Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.06.2018. u 10:20

Upravo je dr. Franjo Tuđman odredio da se 22. lipnja slavi kao Dan antifašističke borbe

Treću godinu zaredom obilježavanja Dana antifašističke borbe u Brezovici prošlo je bez državnog vrha. Iako svjetski čelnici u pravilu ponosno obilježavaju borbu protiv fašizma, naš trojac na čelu države smatra da je dovoljno poslati priopćenje i izaslanika. Stoga ne čudi da ni većina naroda ne zna zašto im je jučer počeo produženi vikend, bitno je samo da zbog nečega imaju slobodan dan.

Prigodu za odmor iskoristili su i premijer, predsjednica RH i predsjednik Sabora, jer u njihovim radnim kalendarima jučer nisu zabilježene nikakve druge službene obveze zbog kojih barem jedno od njih troje nije stiglo otići u Brezovicu. Predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović to ne bi bio ni prvi put, posljednji put je tamo bila 2015. godine s tadašnjim premijerom Zoranom Milanovićem i potpredsjednicom Sabora Dragicom Zgrebec.

1/13

Zašto joj onda problem sada ići, zašto je to problem i dvojcu s dvije strane Markova trga? Je li razlog za to strah od desnice koja ionako premijeru i šefu HDZ-a Andreju Plenkoviću već radi probleme u stranci ili nitko od njih nije načisto što misli o antifašizmu? To se pitanje posebno otvara kad se državni vrh, s druge strane, posve jasno određuje o Bleiburgu i osniva posebna povjerenstva da bi nakon godine dana zaključili kako ploči s pozdravom “za dom spremni” možda ipak nije mjesto u Jasenovcu.

Zanimljivo je to odbijanje HDZ-ova državnog vrha da se izravno identificira s antifašističkom baštinom, posebice kad se zna da je upravo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odredio da se 22. lipnja slavi kao Dan antifašističke borbe, do tada, u bivšoj Jugoslaviji, ovog praznika nije bilo. Vjerojatno je želio dokazati da su Hrvati, osim mračnijeg dijela prošlosti s NDH, imali i jaku oružanu pobunu protiv nacizma i fašizma, a da to dodatno “zazida”, antifašizam i ZAVNOH ugradio je i u Ustav.

Hrvatska je imala snažan organizirani otpor fašizmu u Drugom svjetskom ratu pa je pitanje zašto netko danas misli da tako snažan adut treba odbaciti?

Komentara 7

Avatar Terra
Terra
10:32 23.06.2018.

Oh ja ga se osobno vrlo rado odričem...Problem je kaj nam pod taj "antifašizam" ustvari najcrnji komunizam podmeću događanja i masovne pokolje Hrvata u Srbu, Zrinu, Borićevcu, Kulen vakufu, Drvaru i likove kao Simo Dubajić i ostali četnopartizani. Dok se vi mentalne komunjare ne odreknete Jugoslavije, sovjetskih zastava, crvene zvijezde, zamolite za oprost i pokajete za svoje zločine o kakvoj pomirbi bi htjeli vi pričati?! Razgulite moralni kamatari.

BA
bakulušić
11:14 23.06.2018.

Hrvatska se ne može odreći antifašističkog naslijeđa jer još uopće ne zna čime sve raspolaže. Jame nisu otkopane, grobišta nisu istražena a laži još caruju.

DU
Deleted user
11:33 23.06.2018.

Dok jedni koriste ovaj datum da bi kao fol pljuvali po vladajućima (državi samoj, ustvari?), čemu da prozvani dolaze to slušati? I tako iz godine u godinu. Možda da se uvažena novinarka zapita nije li odgovor na njeno filozofiranje krajnje jednostavan: "tuk na utuk".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije