Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.04.2018. u 07:00

Istanbulska konvencija nema veze s transrodnom ideologijom, već govori o postojanju transrodnih osoba koje također zaslužuju zaštitu od nasilnika

Transhumanizam, a ne transrodnost trebala bi biti tema rasprave u društvu. U Hrvatskoj se uvijek raspravlja o nečemu što je u svijetu već prošlost. Htjelo se graditi termoelektranu na ugljen Plomin III. kad su se u Europi one počele zatvarati. Bušenje Jadrana zbog nafte bila je tema kad su europske države već donijele odluku o zabrani prodaje novih automobila na benzinski ili dizelski pogon od 2025. godine.

Sada se žesti rasprava o transrodnim osobama (kao da one ne postoje) i Istanbulskoj konvenciji, a već postoji transhumanost, odnosno ljudi koji su u simbiozi s tehnologijom pa bi se etički i moralno trebali pitati gdje su granice preko kojih se ne bi trebalo “igrati” s ljudskom sudbinom. Istanbulska konvencija nema veze s transrodnom ideologijom, već govori o postojanju transrodnih osoba koje također zaslužuju zaštitu od nasilnika. Ali, razmatra li se u Hrvatskoj tema trashumanizma? Kad se čovjeku usadi umjetno srce, znači li to da ga se ne pušta da umre prirodnom smrću? I što je onda s proklamacijom da život nastaje začećem i traje do prirodne smrti?

Je li postavljanje pacemakera u tijelo pretvaranje čovjeka u nešto što više nije onakvo kakvim ga je Bog stvorio? Postoje čipovi za vid, sluh... Robert Gahl, američki profesor, filozof i teolog, koji predaje temeljnu etiku na Papinskom sveučilištu Santa Croce u Rimu, kaže da Crkva podupire znanstveni napredak u otkrivanju načina na koji se može poboljšati život čovjeka, ali se protivi eksperimentima na čovjeku. Da ne ulazimo u sferu povezivanja čovjekova mozga s kompjutorom, kada će se sve što imamo u mozgu moći preseliti u pen drive itd., podsjetimo da se u Švedskoj, onima koji to žele, pod kožu stavljaju čipovi s kojima ulaze u vlakove, na radna mjesta... Švedske državne željeznice daju mogućnost da pod kožom nosite voznu kartu. To je budućnost.

I s pametnim telefonima već smo transhumani, a i njih ćemo uskoro držati pod kožom. Švedska ima ministarstvo budućnosti, a Hrvatska živi u prošlosti.

Komentara 16

DU
Deleted user
07:47 08.04.2018.

gospodine tomasevicu neka se vama ugradi tramvajska karta pod kozu ..placam kartu i operaciju...ovaj tekst ste pisali pod fibrom vjerojatno..

NE
Neonacionalist
08:26 08.04.2018.

Moje osobno mišljenje je da im se treba jasno dati do znanja da svoje nastranosti i perverzije mogu ispoljavati jedino unutar svoja četri zida , dakle što će dvije ili više osoba raditi u privatnosti svojih stambenih objekata je njihovaova privatna stvar ali tome ne smije biti mjesta u javnosti , hrvatski narod se mora zaštititi od toga i to svim potrebnim sredstvima ili ako im ne odgovara u tradicionalnoj katoličkoj Hrvatskoj kakvu moramo očuvati neka idu u inozemstvo gdje je to dozvoljeno , ne smije se ni na koji način promovirati takvo nešto a nipošto se ne smije dopustiti sklapanje brakova i kamoli usvojanje djece , ili ono što se počelo već događati u nekim zemljama da takve izrazite manjine nameću norme većini . I zašto bismo mi morali biti mali Mujo, baš me briga što si neke nacije dopuštaju , ovo je Hrvatska i ovdje vrijede pravila hrv atske većine , dosta smo mi kroz povjest konstantno trpili nametnute diktature manjine na ovaj ili onaj način , i ova Plenkovićeva vlada je izrazito manjinska , nju ne podržava niti 1/4 naroda i posve je nelegitimna i na temelju čega se onda oni usude provoditi tj.nametati nešto što većina ne želi .

Avatar PapillonLionne
PapillonLionne
07:23 08.04.2018.

"Necrophilia and incest should be legal, says Swedish Liberal party" - ako je ovo budućnost, hvala vam lijepa gosp. Tomaševiću ali ostat ćemo u hrvatskom srednjem vijeku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije