Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatski jal jamči da će naši siromašni postati još siromašniji

Zar one koji zarađuju 87 posto prosječne danske plaće ubrajamo u bogate obitelji? To je kratkovidni hrvatski populizam
14. studenoga 2016. u 10:30 1 komentara 3412 prikaza
Siromaštvo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Gotovo sve u životu predstavlja stvar izbora. Odabiremo se vjenčati s jednom osobom, a ne s drugom. Odabiremo jednu struku umjesto ostalih... a u većini ekonomija odabiremo jednog poslodavca umjesto niza drugih.

Na kraju dana ostaje nam zbroj osobnih izbora i to je ono što nazivamo životom. Čak i kad okolnosti poput rata i prirodnih katastrofa – ili s pozitivne strane, djece – unesu nemir u naše pomno kultivirane živote, takve nas situacije ne oblikuju. Oblikuju nas naši odabiri.

Kad već spominjemo djecu, kakve biste odluke donijeli u njihovo ime? Biste li odabrali mizeriju godinama nakon diplome u kojoj naposljetku prihvaćaju bilo kakav posao koji znači da će primati redovnu plaću?

okrugli stol mladi Istraživanje PwC-a Mladi mogu podići BDP za 7 posto kune Ratko Bošković Tko je kriv što je Hrvatska propustila stvoriti 104 milijarde kuna više? dd JESENSKE PROGNOZE Bez reformi rast neće biti 2,6% kao ove godine

Pretpostavljam da svojoj djeci ne želite da žive u neizvjesnosti u kojoj podsjećaju na štakore u labirintu, gdje ih je strah demonstrirati (ili još gore, razvijati) svoje Bogom dane talente kako ih šef ne bi maltretirao te kako bi očuvali i taj jedan posao koji su teškom mukom dobili?

A kakvu plaću želite svojoj djeci? Je li prosječna hrvatska plaća sasvim prihvatljiva za vaše dijete? Vrijede li vaša djeca samo 34% onoga što dobivaju njima slični u Njemačkoj ili 32% onoga što dobivaju Danci? Jer toliko vrijedi prosječna hrvatska plaća.

Odluke koje su u naše ime donesene jučer i odluke koje sami donosimo danas oblikuju budućnost naše djece. Ne mogu zamisliti nijednog roditelja koji bi suočen s takvim izborom odabrao da mu djeca žive kao zadrta sirotinja s ruba Europske unije; bez nade, bez pravde i bez prilika.

Međutim, političke odluke koje “mi” danas podupiremo pridonose stvaranju baš takve budućnosti za našu djecu. Živimo u čudnovatim vremenima jala i sitničavosti. Govorimo o stvaranju dinamične ekonomije i o zadržavanju naše najbistrije i najkvalitetnije populacije te njihovih poreza, dok istodobno podržavamo politiku koja će ih nedvojbeno otjerati odavde.

Smanjenje maksimalne porezne stope na mjesečne prihode veće od 17.500 kn s 40% na 36% podiglo je mnogo prašine, ali ta maksimalna porezna stopa i dalje predstavlja prosječnu neto plaću u Danskoj.

Čelnici SDP-a pogurali su ovaj apsurd još korak dalje te predložili maksimalnu kamatnu stopu od 48% na nevjerojatno niske prihode od 15.000 kuna. SDP ne želi 10.000 bogatih obitelji u Hrvatskoj, a tako definiraju sve koji zarađuju više od 87% prosječne danske plaće.

To je tipičan primjer kratkovidnog hrvatskog populizma, temeljenog na jalu. Logika i suosjećanje dovode nas do pretpostavke da naša Vlada treba pokušati osigurati približavanje prosječne hrvatske plaće za svih 4,3 milijuna stanovnika Hrvatske prosječnoj plaći u Njemačkoj ili Danskoj, no umjesto toga, predlaže se kažnjavanje sretne nekolicine koja se već popela na 87% te plaće.

Mudri ljudi donose mudre odluke. Mudre odluke stvaraju pametna društva. Pametna društva privlače ulagače. Ulagači zapošljavaju pametne mlade ljude koji će u budućnosti i sami raditi pametne stvari. To je jednostavan model uspješnih društava. Zato pametna djeca odlaze iz Hrvatske i pridonose ekonomijama Danske ili Njemačke. A oni koji odluče ostati u Hrvatskoj gube na svim poljima.

>> Zbog niskih će kamata oni bogatiji imati još više novca

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • plavokosi:

    Kodnas je normalno da se roditelj hvali, kako je otišao u mirovinu sa 55 ili 50 godina. Jadnici I neznaju da su svoje dijete natjerali da mora zaraditi za sebe I za roditelja sa svojih 30 godina života. Njima je ... prikaži još! dobro jer su oni trošili a nevide da svoje dijete su protjerali iz zemlje a sebi su napravili medvjeđu uslugu, jer neće imati mirovine. Izgleda da je to nekakav uzor, jer da nije većbi nešto promijenili. Zaključak: izgleda da nam je čedomorstvo, jedino što nas zadovoljava!