Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
euroizbori

Hoće li Plenkoviću i Stieru ponuditi mjesto na listi za parlament

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
12.11.2018.
u 20:53

– Premijer Plenković zasad nijednom gestom nije dao naslutiti tko će biti njegov izbor za Bruxelles, a budući da je najavio najmanje pet mjesta za HDZ u Europarlamentu, morat će izabrati ljude koji će s pomoću preferencijskog glasanja povući glasove –

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković najavio je da će HDZ na izborima za Europarlament osvojiti barem 40 posto mandata, dakle minimalno pet zastupnika od mogućih dvanaest, koliko pripada Hrvatskoj. Budući da prema anketama koje ispituju političke preferencije birača HDZ uporno raste, bez obzira na razne afere i potrese u stranci ili Vladi, čini se da je Plenković postavio prilično realan cilj.

Nakon što je već u Helsinkiju na kongresu Europske pučke stranke, političke obitelji pučana čiji je HDZ član, Plenković najavio pobjedu HDZ-a na svibanjskim euroizborima, iduće je pitanje koji će kandidati HDZ-u donijeti tu pobjedu.

Prije pet godina HDZ je na listi za Parlament EU, koju je nosio Andrej Plenković kao tadašnji europarlamentarac, imao i ondašnje koalicijske partnere čije su kandidatkinje Ruža Tomašić i Marijana Petir osvojile mandate.

Prema neslužbenim informacijama, HDZ bi na proljetne euroizbore trebao izaći samostalno što bi, bude li tako, značilo svih 12 mjesta na listi HDZ-ovim kandidatima. Izvori iz HDZ-a tvrde da u stranci, barem u iole širem krugu, još ni slovo nije spomenuto o imenima kandidata, pa ostaje otvoreno hoće li Plenković na listu staviti sve sadašnje HDZ-ove europarlamentarce (Dubravku Šuicu, Ivanu Maletić, Ivicu Tolića i Željanu Zovko) ili će zaigrati i s posve novim imenima.

Još je veće pitanje hoće li Plenković mjesto na listi ponuditi i Davoru Ivi Stieru, koji se zajedno s njim vratio iz Bruxellesa kada je Plenković preuzeo HDZ nakon Karamarkova pada i koji je bio ministar u HDZ-ovoj Vladi dok lani nije podnio ostavku zbog Plenkovićeva savezništva s HNS-om nakon što je iz Vlade izbacio Most.

Pojedini HDZ-ovi europarlamentarci neslužbeno kažu kako bi ga voljeli ponovno vidjeti u Bruxellesu i nadaju se da će ankete, koje će HDZ provesti kao i pred svake izbore, pokazati da Stier među biračima dobro kotira. Izvori bliski Stieru pak kažu da on o tim izborima još nije razmišljao, iz čega bi se možda moglo protumačiti da mu eventualna Plenkovićeva ponuda ne bi bila mrska.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Kada se uzme u obzir da je Stier nakon ostavke u Vladi tek “običan saborski zastupnik”, a da je mandat u Parlamentu EU i financijski unosniji, ali i platforma za europske političke kontakte, onda nema dvojbe da je Bruxelles bolji izbor. Ipak, jednadžbu kvari činjenica da se Stier prometnuo u jednog od najvećih Plenkovićevih kritičara, ali i da je proljetos na izvještajnom Saboru HDZ-a praktički najavio moguću kandidaturu za predsjednika HDZ-a na redovitim stranačkim izborima koji bi trebali biti 2020. godine.

Odluka o Stieru s Plenkovićeve strane najviše će, očito, ovisiti o tome želi li suparnika držati na oku ili će procijeniti da će mu u Bruxellesu biti manja opasnost. A Stier će pak morati odlučiti ide li zaista u protukandidaturu Plenkoviću. I dok je dio izvora u HDZ-u uvjeren da bi se Stier vratio u Bruxelles, dio sugovornika iz Predsjedništva HDZ-a smatra da je njegova jedina ambicija napasti Plenkovićevu poziciju.

– Stier pomalo obilazi teren, razgovara s ljudima, sondira situaciju. Čak je i bio organizirao druženje u povodu Martinja i zvao ljude, ali ne znam tko se odazvao. On je najozbiljniji protukandidat Plenkoviću, ali šef neće tako lako napraviti grešku koja bi ga koštala pozicije – prenosi nam jedan član Predsjedništva.

Izvori iz redova HDZ-ovih europarlamentaraca kažu kako Europska pučka stranka sugerira da se što prije sastave liste za euroizbore jer lideri pučana smatraju da je kandidatima potrebno omogućiti što više vremena kako bi u javnosti stekli prepoznatljivost i uspjeli prenijeti proeuropske poruke.

– Drže da je to najbolji lijek u borbi protiv populista i protivnika Europske unije. No svaka će stranka iz obitelji pučana sama odlučiti kada će predstaviti kandidate, a mislim da HDZ to neće učiniti prije ožujka. Već je ustaljeni običaj da se liste pomno kriju do zadnjeg trenutka – komentirao je naš izvor.

Iako u HDZ-u dosad nisu spominjali potencijalne kandidate, ipak su dogovorene teme koje će se promicati na euroizborima. Tako će dominirati tematika novog europskog proračuna, odnosno hrvatske omotnice za provedbu reformi, ruralni razvoj, poljoprivredu, ribarstvo.... a isticat će se i važnost i korist hrvatskog članstva u EU, posebno kada je riječ o novcu, prenosi naš izvor. Isticat će se značenje novca koji će Hrvatska, ubuduće valjda uspješnije, povlačiti iz europskih fondova.

– Premijer Plenković zasad nijednom gestom nije dao naslutiti tko će biti njegov izbor za Bruxelles, a budući da je najavio najmanje pet mjesta za HDZ u Europarlamentu, morat će izabrati ljude koji će s pomoću preferencijskog glasanja povući glasove – dodao je taj izvor.

Svi sadašnji hrvatski eurozastupnici karijeru bi nastavili u Bruxellesu, a trenutačno se čini da najveće šanse za novi mandat ima Dubravka Šuica, koja se prometnula u jednu od najvećih zagovornica Andreja Plenkovića. Neki sugovornici iz Predsjedništva HDZ-a, više u šali, predlažu da Plenković euroizbore iskoristi kao mogućnost za rekonstrukciju Vlade, pa neke ministre pošalje “izvan granica Hrvatske”.

– To bi mu bila idealna prilika. Da ministre koji su se u Vladi potrošili, ali ih još treba održati na životu ili negdje uhljebiti, stavi na listu za Europarlament. Šalu na stranu, mislim da će listu sastavljati s mladim novim snagama i da neće svi sadašnji eurozastupnici dobiti mogućnost novog mandata, možda tek pokoji “veteran” – smatra naš izvor iz Predsjedništva HDZ-a.

>> Pogledajte video i saznajte sve što trebate znati o mirovinskoj reformi

Komentara 14

BO
Bojance
21:32 12.11.2018.

Mogao bi HDZ uhvatiti i 6 mandata po d'Hondtu, s obzirom da ce prag prijeci jedino jos SDP i Zivi zid.

JA
jackiechan2
21:38 12.11.2018.

EU izbori ce konacno utisat sve marginalce iz oporbe sto zazivaju izbore kad vide kako ce proci, vecina ih ni prag nece prijec!

DJ
dječačić
21:46 12.11.2018.

Do izbora ima još 7 mjeseci...do tada su sve nagađanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije