Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.05.2019. u 16:14

Izmjenom zakona stalo se na kraj dampinškim cijenama, ali ne i beskrajnim žalbama

Zbog 221 kune i 35 lipa još jednom je prolongirana izgradnja pristupne ceste Pelješkom mostu na dionici Duboka - Sparagovići. Posao je zakomplicirala odluka Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave kojom je odbijena žalba grčke tvrtke koja na javnom natječaju nije uspjela progurati vlastitu ponudu za gradnju ove ceste.

Komisija je zaključila da je njihova žalba neuredna jer Grci za pokretanje žalbenog postupka nisu uplatili propisanih 100.000, nego “samo” 99.778,65 kuna naknade. Ovu je odluku ukinuo Visoki upravni sud pa će Komisija sada ponovo odlučivati i tako do tko zna kada. Odbijanje komisije da prihvati naknadnu uplatu od 500 eura koju su Grci uplatili kada su shvatili da su zbog tečajne razlike uplatili prenizak iznos sud je nazvao pretjeranim formalizmom a ta ocjena možda i najbolje opisuje srž problema u javnoj nabavi u Hrvatskoj.

Sustav javne nabave Hrvatska je uvela u vrijeme pristupnih pregovora s EU, no prekopirana europska rješenja kod nas su dovela do kaosa u vidu beskrajnih žalbi, poništavanja i ponavljanja natječaja, od čega korist imaju jedino specijalizirani odvjetnici koji pozamašno zarađuju tražeći i najmanji formalni razlog da bi se neki natječaj poništio i čitav postupak proveo ispočetka. Dugo očekivani pomak dogodio se tek prije dvije godine, kada je pod pritiskom poslodavaca izmijenjen Zakon o javnoj nabavi i ukinuta najniža cijena kao najvažniji kriterij za odabir najboljeg ponuđača.

Time se stalo na kraj dampinškim cijenama, no u namjeri da se smanji broj iscrpljujućih žalbenih postupaka na kojima država gubi i vrijeme i novac očito se nije uspjelo. Iako su stručnjaci uoči donošenja novog zakona upozoravali kako se Državna komisija u donošenju odluka previše koncentrira na formalne nedostatke i zanemaruje osnovni smisao pravne zaštite sudionika postupka, iz prakse koju potvrđuje i ova odluka Vrhovnog suda vidljivo je da njihove apele Vlada nije shvatila dovoljno ozbiljno. A budući da postoji šansa da nas ovakva javna nabava dovede u situaciju da ćemo završiti strateški važan Pelješki most, ali ne i pristupne ceste, još jednom govori o nužnosti temeljite reforme sustava javne nabave.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Jopa
Jopa
22:08 24.05.2019.

Sasvim slučajno sam dosta upoznat sa temom, novinarka ništa pametno nije napisala.

GE
genex
19:33 24.05.2019.

draga novinarko, pišeš o nečemu o čemu nemaš pojma.javna nabava nam je postavljena vrhunski,sve se obavlja elektronski sa maestralnom državnom komisijom za kontrolu postupaka.ovako postavljena javna nabava jedina je brana dodijeli poslova po rodijačkom i stranačkom ključu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije