Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Denis Derk

Hoće li u Szigetváru zbor naših političara pjevati “U boj, u boj”

Obnovljena predstava opere Nikola Šubić Zrinjski
Foto: Mara Bratoš/HNK
18.04.2016.
u 12:30

Samo je pitanje tko će tim političkim zborom dirigirati? A mogao bi Ladislav Ilčić koji ima najreprezentativnije glazbeno obrazovanje.

Hrvatska je ovu godinu, na više razina, proglasila godinom Nikole Šubića Zrinskog. Opravdano. Najesen će se obilježiti 450. godišnjica pogibije tog romantičarskog hrvatskog ratnika i junaka koji se žrtvovao u borbi protiv nadmoćnijeg turskog neprijatelja. Povijesni izvori uglavnom su poznati.

Nikola Šubić Zrinski je s 2500 vojnika zaustavio napredovanje puno brojnije osmanlijske vojske (100.000 vojnika) koja je pod vodstvom sultana Sulejmana Veličanstvenog nadirala prema Beču. Nikola Šubić Zrinski ispriječio se Turcima u Sigetu i branio ga mjesec dana, a kada su hrabri borci shvatili da im vrijeme istječe, odlučili su se za samoubilački junački proboj. Siget je stoga hrvatski Alamo. Hrvatska Masada. Nikola Šubić Zrinski čak je i u ona socijalistička vremena koja su se jako bojala hrvatskog nacionalnog zanosa i povijesne mitomanije bio osoba koja nas je gledala čak i s bombonijera. U legendu ga je uzvisio i Ivan pl. Zajc skladajući operu o tom junaku čiji je operni zbor „U boj, u boj“ jedna od najizvođenijih i najomiljenijih glazbenih točaka cjelokupne hrvatske glazbe, koja je odavno prešla i hrvatske granice.

Toplo se nadam da to neće biti onaj isti spomenik koji je tom junaku već podignut u Čakovcu, a koji je sve samo ne umjetnički dostojno odavanje počasti hrvatskom vojskovođi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije