Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.06.2018. u 08:25

Talijani su sada najviše glasova dali M5s. Nova vlada M5s/Liga tek treba pokazati može li provesti brojna predizborna obećanja. Neki tu vladu nazivaju populističkom, drugi antiestablišmentskom, treći desničarskom, ali ona je, zapravo, ne samo za Italiju nego i za Europu – jedinstvena.

Vjetar je promijenio smjer, kazala je Virginia Raggi iz Pokreta 5 zvijezda (M5s) kada je prije dvije godine postala gradonačelnica Rima, talijanskoga glavnoga grada s gotovo četiri milijuna stanovnika. U te dvije godine Rim je postao prljaviji i u nekim dijelovima ne može se disati od smrada smeća. Autobusi se zbog starosti ili zaustavljaju ili zapale. Rimski parkovi su obrasli, a Raggi je predložila da se upotrijebe ovce umjesto kosilica. Na sve primjedbe Raggi odgovara: ali mi smo naslijedili 13 milijardi eura gubitka.

Talijani su sada najviše glasova dali M5s. Nova vlada M5s/Liga tek treba pokazati može li provesti brojna predizborna obećanja. Neki tu vladu nazivaju populističkom, drugi antiestablišmentskom, treći desničarskom, ali ona je, zapravo, ne samo za Italiju nego i za Europu – jedinstvena. M5s ima i ljevičarskih ideja kada se govori o socijali, ali i desničarskih kada se govori o zaštiti granica od vala izbjeglica.

Ima i dodirne točke s Ligom, koja je više desničarska, i čelnica francuske Nacionalne fronte Marine Le Pen likuje zbog Salvinijeva preuzimanja ministarstva unutarnjih poslova. Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, koji se neki dan srozao izjavom da bi Talijani trebali više raditi, a manje kritizirati Bruxelles, sada kaže da u politici djela vrijede više od riječi. Talijani su izabrali one za koje misle da će im učiniti dobro. Juncker sada kaže da se ne želi miješati u talijansku politiku.

Hoće li nova vlada, kao ona rimska, nakon dvije godine vladanja bez nekih rezultata, kazati da nije kriva jer je naslijedila goleme dugove? Pitanje je i hoće li ovce pozvati u pomoć. Talijani su, barem nakon prvih javnih izlazaka nove vlade, pokazali zadovoljstvo što su došli novi ljudi. No, novi moraju i pokazati svoju vrijednost. Osnovno je da se u Europi, pa i u Hrvatskoj, tu vladu ne svrstava prema starim etiketama, jer je ona ipak novost. O njezinoj uspješnosti ili neuspješnosti razgovarat ćemo kasnije.

Giuseppe Conte
1/6

Komentara 4

Avatar Vukomerec
Vukomerec
11:51 15.06.2018.

Zašto VL za dopisnika drži Silvija Tomaševića? Taj je suradnik u dosadašnjim kolumnama posve pogrešno prognozirao rezultate talijanskih izbora. Kako bi on mogao moći ocijeniti Salvinija i Contea?

LI
LimaMali321
10:46 03.06.2018.

Prestani nas maltretirat ,odlazi .

DU
Deleted user
10:42 03.06.2018.

..druže suradniče kad ćeš u penziju,već si dodija i boga i vragu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije