Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.07.2018. u 12:02

Članice NATO-a moraju imati vlastitu vojnu kabanicu, “kišobran” se ne aktivira automatski

Hrvatska se uopće ne treba zamarati strateškim natezanjem između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i lidera zemalja članica NATO-a. Jer, kako god završilo Trumpovo poliranje europskih lidera u Bruxellesu koje on sada ucjenjuje i od kojih traži povećanje vojnih proračuna – Hrvatska već dvije godine ubrzano pojačava svoja vojna izdvajanja. I to bez vanjskih “ucjena” i sugestija.

To radi svojom voljom, a mora se reći da je SAD u tome prati i pomaže vojnim donacijama, i to modernog oružja, poput 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D “Kiowa Warriors”, koje je HRZ dobio za petinu komercijalne vrijednosti. Do dizanja vojnog proračuna RH dolazi nakon 15 godina ubrzanog propadanja proračuna i značajnog smanjivanja efektiva HV-a, tako da u tom kontekstu nije riječ ni o kakvoj “militarizaciji” države, nego, doslovno, spašavanju HV-a kao najvažnije sigurnosne komponente RH.

To vraćanje u život HV-a naravno košta novca, no Hrvati su ipak bliže razumijevanju opravdanosti tog investiranja nego kritici. Većina građana razumije da bez sigurnosti nema ni razvoja turistički orijentiranog gospodarstva RH. Iduće će godine vojni proračun dohvatiti 5 milijardi kuna (od 130 milijardi kn proračuna države), a svake iduće rast će za oko 300-tinjak milijuna kuna.

Šef NATO-a Jens Stoltenberg poručio je Europljanima i Kanađanima da “ne trebaju povećavati izdvajanja za obranu da bi zadovoljile SAD, već je u njihovu interesu da to učine”. Prevedeno, to bi značilo da novac koji Hrvati daju u povećani vojni proračun ne ide SAD-u ili NATO-u, nego za jačanje vlastite, Hrvatske vojske.

Ne treba imati iluzije prema NATO-u, on je skup članica koje trebaju prvo same biti sposobne na obranu, imati vlastitu vojnu “kabanicu”, jer zajednički “kišobran” ne aktivira se automatski. Osim toga, treba uvijek imati i plan B, u slučaju da se dogodi “nezamislivo”, da SAD povuče iz Europe svojih 35.000 vojnika i ostavi Europu da se brani s onim što sada ima, a što je nedovoljno.

Kiowa i Panzer u akciji: Pogledajte spektakularnu vojnu vježbu u Slunju:

Hrvatska vojska
1/18
Ključne riječi

Komentara 2

JA
Jania
10:14 13.07.2018.

Slažem se da je HV glavni činitelj nacionalne sigurnosti. Svima koji pamte devedesete jasno je da Hrvatskoj treba jaka vojska.

RZ
Rocky.Zg
07:42 13.07.2018.

Propagandni članak ministarstva obrane, te je ovaj članak trebao biti objavljen na njihovoj web stranici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije