Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

'Hrvatskoj treba Croatia Airlines, ali neovisan o novcu države'

Kakvo god se rješenje pronašlo za spas CA, ono mora uključiti i ozbiljno restrukturiranje kompanije
27. srpnja 2020. u 15:24 4 komentara 1354 prikaza
Croatia airlines
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je poručio da Vlada neće odustati od Croatia Airlinesa i da se traže najbolja rješenja kako stabilizirati i očuvati hrvatsku nacionalnu aviokompaniju. A Croatia Airlines bio je u problemima i prije pandemije koronavirusa i u Vladi su još tada zaključili da ta kompanija dugoročno ne može sama opstati.

Neće odustati Butković: Tražimo najbolja rješenja kako stabilizirati i očuvati Croatia Airlines

Koronavirus bi bez državne pomoći mogao dotući CA, kao i druge aviokompanije u svijetu. Mnoge države, poput Njemačke ili Francuske, milijardama eura pomogle su svojim nacionalnim aviokompanijama da prežive koronakrizu. Hrvatska također treba pomoći u tom kontekstu svom nacionalnom avioprijevozniku i pokriti mu gubitke zbog pandemije.

Država je dosad utukla na stotine milijuna kuna u Croatia Airlines, koji sad treba svjež novac i za redovito poslovanje i za nabavu novih zrakoplova. Hrvatskoj je kao turističkoj zemlji nacionalna aviokompanija svakako potrebna. Slovenija je, primjerice, ostala bez svog avioprijevoznika nedavno, a Mađarska ga nema već godinama. Hrvatska treba učiniti sve da spasi CA, no njegovo poslovanje mora biti održivo i neovisno o državnom novcu.

U situaciji goleme krize koja potresa svjetsku avioindustriju zbog pandemije koronavirusa teško će se među drugim aviokompanijama naći strateški partner za CA koji bi u tu kompaniju trebao uložiti znatan iznos. Vlada stoga za spas nacionalnog avioprijevoznika gubitaša razmatra njegovo spajanje s drugim profitabilnim državnim kompanijama poput zračnih luka ili ACI-ija. A pri tome je moguće i da mirovinci budu uključeni u tu operaciju.

CroatiaAirlines/Ilustracija PAD ZRAČNOG PROMETA Na jadranskim aerodromima do kraja kolovoza 680 tisuća putnika

Zagovornici holdinga zračnih luka i CA naglašavaju da on čini dobar dio prometa tih aerodroma tijekom cijele godine, a pogotovo zimi. Protivnici te ideje kažu da bi time aerodromi koji zarađuju pokrivali minuse gubitaške aviokompanije. Usto, pitanje je kako bi politički ta ideja prošla s obzirom na to da se u nekim gradovima protive spajanju aerodroma i CA.

Kakvo god se rješenje pronašlo za spas CA, ono u svakom slučaju mora uključiti i ozbiljno restrukturiranje kompanije.

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • jadnatikoza:

  Tako ozbiljna tema a samo dva komentara. HDZ-ove plaćene trolove očito ne zanima ekonomija jer su im plaće osigurane. Lože se samo na pljuvanje Tita kako bi sakrili to da su sve najgore komunjare iz SKJ prešle u HDZ i SDP

 • Avatar bobdog
  bobdog:

  Hrvatskoj treba vjerski odgoj-vjeronauk,neovisan o novcu države.slažem se

 • Avatar Adminjetrica
  Adminjetrica:

  CA postoji samo zbog toga da se beskonačno upumpavaju ogromna sredstva iz budžeta koja se izvlače privatno. Uostalom kakva je to avio kompanija koja ima 9 (DEVET?!) aviona?