijeg društva.

Odlazak vani | Autor : Ivica Galović/Pixsell Foto: Ivica Galović/Pixsell

Kad o tome šuti većina narodnih predstavnika čim se dokopaju vlasti, ponašajući se kao i njihovi prethodnici po hrvatsko-balkanskom obrascu u kojem je briga za javno svedena na grabež za vlastite džepove, preostaje tek struci i Crkvi da upire prstom u ključne probleme. Hranić je samo istaknuo ono na što godinama upozoravaju stručnjaci, da mladi ne odlaze samo zbog većih plaća nego i zbog neuređenog društva u kojem su im ukrali nadu da će sutra biti bolje nego što je danas.

Mladi bi ostali u zemlji da se u njoj cijeni obrazovanje i rad, da napreduju sposobni i pošteni, da u njoj nema mjesta u državnim i javnim institucijama za sve one koji ne rade savjesno i profesionalno na dobrobit djece, učenika, studenata, radnika i potrebitih građana. Ali, nažalost, uz časne iznimke, u Hrvatskoj ne mogu na to sve računati.

U globaliziranom društvu djeca danas čim stasaju dobro znaju što im sve uskraćuje domovina, a koje im mogućnosti pružaju uređene zemlje EU i zato i odlaze.

Iseljavanje Dijana Jurasić Sve dok naši građani bježe, ne možemo govoriti o oporavku

A Hrvatska je od njih po uređenosti državnih i javnih institucija, po odnosu prema poštenom radu, kvaliteti odgoja i obrazovanja i odgovornosti političkih elita miljama daleko.

Dok se to ne promijeni, svjedočit ćemo Hrvatskoj koja je raj za odmor stranaca i manjinu građana koji su se snašli, a za većinu je zemlja koja im je ukrala kvalitetan život

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • nemanatrag:

    Teokratska džamahirija valjda bolja....

  • blokirani:

    e ja sn se nakon 35 godina vratio. imam pune dzepove para i sad mi je 54 godine . uzivam u ljepotama balkana

  • Machak:

    Oni sa oltara bi trebali prestati turati svoj nos u svjetovne stvari. A ako već kukaju za demografijom nek krenu legalno raditi djecu a ne da drugima popuju o nečemu o čemu pojma nemaju.