Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Silvije 
Tomašević

Hoćemo li na granici graditi karantene

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
VL
Autor
Silvije 
Tomašević
08.07.2018.
u 21:16

U Italiji je razina cijepljena pala na 85 posto otkad je 1999. ukinuto obvezno cijepljenje za upise u škole.

U Velikoj Britaniji, zemlji u kojoj je liječnik Edward Jenner u 18. stoljeću uveo cijepljenje i poznat je kao “otac imunologije”, čije je otkriće spasilo više života nego bilo koje dosad, podignuta je uzbuna zbog ospica koje stižu iz Italije. Britanska zdravstvena organizacija iznijela je podatak da je broj oboljelih od ospica udvostručen u odnosu na prošlu godinu te da je često riječ o bolesti koju su iz Italije uvezli oni koji su je posjetili.

A, bili smo toliko blizu da bolest iskorijenimo potpuno, kažu britanski liječnici. Procijepljenost je u Velikoj Britaniji visoka (92 posto), a cilj je bio povećati je na 95 posto. U Italiji je razina cijepljena pala na 85 posto otkad je 1999. ukinuto obvezno cijepljenje za upise u škole. Prošla vlada lijevog centra uvela je od 2017. ponovno obvezno cijepljenje za upis u sve (državne i privatne) škole obveznog obrazovanja.

Nova žuto-zelena vlada želi tu strogost prethodne omražene vlade ublažiti, a možda i smanjiti broj (sada ih ima deset) obveznih cjepiva. Pokret 5 zvijezda (M5S) i Liga imali su kampanju protiv obveznog cijepljenja, pa britanski listovi sada pišu kako “odbacivanje mišljenja liječnika pripada mentalitetu populista”. Times optužuje i Nacionalnu frontu Marine Le Pen za smanjenje broja cijepljenih i povećanje broja zaraženih ospicama u Francuskoj.

“Postoji zastrašujuća ironija u vezi s političarom kao što je Matteo Salvini (Liga), koji govori o opasnosti od bolesti koju bi donijeli afrički izbjeglice, a onda vodi kampanju (protiv obveznog cijepljenja) koja ubija talijansku djecu”, piše Times.

Salvini ljude straši imigrantima govoreći kako oni, ako već nisu teroristi, donose bolesti, a u isto vrijeme Talijanima u ruke stavlja samoubilačko oružje koje se zove necijepljenje. Znanost nije demokracija. Ako se nastavi tim ritmom, onda će se na već podignutim granicama unutar EU putovati ne uz pokazivanje putovnica, već kartona o cijepljenju te će se početi graditi karantene. Europljane neće uništiti imigranti, oni to mogu sami ako popuste ideologiji “anti”. Kako se riješiti britanskih turista? Podizanjem barijere protiv cijepljenja!

Ilustracija
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije