Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.05.2018. u 14:13

Koliko je pogriješio s Istanbulskom svjedoči i to što mu članovi HDZ-a potpisuju referendume

Kako se Andrej Plenković suočio sa sve češćim kritikama u redovima vlastite stranke, od izbora pojedinih ministara do ratifikacije Istanbulske konvencije itd., tako je počeo prodavati dobro upakiranu priču da su te kritike rezultat njegove širine, odnosno da je i to novost koju je uveo u HDZ – dijaloška i polemična rasprava.

Međutim, nije Plenković taj koji je svojim kritičarima dopustio da ga kritiziraju. Vrijeme stranačkih vojnika, a nekad su političari to s ponosom isticali, prolazi i oni koji su to shvatili možda imaju šanse opstati u “mainstream” strankama koje su se u velikoj mjeri odnarodile od svojih birača. Pojedinci su shvatili da je najbolji ulog kada misliš svojom glavom i imaš svoj stav, a tu se za Plenkovića stvara problem. Zato se suočava s činjenicom da članovi HDZ-a, pa i oni viđeniji, ne samo “mali obični pripadnici stranke”, suprotno volji njegova vodstva potpisuju referendumske inicijative “Narod odlučuje” i “Istinu o Istanbulskoj”.

Obje inicijative potpisao je, kako prenosi Zadarski list, i zadarski gradonačelnik Branko Dukić, na čiju je pobjedu na lokalnim izborima vrh HDZ-a bio posebno ponosan. To su dodatni pokazatelji pogrešne Plenkovićeve procjene kada je inzistirao na ratifikaciji Istanbulske, ali i izostanka bilo kakve volje da HDZ krene u izmjene izbornog zakonodavstva.

Andrej Plenković
1/36

Preplašeni referendumskim inicijativama desnih udruga, Plenkovićevi partneri iz redova manjinaca, piše kolega iz Novog lista, izgleda traže da Plenković podrži SDP-ove zahtjeve za ustavnim promjenama koji idu u smjeru restrikcije referenduma. Manjinci u toj SDP-ovoj inicijativi pronalaze utočište, a Plenkovića stavljaju u nemoguću situaciju. Ako Plenković promisli da ga na vlasti zapravo drže koalicijski partneri, posebno manjinci, otvara se pitanje koliko im se za to spreman odužiti.

Što će više titrati SDSS-u i drugim manjinama, to će veće posljedice imati u HDZ-u. Nevjerojatan je paradoks koji se vezao za Plenkovića. Njegovom sudbinom šefa HDZ-a i šefa Vlade upravljaju zastupnici koji u Sabor ulaze s nekoliko stotina glasova...

Ključne riječi

Komentara 15

Avatar U_hljeb U gsg vg
U_hljeb U gsg vg
19:22 28.05.2018.

andrej plenković, bivši predsjednik hdz-a, sa jadrankom kosor osnovat će klub bivših predsjednika koji nisu voljeli demokraciju koja bitno odstupa od kumrovečke škole demokratije..... sretno im bilo

DU
Deleted user
18:22 28.05.2018.

Bome da potpisuju pa nije Plenkovic HDZ-e.

Avatar Obama
Obama
15:06 28.05.2018.

Plenković će postati predsjednik Saborskog kluba zastupnika manjina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije