Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

HRT nam umjesto nagrađene 'Srbenke' radije nudi reprize

Znači li to da je “Srbenka” nedovoljno kvalitetna za HRT? Ili je za HRT ultraprovokativno prikazati ultraprovokativni dokumentarac o ultraprvokativnom kazališnom redatelju koji je napravio predstavu o ultraprovokativnom ubojstvu zagrebačke djevojčice?
24. lipnja 2019. u 16:18 36 komentara 1544 prikaza
HRT
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Oliver Frljić koji se probio i do kazališne režije u redovnoj sezoni bečkog Burgtheatera do sada nije dobio najvišu hrvatsku državnu nagradu u kulturi koja nosi ime Vladimira Nazora. No, ono što nije dobio Frljić, dobio je dokumentarni film “Srbenka” Nebojše Slijepčevića koji je nastao kao filmska reminiscencija Frljićeve riječke predstave o Aleksandri Zec. I u pravu je redatelj Zrinko Ogresta koji je u obrazloženju Nazorove nagrade za Slijepčevićev film rekao da se “Srbenka” uhvatila u koštac s tri anateme: slučajem ubojstva djevojčice Aleksandre Zec, kazališnom predstavom o njoj, ali i današnjim stanjem međuetničkih odnosa u Hrvatskoj. Pritom je Frljića nazvao ultraprovokativnim redateljem.

INTERVJU Hrvati se trebaju sjetiti što nam je učinio nacionalizam

Frljić jest ultraprovokativni redatelj, pa su mu baš zbog te ultraprovokativnosti Austrijanci otvorili i vrata Burgtheatera. Ali svi koji imaju zrnce zdravog razuma složit će se s time da je ubojstvo maloljetne Aleksandre Zec nebrojeno puta ultraprovokativnije. Baš kao i reakcija hrvatske policije i tužiteljstva, a onda i sudstva na to ubojstvo. I upravo zbog trome i neproporcionalne reakcije hrvatske izvršne i sudbene vlasti na hladnokrvno ubojstvo djevojčice koja je u krivom trenutku na krivom mjestu (i to na idiličnoj Trešnjevki) imala kriva krvna zrnca, hrvatskog društvu su predstave i filmovi o Aleksandri Zec i te kako potrebni.

Stoga treba pohvaliti Ministarstvo kulture, ali i Odbor za dodjelu nagrade Vladimir Nazor što su baš “Srbenki” i njezinu autoru dodijelili godišnju nagradu Vladimira Nazora te pohvalili Slijepčevićevu kreativnost i smjelost. Kada već nije zaštitila malu Aleksandru Zec, hrvatska država je makar i naknadno zaštitila dokumentarni film kojem je Aleksandrina sudbina samo povod. Iako je “Srbenka” dobila najvišu državnu nagradu s područja umjetnosti u Hrvatskoj, to joj ipak nije otvorilo vrata prikazivanja u programima javne Hrvatske televizije.

Burgtheater Oliver Frljić režira u bečkom nacionalnom kazalištu

O tom skandalu na samoj dodjeli Nazorovih nagrada u Hrvatskom državnom arhivu otvoreno je i žestoko progovorila i laureatkinja za životno djelo, operna pjevačica svjetskog glasa Dunja Vejzović. Učinila je to Dunja kada se u ime svih nagrađenih zahvaljivala na nagradama u izravnom prijenosu na prvom programu te iste Hrvatske televizije koja je već počela sa svojom ljetnom shemom pa nas na četiri programa upravo zatrpava prožvakanim reprizama. Poruka s Prisavlja je jasna. Možete gledati reprize, ali ne možete gledati “Srbenku”.

Znači li to da je “Srbenka” nedovoljno kvalitetna za HRT? Ili je za HRT ultraprovokativno prikazati ultraprovokativni dokumentarac o ultraprvokativnom kazališnom redatelju koji je napravio predstavu o ultraprovokativnom ubojstvu zagrebačke djevojčice? I to još u ovo ljetno vrijeme kada je bolje gledatelje opuštati reprizama. Iako se i među tim repriznim programima mogu pronaći i te kako ultraprovokativne teme ultraprovokativnih umjetnika. Ali one se ne odnose na Hrvatsku, nego na neke druge zemlje i neke druge ljude. Kao da je Hrvatska zemlja samih svetaca i anđela.     

Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • prajdali100:

    Frljić nije ultraprovokativan već krajnje bezobrazan tip koji svoju Domovinu blati gdje god stigne.Nije vrijedan pomena...

  • moškov:

    oliver frljic je vrlo neobrazovan tip covjeka koji sije zlo među ljudima evo pitanja za njega. .bi li dopustio da mu supruga iz vagine izvlaci hrvatsku trobojnicu ...neka to rezira doci cu pogledat tu predstavu pa neka cijena ulaznice bude ... prikaži još!ude i 10 000 hrk.. i poklonit cu mu se do zemlje kao najvecem umjetniku....

  • kruti30:

    druže derk, srbenku preporučuj u svojoj otadžbini gdje je i tebi očito mjesto. .