Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.10.2016. u 14:50

Vjerodostojni se vođe ne zaustavljaju na pričama o drukčijim strategijama, oni jednostavno sve rade drugačije

S logan posljednje, pobjedničke HDZ-ove kampanje glasio je “Vjerodostojno”. Iz Mosta su ponavljali: “Pokrenuli smo promjene, pridružite nam se”. O upitnom kredibilitetu HDZ-a nema rasprave, a reformistički status Mosta teško je potkrijepiti činjenicama.

Hrvatskoj su strukturne reforme očajnički potrebne, a pokrenuti ih može samo vjerodostojna vlada. No kako možemo vjerovati u drugu koaliciju Mosta i HDZ-a nakon prethodnog fijaska? Za prvi korak potrebna je istina. Svi naši političari vjeruju da nas je strah istine.

Ne bih se složio – jednostavno je nismo imali prilike čuti. Bez obzira na razinu obrazovanja, uglavnom brzo zbrajamo dva i dva. I HDZ i Most tvrde da nisu razgovarali o podjeli ministarskih fotelja. Čini se da i jedni i drugi samo pitanje doživljavaju kao svojevrsnu uvredu; drže se kao da su daleko iznad te razine političke pohlepe.

Međutim, teško se oteti dojmu da se u protekla tri tjedna pregovora kao najveći kamen spoticanja između HDZ-a i Mosta nametnulo upravo to pitanje. Nije sramota očekivati da vodite određena ministarstva ako ste to zaslužili svojim izbornim rezultatima, ali itekako je sramota pretvarati se da nije tako.

Znamo da imate pravo voditi određeni broj ministarstava, znamo da ih želite što je više moguće, a isto tako znate da smo i mi toga svjesni – čemu onda i dalje lagati o tome? To nije način da izgradite vjerodostojnost. Do nje vodi samo iskrenost.

Drugi način pridobivanja povjerenja jest vođenje primjerom. To znači da trebate učiniti sve što je nužno, bez obzira koliko to bilo bolno. Vođenje primjerom zahtijeva i hrabrost da upravljate stvarima drukčije nego dosad. Slovačka ima 14 ministarstava, Estonija 11, Mađarska 8, a svim tim zemljama ide mnogo bolje nego nama.

Zašto onda neuspješnoj maloj Hrvatskoj treba 19 ministarstava koja će nadzirati četiri potpredsjednika? Prije dva tjedna predložio sam da Most prihvati HDZ-ovu ponudu i preuzme četiri ministarstva, ali da zauzvrat zahtijeva redukciju ukupnog broja ministarstava s 20 na 16. Tako bi Most kontrolirao 25% ministarstava, drastično više nego što bi im trebalo priskrbiti 18% mandata koje donose novoj Vladi.

I ne samo to – tada bi Most doista mogao preuzeti zasluge za pokretanje značajnih reformi. HDZ bi istodobno mogao demonstrirati stvarnu spremnost na kompromise radi većeg dobra (a to dosad nije bila vrlina koja se povezivala s HDZ-om).

Te bi izmjene bili prvi konkretni koraci prema pravim reformama koje mogu pokrenuti razvoj zemlje. Takvo što još nismo doživjeli u kratkoj povijesti Hrvatske, a poruka bi jasno odjeknula cijelom Hrvatskom pa i šire: “Ova je Vlada drukčija – kad oni spomenu reforme, oni to doista i misle”. Koju poruku šalje njihovih 19 ministarstava uz četiri potpredsjednika? Vjerodostojni vođe vode primjerom. Takvi vođe grade reputaciju iskrenošću i donošenjem teških odluka.

Polazne točke njihovih reformi njihova su vlastita dvorišta. Tek nakon toga mogu očekivati povjerenje naroda. I ne samo to – oni polažu temelje povjerenja prvog dana mandata, a ne u neodređenom budućem vremenu.

>> Vujčić: BDP raste snažno, ali to neće biti dovoljno ako se ne provedu reforme

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije