Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatska nije uz Orbana, no granice stišće orbanovski i bez žice

Hrvatska je pristala na kvote, nije za razdiobu migranata pokupljenih na Sredozemlju
31. kolovoza 2018. u 14:23 62 komentara 5639 prikaza
migranti u Maljevcu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Europa jest podijeljena u stavu prema novim migrantskim valovima i, premda još uvijek prevladava “mainstream” pristup s minimumom humanizma, jasno je da je prošlo vrijeme u kojem je mađarski premijer Orban bio “crna ovca” EU. Njegov pogled na problem migranata dijeli sve više članica EU. Dosad je, osim zemalja iz Višegradske skupine (Poljska, Češka, Slovačka), Orbanov novi saveznik postala Italija, koja je prebjegla u suprotni tabor, ni prvi ni zadnji put u povijesti, a prema novim migrantima sve oštrije su Austrija i Slovenija.

Migranti u Španjolskoj Problem migranata Austrija želi da se u kontroli granica policiji pridruži i europska vojska

To je već trećina zemalja članica EU. Hrvatska je ovdje u “složenoj” situaciji. Plenkovićeva Vlada ima humanitarni pristup pa je tako RH pristala na kvote izbjeglica i time je u taboru s primjerice Njemačkom, Francuskom, Španjolskom. No, okolnosti se mijenjanju. Hrvatska nije dio dogovora zemalja koje su ugovorile “razdiobu” izbjeglica pokupljenih na Sredozemlju. Očito zbog toga što ne želimo da nam njihovi brodići počnu uplovljavati u Jadran. Osim toga, njemačka kancelarka Merkel i sama mora zaoštravati stav, što se dobro vidjelo za posjeta našeg premijera Plenkovića kada je nahvalila kako Hrvatska stisnuto čuva vanjsku granicu EU. U takvoj situaciji, dakle kada Orban nije crna ovca, nego štoviše svojevrsni mentor, cijeli se EU “stišće” i sve je manje članica koje migrante mogu i dalje dočekivati s “willkommen”.

Brod razdora Sukob zbog migranata: 'Italija sama sebi puca u nogu', tvrdi EU povjerenik

Kako Hrvatska zastupa politički stav iz kojega se vidi da rado ispunjava dužnost čuvara vanjskih granica EU te je dobila potporu Njemačke, najvažnije članice EU, za skori ulazak u Schengen, jasno je da će sada slijediti još jače “stezanje” na hrvatskim granicama. I nikako nije slučajno što je Vlada na inicijativu ministra Božinovića odobrila kupnju čak 3000 balističkih (neprobojnih) prsluka za naše policajce. Oni su, naime, sve izloženiji organiziranim upadima krijumčara koji iz BiH masovno krijumčare izbjeglice u RH. Hrvatska nije za Orbana, no htjela ili ne provodit će “orbanovsku” zaštitu granica, ali još uvijek bez žica, naravno.

kostajnica
NA GRANICI EU
Tužna priča iz hrvatskog grada: 'Znate kakva je situacija kad je čak i gradonačelnik odselio'
Biciklisti
PROMO
Kako izabrati pravi bicikl
  • AAAAAA:

    samo budale, izdajice i soroševci nisu uz Orbana!!

  • pp:

    Hvala Bogu na Orbanu. On je jedini lad je trebalo bio na pravoj strani i spasio Europu. Sad će na njegovim pozicijama završiti svi kukavni klimavci...

  • pp:

    Ovo nije imigracija već invazija barbara.