Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hrvatska na dobrom putu da brzo uvede euro i finišira EU priču

Cjelokupna politika HNB-a vođena dva desetljeća usmjerena je na uvođenje eura, 2023. ili 2025., manje je važno
11. srpnja 2020. u 10:18 5 komentara 789 prikaza
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

S ulaskom u schengenski prostor i uvođenjem eura Hrvatska bi mogla u desetak godina članstva zaokružiti svoju europsku priču. Za samu Hrvatsku preuzimanje eura prirodni je put jer nijedna druga kandidatkinja nije imala takvu zastupljenost eura u svom financijskim sustavu i svakodnevnom životu kao mi. Što se tiče eurozone i općenito EU, i njima je jednostavnije platiti svoje ljetovanje na jadranskim ili crnomorskim ljetovalištima zajedničkom valutom nego se mučiti tečajem i promjenom valuta.

Premijer Andrej Plenković sastao se sa slovenskim kolegom Janšom RH BLIZU EUROZONE Poznat je već tečaj po kojem ćemo prijeći na euro, a cijene će prvo biti dualne

Hrvatska svojom veličinom, pa i optjecajem novca, ne može bitno poremetiti zajedničke tokove čak i da krupno zabrlja, tako da zasad sve teče glatko. Da bi uvela euro, svaka zemlja mora provesti u ‘čekaonici’ najmanje dvije godine, Slovenija je uskočila u euro vlak za dvije i pol, ali Litvi je trebalo punih jedanaest godina da je prihvate. Proširenje eurozone, jednako kao i Europske unije, uvijek je i obostrana politička priča s kojom vođe Europe žele pokazati da još postoje zemlje kojima je euro privlačan, pogotovo zato što se Poljska, Mađarska i Češka grčevito drže svoje valute.

Zašto Hrvatska ne bi trebala slijediti njihovu odluku kad je o tome riječ, objašnjeno je više puta, a najvažniji razlog je što euro nigdje nije dominantno sredstvo štednje i plaćanja kao što je u Hrvatskoj. Čuvanje standarda dužnika odavno je vezalo ruke hrvatske središnje banke, tako da je kompletna politika HNB-a vođena u posljednja dva desetljeća usmjerena prema uvođenju eura. Hoće li to biti 2023. ili 2025. godine, sad je manje važno od činjenice da Hrvatskoj stiže najbolja moguća pomoć u trenutku kad se suočava s ozbiljnim troškovima vezanima za epidemiju korone. Uz ERM 2 nova će zaduženja biti lakša. Iduće na što će vlasti morati paziti, kad se jednom utanači vrijeme zamjene valute, promjene su cijena i zaokruživanje od kojega strahuje dio građana.

KORAK BLIŽE USVAJANJU EURA Eurozona spremna za ulazak Bugarske i Hrvatske u ERM-2

Nijemci još rogobore jer su uvjereni da je s markom sve bilo upola jeftinije, Slovence ne muči toliko zaokruživanje koliko činjenica da su tolarom možda mogli malo više pogodovati domaćim izvoznicima. No, euro je za Hrvatsku dobra vijest, logičan slijed događaja, samo što ni taj euro neće sakriti gorku istinu da se zemlja razvija najsporije od svih drugih tranzicijskih ekonomija.

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • stefj:

  Meni osobno više smetaju gužve na granicama nego to što nemamo Euro... Euro vjerojatno treba uvesti da nema više kredita vezanih uz stranu valutu, da se malo smanje kamate i sl, no najviše radi toga da ne dođe neki biser ... prikaži još! na vlast koji bi štampanjem novaca pokušao riješiti probleme javnog sektora... Žao mi je kune, no ne vidim neku prednost s njom, ako smo već izabrali EU kao ekonomsku zajednicu... No, po meni je Schengen puno veći prioritet, naročito ako se gleda da nam je turizam bitna stavka, a u gospodarstvu da se logistikom iz Zagreba može pokriti skoro cijela Slovenija...

 • Avatar Adminjetrica
  Adminjetrica:

  Ionako nemamo suverenost ni u čemu pa zašto bi imali u monetarnoj politici?

 • crocro:

  S kojom drugom političkom opcijom bi se sve ovo ostvarilo?? Navedite. Realno. Nema.