Naslovnica Premium Kolumne

Hoće li ova jedinstvena talijanska vlada ugroziti EU?

Talijani su sada najviše glasova dali M5s. Nova vlada M5s/Liga tek treba pokazati može li provesti brojna predizborna obećanja. Neki tu vladu nazivaju populističkom, drugi antiestablišmentskom, treći desničarskom, ali ona je, zapravo, ne samo za Italiju nego i za Europu – jedinstvena.
03. lipnja 2018. u 08:25 4 komentara 867 prikaza
Giuseppe Conte
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Vjetar je promijenio smjer, kazala je Virginia Raggi iz Pokreta 5 zvijezda (M5s) kada je prije dvije godine postala gradonačelnica Rima, talijanskoga glavnoga grada s gotovo četiri milijuna stanovnika. U te dvije godine Rim je postao prljaviji i u nekim dijelovima ne može se disati od smrada smeća. Autobusi se zbog starosti ili zaustavljaju ili zapale. Rimski parkovi su obrasli, a Raggi je predložila da se upotrijebe ovce umjesto kosilica. Na sve primjedbe Raggi odgovara: ali mi smo naslijedili 13 milijardi eura gubitka.

Giuseppe Conte Zeleno-žuta vlada Što može učiniti Giuseppe Conte sa svojih 18 ministara?

Talijani su sada najviše glasova dali M5s. Nova vlada M5s/Liga tek treba pokazati može li provesti brojna predizborna obećanja. Neki tu vladu nazivaju populističkom, drugi antiestablišmentskom, treći desničarskom, ali ona je, zapravo, ne samo za Italiju nego i za Europu – jedinstvena. M5s ima i ljevičarskih ideja kada se govori o socijali, ali i desničarskih kada se govori o zaštiti granica od vala izbjeglica.

Ima i dodirne točke s Ligom, koja je više desničarska, i čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen likuje zbog Salvinijeva preuzimanja ministarstva unutarnjih poslova. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji se neki dan srozao izjavom da bi Talijani trebali više raditi, a manje kritizirati Bruxelles, sada kaže da u politici djela vrijede više od riječi. Talijani su izabrali one za koje misle da će im učiniti dobro. Juncker sada kaže da se ne želi miješati u talijansku politiku.

Hoće li nova vlada, kao ona rimska, nakon dvije godine vladanja bez nekih rezultata, kazati da nije kriva jer je naslijedila goleme dugove? Pitanje je i hoće li ovce pozvati u pomoć. Talijani su, barem nakon prvih javnih izlazaka nove vlade, pokazali zadovoljstvo što su došli novi ljudi. No, novi moraju i pokazati svoju vrijednost. Osnovno je da se u Europi, pa i u Hrvatskoj, tu vladu ne svrstava prema starim etiketama, jer je ona ipak novost. O njezinoj uspješnosti ili neuspješnosti razgovarat ćemo kasnije.

Giuseppe Conte
1 / 6
Giuseppe Conte
NINO RASPUDIĆ Euro iznad naroda! Je li u Italiji počeo kraj EU? luigi di maio Rim gura EU u novu krizu? Mattarella dao mandat Conteu Di Maio Italija dobiva vladu Profesor prava Giuseppe Conte novi premijer?
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • Avatar Vukomerec
  Vukomerec:

  Zašto VL za dopisnika drži Silvija Tomaševića? Taj je suradnik u dosadašnjim kolumnama posve pogrešno prognozirao rezultate talijanskih izbora. Kako bi on mogao moći ocijeniti Salvinija i Contea?

 • zovgrdelina:

  ..druže suradniče kad ćeš u penziju,već si dodija i boga i vragu..

 • LimaMali321:

  Prestani nas maltretirat ,odlazi .