Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.11.2014. u 12:00

I hrvatska vlada se plaši i „referedumizma". Odustaje od outsourcinga, koji postoji u cijeloj Europi, odustaje od monetizacije autocesta, koja postoji u Europi, odustaje od svake reforme.

Sindikati troše vrijeme kako bi našli razloge za pozivanje na štrajk, kazao je ovih dana talijanski premijer Matteo Renzi i na određeni način ima pravo. Jer, sazivani su štrajkovi protiv nacrta nekog vladinog projekta, koji je tek trebao ići na raspravu, a put do njegova usvajanja je beskonačan.

Premda je štrajk zajamčen Ustavom, to pravo sindikati pretvaraju u lakrdiju. Gotovo se štrajka radi štrajka. Da neki zakon ili vladin prijedlog postane punovažan utroši se, u prosjeku, više od 18 mjeseci. Samo trećina zakona koje usvoji parlament postaje u roku od godinu dana punovažna. Prošlo je više od 18 mjeseci od pada vlade Marija Montija, a samo dvije trećine dekreta i pravila koje je ona donijela su postali zakoni. Renzijeve i dobre namjere ostaju samo takve. Najavljuje temeljite reforme, koje se zatim razbiju o greben procedura koje moraju proći da bi postale pravila ponašanja, zakoni. I svaki put se s jedne strane slavi najava neke reforme, a s druge sindikati tu najavu žele pokopati štrajkovima. To je isto kao kada se slavi polaganje kamena temeljca za neki objekt, koji se zatim ne izgradi. Možda bi bilo bolje slaviti dovršetak nečega, a ne njegovu zamisao.

U Hrvatskoj se događa nešto slično. Razlika je što su sindikati umjesto štrajkova otkrili instrument referenduma za, kako bi rekao Renzi, trošenje vremena. Sakupljanjem potpisa za održavanje referenduma protiv nečega što još nije dobilo obrise nacrta je stvarno „referendumizam" (iz larpurlartizma od francuskog l'art pour l'art, umjetnost radi umjetnosti, skovasmo referendumizam, referendum radi referenduma). Prikupljanje potpisa za referendum je samo sebi svrhom. I hrvatska vlada se plaši i „referedumizma". Odustaje od outsourcinga, koji postoji u cijeloj Europi, odustaje od monetizacije autocesta, koja postoji u Europi, odustaje od svake reforme. Možda bi mogla odustati i od same sebe. Ali ni oporba nije drukčija. I ona je protiv onoga što već postoji u Europi. Talijani bi kazali: siamo messi male (u slobodnom prijevodu: nigdje smo, da ne ponavljam banane).

>> Inicijativa 'Ne dajmo naše autoceste' Saboru predala 530.853 potpisa 

>> Da je danas referendum, 80% birača bi bilo protiv monetizacije!

Komentara 7

NA
Nadalinaaa
13:00 23.11.2014.

Ne plaši se naša Vlada baš svega. Nisu se plašili ni moćne EU kad su pod svaku cijenu htjeli zaštiti udbaške zločince od ruke pravde.

BA
babanko
12:57 23.11.2014.

Vlada ne odustaje od monetizacije cesta.. kad bi se pitalo vladu..monetizirali bi RH u kompletu u svojim granicama.. Na njihovu zalost postoji inicjativa da NAROD odluči ..a vrlo vjerojatno će ta odluka bite da se ceste NE MONETIZIRAJU..nažalost ova šaka jada sa markova trga ne kuži da moraju biti ponizne sluge naroda..oni se ponasaju potpuno suprotno.

DU
Deleted user
12:53 23.11.2014.

kad covjek nezna onda se plasi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije