Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatski apsurd: Porezi mogu zastarjeti, ali komunalni doprinosi ne

HAC je bio u obvezi plaćati komunalne doprinose za autoceste od 2006. do 2011.
07. svibnja 2018. u 11:01 0 komentara 1055 prikaza
Autocesta A1 Dalmatina
Foto: Zoran Grizelj/Vecernji list

Prema Općem poreznom zakonu pravo i obveze poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata i na naplatu poreza zastarijeva za šest godina računajući od dana kada je zastara počela teći. A ona počinje teći istekom godine u kojoj je nastala porezna obveza.

dalmatina dionica vrgorac ploče Nema zastare HAC će gradovima i općinama morati platiti 150 milijuna kuna zbog autoceste A1?

Utvrđivanje obveze plaćanja komunalnog doprinosa, prema presudi Visokog upravnog suda i odluci Ustavnog suda u slučaju spora Hrvatskih autocesta i Općine Lovinac pak nikad ne zastarijeva. Tako ako vam poreznici propuste u roku šest godina utvrditi koliko ste dužni platiti poreza, nakon isteka tog roka u rješenju mogu napisati samo – piši propalo.

No ako vam upravni odjel neke općine ili grada zaboravi utvrditi iznos komunalnog doprinosa kod izdavanja građevinske dozvole, nikad nećete moći biti mirni. Jer primjerice i nakon deset godina može vas iznenaditi rješenje o komunalnim doprinosima u vašem poštanskom sandučiću. A to se upravo dogodilo HAC-u koji je ovršen za 25 milijuna kuna od dvije općine i jednog grada za komunalne doprinose za autoceste koje je na njihovu teritoriju gradio još 2002. i 2003. Da stvar bude gora, u HAC-u smatraju da do 2006. uopće nisu bili u obvezi plaćati te doprinose.

Pravilnik koji HAC na to obvezuje stupio je na snagu 2006. dok je 2011. zakonom gradnja javnih cesta oslobođena plaćanja komunalnih doprinosa. Prema tome, HAC je bio u obvezi plaćati te doprinose pet godina. Općinama i gradovima na čijem su teritoriju izgrađene autoceste u tom razdoblju komunalni doprinosi su plaćeni. Svi ostali na čijem su teritoriju građene autoceste prije 2006. i poslije 2011. trebali su se pomiriti s time da prema važećim propisima nisu imali osnovu za naplatu tih doprinosa. Odluke sudova da utvrđivanje obveze plaćanja komunalnog doprinosa ne zastarijeva kao i to da se kod njihova utvrđivanja općine i gradovi mogu pozivati na propise koji nisu postojali u vrijeme kad su autoceste građene još jedan je hrvatski apsurd koji svim investitorima stvara pravnu nesigurnost.

Policija na autocesti Testirano 2000 kilometara Sigurnost na hrvatskim autocestama za čvrstu četvorku Stigle četiri ponude Cestarinu ćemo plaćati bez zaustavljanja ENC-om ili putem satelita Racionalizacija poslovanja cestarskih tvrtki znači manje operativne troškove održavanja cesta za određenu razinu usluge od najmanje 30 posto do kraja 2021., kad se predviđa da će završiti restrukturiranje Autoceste Svi krediti bit će otplaćeni za 15 godina
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.