Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
27.07.2020. u 15:24

Kakvo god se rješenje pronašlo za spas CA, ono mora uključiti i ozbiljno restrukturiranje kompanije

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je poručio da Vlada neće odustati od Croatia Airlinesa i da se traže najbolja rješenja kako stabilizirati i očuvati hrvatsku nacionalnu aviokompaniju. A Croatia Airlines bio je u problemima i prije pandemije koronavirusa i u Vladi su još tada zaključili da ta kompanija dugoročno ne može sama opstati.

Koronavirus bi bez državne pomoći mogao dotući CA, kao i druge aviokompanije u svijetu. Mnoge države, poput Njemačke ili Francuske, milijardama eura pomogle su svojim nacionalnim aviokompanijama da prežive koronakrizu. Hrvatska također treba pomoći u tom kontekstu svom nacionalnom avioprijevozniku i pokriti mu gubitke zbog pandemije.

Država je dosad utukla na stotine milijuna kuna u Croatia Airlines, koji sad treba svjež novac i za redovito poslovanje i za nabavu novih zrakoplova. Hrvatskoj je kao turističkoj zemlji nacionalna aviokompanija svakako potrebna. Slovenija je, primjerice, ostala bez svog avioprijevoznika nedavno, a Mađarska ga nema već godinama. Hrvatska treba učiniti sve da spasi CA, no njegovo poslovanje mora biti održivo i neovisno o državnom novcu.

U situaciji goleme krize koja potresa svjetsku avioindustriju zbog pandemije koronavirusa teško će se među drugim aviokompanijama naći strateški partner za CA koji bi u tu kompaniju trebao uložiti znatan iznos. Vlada stoga za spas nacionalnog avioprijevoznika gubitaša razmatra njegovo spajanje s drugim profitabilnim državnim kompanijama poput zračnih luka ili ACI-ija. A pri tome je moguće i da mirovinci budu uključeni u tu operaciju.

Zagovornici holdinga zračnih luka i CA naglašavaju da on čini dobar dio prometa tih aerodroma tijekom cijele godine, a pogotovo zimi. Protivnici te ideje kažu da bi time aerodromi koji zarađuju pokrivali minuse gubitaške aviokompanije. Usto, pitanje je kako bi politički ta ideja prošla s obzirom na to da se u nekim gradovima protive spajanju aerodroma i CA.

Kakvo god se rješenje pronašlo za spas CA, ono u svakom slučaju mora uključiti i ozbiljno restrukturiranje kompanije.

Komentara 4

JA
jadnatikoza
00:49 28.07.2020.

Tako ozbiljna tema a samo dva komentara. HDZ-ove plaćene trolove očito ne zanima ekonomija jer su im plaće osigurane. Lože se samo na pljuvanje Tita kako bi sakrili to da su sve najgore komunjare iz SKJ prešle u HDZ i SDP

Avatar bobdog
bobdog
19:53 27.07.2020.

Hrvatskoj treba vjerski odgoj-vjeronauk,neovisan o novcu države.slažem se

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
19:37 27.07.2020.

CA postoji samo zbog toga da se beskonačno upumpavaju ogromna sredstva iz budžeta koja se izvlače privatno. Uostalom kakva je to avio kompanija koja ima 9 (DEVET?!) aviona?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije