Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.01.2015. u 12:00

Nije samo loš rejting vlade kriv za Josipovićev poraz, nego je Josipović i sam kriv, šutio je pet godina i sad je i to novi minus na računu SDP-a

Jadranka Kosor otkriva da joj je Ivo Josipović predlagao gospodarske mjere, ali ga je odbila, jer o tome odlučuje Vlada, i od tada smo, kaže bivša premijerka, dobro surađivali, očito ne razgovarajući ni o čemu bitnom. Nismo doznali što je predlagao predsjednik Josipović, je li tu bilo išta iskoristivo u situaciji početka krize ogromnih razmjera.

Angela Merkel, pak, velik dio svog uspjeha temelji na tome što ne odbija suradnju s političkim protivnicima, ne odbija prijedloge, a i sad u velikoj crveno-crnoj koaliciji provodi dogovoreno sa socijaldemokratima, pa su njemački radnici dobili jedan od najvećih minimalaca. Međutim, hrvatski su glasači kao i mnogi drugi velikim dijelom unaprijed opredijeljeni na ljevicu i desnicu bez obzira na argumente, a dosad su ih i različite treće opcije, od Borisa Mikšića do Dragutina Lesara, brzo razočarale pa su se vraćale svome jatu.

Pa se tako i Ivo Josipović morao razočarati kad su Hrvati u BiH, za koje je puno činio, ipak velikom većinom izabrali kandidatkinju HDZ-a, iako je HDZ velikim dijelom “zaslužan” za njihov položaj u BiH. Razum im je možda govorio da bi im bolji bio Josipović, ali srce ostaje uz HDZ u divljem braku u kojem ima puno ljubavnih izjava, ali malo stvarnog partnerstva.

U Hrvatskoj, pak, na birališta su pohrlili birači oba spektra, i desni, nadajući se povratku, i lijevi, unatoč tome što ih je predsjednik u želji da svima ugodi u pet godina gotovo zaboravio. Pa je Josipović propustio učiniti važne korake, koje mu je upravo njegova pozicija nalagala, da jasno kaže što misli o dizanju bune zbog ćirilice u Vukovaru ili o logorovanju branitelja u Zagrebu. Još nismo doznali zašto zapravo branitelji prosvjeduju, a teško da je ikome na korist iracionalna buna zbog ćirilice. Uostalom, u Vukovaru ima ćirilice na ulicama već dugo, na putokazima prema pravoslavnom groblju, primjerice, i nikome ne smeta, nadam se da ni neće. Nije bilo bune ni kad je HDZ-ova vlast u Vukovaru surađujući sa Srbima u gradski statut unijela ćirilicu.

Braniteljskim perjanicama, čini se, ništa ne fali kad vlada HDZ, a kad se SDP uspne u Banske dvore, prava im učas valjda padnu na nulu. Pa SDP-u ne pomaže ni to što je doveo Freda Matića i Antu Kotromanovića, nije pomoglo ni što je osigurao bolnicu za branitelje. Josipović je propustio reći što misli o tome s pozicije izravno izabranoga predsjednika. Umjesto toga, prigrlio je gard Milana Bandića, može sve i svatko je u pravu, ali ipak nije pridobio birače desnice. Pa je tako i sam zaslužan za poraz na izborima, nije za to kriv samo loš rejting vlade.

Birači ljevice pohrlili su ipak na birališta, u strahu od povratka HDZ-a. Jednom je i njih zaveo Ivo Sanader svojim europejstvom i sa “Hristos se rodi”, pa ni sad ne vjeruju da će HDZ zaista vladati kao moderna konzervativna stranka čije ministre neće odvoziti u Remetinec. Na tome na svoj zacijelo previše izravan način koji ne peglaju spin-doktori inzistira i Zoran Milanović, nadajući se da će mu strah od HDZ-a donijeti novi mandat, ne izvlačeći pouku iz uspjeha Ivana Sinčića. Korisnije bi bilo da lijeva vlada pokuša učiniti više da deseci tisuća ljudi ne potonu u potpunoj životnoj propasti. No, valja imati na umu i da vlada mora krpati rupe naslijeđenoga Titanika i iako je zaslužila puno kritike, možda je bilo teško očekivati oporavak preko noći, pa još i tako da nitko ne osjeti posljedice. Biračima kao su ipak draža slatka obećanja kojima smo upravo obasuti. Umjesto znoja i suza, opet nam je obećan leteći tepih koji će nas odvesti ravno na vrh svijeta.

Komentara 17

DU
Deleted user
13:14 15.01.2015.

Josipović je samo išao linijom manjeg otpora i to mu se na kraju osvetilo. I u porazu je ostao dostojanstven što se za Milanovića ne može niti pomisliti, a kamoli reći. Osim toga, čak da je i upozorio Milanovića na greške, otežao bi život sebi a ništa ne bi postigao, jer Milanović nikoga ne sluša osim onih intelektualno jadnih pripuza s kojima se okružio. Jer u krajnjem slučaju šutnja je odobravanje, kako je to većina hrvatskih građana shvatila i prema tome glasovala.

ŽU
žuti
15:42 15.01.2015.

Štovana novinarka nikako da se oslobodi utjecaja crvene buržoazije, pa zamišlja da će eventualan dolazak njoj mrske desne opcije i u Banske dvore biti propast svijeta! Propast su nažalost ove tadnje 3 godine bahatog a nesposobnog Milanovića uz "kohabitaciju" Milog dijeteta, Nove pravednosti, Documente, GOLJP-a, ZAMP-a, 4 stana u centru Zagreba, štedionice Zlatica, Komercijalne banke.........!

Avatar Chupacabra
Chupacabra
14:05 15.01.2015.

Ma, čini mi se da je Jusipović bio ok dok je šutio... Ali brate sada kada je progovorio... Ajme,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije