Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.11.2016. u 07:04

Hrvati su izgubili paritet u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj nisu dobili ništa

Gledano iz hrvatske perspektive u BiH, uloga tzv. međunarodne zajednice (čitaj: američke ambasade u Sarajevu i njenih priljepaka, od raslojene i pasivne europske politike do marioneta u obliku „visokih predstavnika“) bila je destruktivna.

Nametnutim odlukama visokih predstavnika i odlukama Ustavnog suda u kojem su tri strana suca i dva Bošnjaka preglasavali dva hrvatska i dva srpska suca, daytonski okvir bitno je izmijenjen na štetu Hrvata.

Tim odlukama Hrvati su izgubili paritet u Federaciji BiH, a u Republici Srpskoj nisu dobili ništa. BiH je prekrajanjem Daytona pod krinkom „jačanja države“, „konstitutivnosti svih triju naroda na cijelom teritoriju“, stvaranja „funkcionalnije BiH“ i sličnih floskula svedena na srpsko-bošnjačku državu u kojoj nisu smanjene ingerencija RS, a Federacija je de facto pretvorena u bošnjački entitet, u kojem Bošnjaci u svakom trenutku mogu odrediti malobrojnijim Hrvatima političke predstavnike, što se najzornije pokazalo u slučaju Željka Komšića i „platformaške“ vlasti.

Hrvatska je cijeli taj proces promatrala pasivno, iako je bila dužna kao sukreator, potpisnik i garant Daytonskog mirovnog sporazuma reagirati na te nasilne izmjene, koje nisu prošle parlamentarnu proceduru i koje su politički desubjektivizirale najmalobrojnije Hrvate.

Štoviše, neki akteri iz Hrvatske, poput bivšeg predsjednika Mesića, aktivno su podupirali velikobošnjački unitaristički projekt pod građanskom krinkom. Danas je situacija u BiH takva da Republika Srpska ima snažnu potporu Rusije i Srbije, bošnjačku unitarističku politiku pomažu SAD, Turska i Saudijska Arabija, a Hrvati, kao jedini neupitni proeuropski faktor, prepušteni su samima sebi.

Zadnji gotovo simultani udari na Hrvate, od uhićenja u Posavini, preko zastrašivanja vjernika u Kraljevoj Sutjesci ratnim zastavama Armije BiH pa do napada na članove izbornog povjerenstva u Stocu, najbolje svjedoče o sadašnjem položaju Hrvata u BiH u koji ih je u zadnjih petnaest godina dovela „međunarodna zajednica“.

>> Čović kaže da je u BiH "sve stalo", ni Plenković ne može pomoći

Komentara 7

Avatar abakus
abakus
08:59 03.11.2016.

Naravno da jest. Cijela hrvatska politika u posljednjih nekoliko stotina godina, uz iznimku par svijetlih točki, duga je povijest ulizica i puzanja te izdaje vlastitog naroda i zemlje radi malo mlakog alpauza od strane onih za čiji su ih interes izdavali. Tako su izdali i Hrvate iz BiH. I nastavit će tako. Ništa novo.

PI
pipnicar
10:10 03.11.2016.

Bravo Nino, kratko i jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije