Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.08.2016. u 14:26

Jugoslavija je bila oprečna onome što danas nazivamo demokracijom.

Presuda Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču povijesna je presuda u civilizacijskom iskoraku Hrvatske. Hoće li i koliko otvoriti oči štovateljima i ideološkim i političkim sljedbenicima Titova režima koji sebe nerijetko vide kao demokrate i jedine istinske humaniste, vrijeme će pokazati. Presuda u Münchenu nepobitno svjedoči dvjema povijesnim istinama. Kao prvo, koliko god i dalje postoje pokušaji idealiziranja života u Jugoslaviji, neosporno je da se radilo o tvorevini koja je u biti bila oprečna onome što danas podrazumijevamo pod pojmom demokracija.

U svojoj biti ona je zatirala slobodu pojedinca surovo kažnjavajući drukčije i pri tome ne prezajući od ubojstava, mučenja, zatvaranja, zabrane javnog djelovanja ili naprosto javnog sramoćenja i izoliranja. Tajna policija u rješavanju ideoloških neprijatelja nije prezala ni od likvidacije cijelih obitelji, a ni djece. Kao i danas, dovoljno je bilo nekoga proglasiti teroristom da bi pravi teroristi dobili dozvolu za ubijanje. Ne ponovilo se.

Iako povijest pišu pobjednici, hrvatsko društvo opterećeno Domovinskim ratom nije imalo snage nakon višestranačkih izbora suočiti se i raščistiti taj sramotan i tragičan dio svoje povijesti. Dapače, bilo je užasnih situacija kada su se mučitelji javno izrugivali svojim žrtvama zaštićeni plaštem političkih elita svih boja. Na civilizacijskom ispitu pali su i mnogi “intelektualci” i “borci za demokraciju” pravdajući te zločine zločinima onih drugih. U svom “pravedničkom gnjevu” iz Titana su se pretvarali u patuljke ljudskosti.

Drugi važan zaključak koji se nameće nakon prvih reakcija je taj da će presuda utjecati i na izborni proces u Hrvatskoj. Slučaj “lex Perković” koji je pokrenut za SDP-ove Vlade bit će mnogima dokaz da se ta stranka nije oslobodila okova prošlosti i pokušaja zaštite bivših čelnika Udbe. No istine radi, Perković i Mustač bili su i bliski suradnici niza najistaknutijih HDZ-ovih čelnika, od Tuđmana do Šuška. Iako su nejasni motivi Milanovićeva pokušaja opstruiranja njihova izručenja, bilo bi nepravedno odgovornost prebaciti (samo) na njega.    

>> 'Mustač je ovlastio Perkovića da počne pripreme za likvidaciju'. Tužitelj: Bit će poslani na odsluženje u Hrvatsku

Komentara 12

KA
Karizma
14:49 04.08.2016.

Novinarstvo se nikad nije bavilo ozbiljnim istrazivanjem komunistickih zlocina vjerojatno zbog toga jer je jako veliki broj novinara bio ukljucen u jugoslavenske obavjestajne sluzbe.Bez toga se nije moglo biti novinar.Politika je jos manje imala interesa za to jer su svi politicari do 2000 godine u saboru i van njega bili suradnici jugoslavenskih obavjestajnih sluzbi.Kad pogledate policijski i vojni zapovjedni kadar ista prica.Perkovic i drugi strogo su pazili da nebi netko neovisan dospio u obavjestajne sluzbe pa je bilo smijesno gledati da jedan politicki zatvorenik i njegova djeca nisu dovoljno Hrvati da bi mogli raditi u obavjestajnim sluzbama a sin Perkovica je turbo Hrvat.Smijesno i zalosno.Proci ce jos dosta vremena da se pocne rasciscavati taj zlocinacki talog mracne komunisticke povijesti.Isti slucaj je sa antifasistima koji su bili antifasisti do 1945 a nakon toga antifasisticki zlocinci koji su ubijali i zatvarali sve koji nisu bili po Titovom zlocinackom politikom.Naivni Hrvati jos vjeruju u komunizan a nece prihvatiti da su srbi prihvatili i vladali komunizmom samo za interese velike srbije i pljackanje drugih naroda.Mozda i Mesic to jednom shvati

DU
Deleted user
14:38 04.08.2016.

Kako će imati snage kad se te strukture nakon 25 godina sad procesuiraji i vladaju državom.

DU
Deleted user
14:40 04.08.2016.

Dok Vi i ja budemo živi Branko Hrvatin ih sigurno neće procesuirat,dotični gospodin je dio te nomenklature.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije