Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.10.2017. u 10:02

Pravi test uspješnosti bit će ako se opuste odnosi Sberbanka i uprave Agrokora

Informacija da se Vlada Andreja Plenkovića priključila listi država (Poljska, Češka, baltičke zemlje i Velika Britanija) koje od Europske komisije traže da institucionalizira i znatno ojača europsku infrastrukturu za borbu protiv opasnih dezinformacijskih udara na parlamentarne sustave i vlasti, protiv “fake newsa” i sličnih hibridnih udara – znači da je Hrvatska stala uz one države koje se slažu da te opasnosti dolaze i prijete uglavnom iz – Rusije.

A očekivalo se da će, nakon susreta na vrhu između Hrvatske i Rusije, odnosi između dviju država koji su dugo bili “pod naponom”, svakako biti relaksirani. U nekim segmentima i hoće, no toplo-hladno i dalje ostaju okviri za rusko-hrvatske odnose. Možda su dva lidera, Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin u Sočiju ovih dana i postigli neko temeljno međusobno povjerenje, no još će puno vode morati proteći dok ti odnosi postanu prijateljski i s punim povjerenjem. Može se pokazati da su se, nakon susreta u državnoj rezidenciji u Sočiju, ponovno počeli jače razvijati gospodarski odnosi, ali će pravi test uspješnosti službenog kontakta na vrhu biti ako se, nakon toga, relaksiraju odnosi između Sberbanka i od države postavljene izvanredne uprave Agrokora. Je li uopće moguće odleđivanje odnosa unutar ovakvog toplo-hladnog sustava, gdje se niz “bratskih” druženja isprepliće s mnogo sumnjičavosti? Pa, u današnjem kompliciranom svijetu svašta postaje moguće. Da se dogodi susret predsjednika, pa predstavnika 400 hrvatskih i ruskih tvrtki u Moskvi, a da RH gotovo istodobno na poljsko-rusku granicu pošalje svoju vojnu postrojbu, kao dio štita tog dijela NATO-ova zida podignutog zbog opasnosti koje prijete iz – Rusije.

1/1

Priključenje Hrvatske zemljama koje traže europsko “jačanje i izgradnju otpornosti” protiv hibridnih napada koji dolaze s istoka, znači da RH opet jasno potvrđuje na kojoj strani stola globalne partije šaha stoji. Što ne znači da se drugu stranu smatra neprijateljskom.

Nego da je u odnosima s Rusijom oprez i dalje nužan.

Komentara 2

Avatar ivek
ivek
22:25 25.10.2017.

Kolinda morala pricekad pred vratima vadimira 40 minuta,,cili razgovor traja 20 minuta,,tema Novi Rat u Bosni i podijela Bosne

Avatar southman
southman
10:24 24.10.2017.

Takvi i trebaju biti !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije