Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Analize i intervjui

I mlade i starije zadržat će u Hrvatskoj samo nov, uzbudljiv i isplativ posao!

Tek posljednjih mjeseci novine javljaju da je interes za strukovne škole veći od raspoloživih upisnih kvota, no trebalo bi dobro razmisliti koji će nam nastavni programi trebati za dva desetljeća
24. srpnja 2018. u 21:53 2 komentara 556 prikaza
HEP
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Nevjerojatno je koliko nam o stanju u društvu i ekonomiji može reći jedan pokvareni osigurač. Ovom je autoru u stanu na jednom našem otoku (u svakom pogledu visoko civiliziranom) pregorio  osigurač, ali ne onaj starinski s uloškom, nego moderni s prekidačem. I od tada autor zove majstore električare. Nije da ih na otoku nema. Ima ih, ali ni jedan u dvije godine nije mogao doći promijeniti osigurač jer - “nije imao vremena”.

britanska aviokompanija EasyJet Hrvatsku proglasio destinacijom godine

Na otoku na kojem zadnjih godina apartmani, hoteli i kampovi poslije kiše potražnja za elektroinstalaterima tolika je da se jednom osiguraču oni nisu spremni posvetiti, ma koliko netko bio spreman čekati i platiti. A da pošalju pomoćnika ili šegrta? Njih na otoku uopće nema.

Barem ne kvalificiranih.

Proteklih desetljeća proizvodna zanimanja nisu privlačila mlade. Ali to im ne treba zamjeriti. Ugled i dobru plaću, većinom u državnoj službi, mogućnost dobivanja kredita i kupnje auta ili stana, poštedu od inspekcija te pristojnu mirovinu donosila su “neproizvodna” zanimanja. Europska komisija godinama upozorava hrvatsku Vladu da u škole i na fakultete upisuje previše pravnika i ekonomista. Uzalud.

Turisti novi model poreza Iznajmljivače u turizmu izjednačiti s poduzetnicima

Tek posljednjih mjeseci novine javljaju da je interes za strukovne škole veći od raspoloživih upisnih kvota, no trebalo bi dobro razmisliti koji će nam nastavni programi trebati za dva desetljeća. Jer, za 15 ili 20 godina osigurači sasvim sigurno neće biti ni ovi današnji, sa sklopkom, nego neki s umjetnom inteligencijom, povezani “internetom stvari”, uključeni u pametne energetske mreže itd.

Priča druga. Godinama je ovaj autor na istom otoku u istom malom mjestu kupovao svježe meso u jednoj maloj mesnici. Meso je bilo izvrsno, ponuda odlična, mesnica uredna kao apoteka, prodavači stručni i uslužni. Ovoga ljeta – mesnica zatvorena. Pa je novinar čuo priču kako su mjesni sanitarni i porezni inspektori toliko tlačili mesara da je njemu to dozlogrdilo i mesnicu je iznajmio. Najmoprimcu je pak najam bio preskup pa ju je i on zatvorio.

turisti Top destinacija Veliki uspjeh Vatrenih povećao turističku potražnju za Hrvatskom

Istovremeno na prilazima tom istom malom otočnom mjestu niču supermarketi, a u njima mesnice, dobro opskrbljene, s uslužnim i spretnim mladim mesarima... Maloj samostalnoj mesnici posao se nije isplatio, a supermarketima se, po svemu sudeći, isplati. No žalu za prošlošću nema mjesta: ekonomija obujma i razvoj trgovačke tehnologije učinile su svoje. Njima ni radne snage ne nedostaje. A tu se skriva i pouka.

Jedina stvar koja će ljude, i mlađe i starije, zainteresirati za rad, zadržati ih u zemlji, vratiti iz neaktivnosti u aktivnost i učiniti sretnijima i zadovoljnima, pa čak i sa skromnijom plaćom ili zaradom, jest razvoj: nešto novo, uzbudljivo i isplativo. Tome treba pridodati i sigurnost: uz opću i zdravstvenu, i jamstvo zajednice (države) da će za veću premiju i dulji staž dobiti i veću mirovinu koju nesposobni i pokvareni političari neće spiskati na socijalu i plaćanje svoje “klijentele”.

NEDO PINEZIĆ Zašto poreznici ne provjere iznajmljivanje vikendica?

No razvoj i rast potražnje za proizvodima i uslugama rijetko se i sporo događaju sami od sebe. Za brži i održivi razvoj Hrvatske nužna je suvremena industrijska politika i ljudi koji je znaju i žele formulirati i provoditi.

Savjeti za ljetovanje s malom djecom

HEP
1 / 7
Ljetovanje s malom djecom za svakog od nas predstavlja nezaboravan događaj. Ipak, treba se pripremiti za taj put kao i za vrijeme provedeno na odmoru. Prije samog putovanja napravite plan što ćete sve ponijeti.
Koronavirus Italija
NAŠ DOPISNIK SVJEDOČI KAOSU U ITALIJI
‘Ovdje se događa nešto čudno, virus je možda mutirao’
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
  • Avatar Celzijus
    Celzijus:

    "Ovom je autoru...." Pismenosti li "autorske"! To ni selske novine više ne zapošljavaju.

  • Hladan:

    Zar autor stvarno misli da mladi upisujući zanatske škole to čine kako bi kad ih završe radili u HR za 3.000 kn? Probudi se čovječe, odoše oni vani, zanatska zanimanja u Njemačkoj, Austriji i Švicarkoj se plaćaju nenormalno dobro i ... prikaži još! ovdje u D si ugledni majstor a ne fizikaner kao u HR!