Naslovnica Premium

Hoće li Most doživjeti sudbinu Buridanova

Most svoj legitimitet pred javnošću temelji na zahtjevu za reformama. Ta se njegova želja doima većom od njegovih realnih mogućnosti pa sve nekako sliči na Ezopovu basnu o volu i žabi.
25. studenoga 2015. u 14:53 0 komentara 2254 prikaza
Božo Petrov
Foto: Grgur Žučko/pixsell

Most je poslije nedavnih parlamentarnih izbora možda najspominjanija riječ u Hrvatskoj. Ta je riječ gotovo postala nekom vrstom istoznačnice za budućnost pa i za sudbinu Hrvatske. Međutim, Most se ne ponaša u skladu s tom njegovom javnom percepcijom! Jer, pregovori te udruge s HDZ-om i SDP-om svojim otezanjem Hrvatsku sve više udaljavaju od nužnih i hitno joj potrebnih reformi.

A upravo o njima neprestano govore predstavnici Mosta! Hrvatsko je gospodarstvo pred kolapsom, vanjska je politika bezglava, kulturna politika neprepoznatljiva, društvene vrijednosti sve niže, pučanstvo sve siromašnije, a državna politika neuvjerljiva i bez strateških ciljeva. Reforme su hitne, ali tromi pregovori državu odvlače u neslogu, nered i beznađe. Hrvatska nema vladu i, što duže tako bude, bit će i za oporavak sve manje nade.

Naime, iskustvo pokazuje da je bolje čak imati i lošu nego nikakvu vladu. Zato svako bezrazložno pregovaračko nećkanje nije samo trošenje vremena nego i trošenje strpljenja i živaca hrvatskih državljana. Oni su danas taoci pregovora Mosta, HDZ-a i SDP-a.Dok su hrvatski pučani taoci dugotrajnih pregovaračkih natezanja, u isto su vrijeme i dvije najveće stranke svojevrsni taoci Mosta. I HDZ i SDP su prisiljeni laskati i dodvoravati se Mostu koji zna da može postavljati uvjete objema strankama jer one bez njega ne mogu sastaviti vladu. Za vlast su i HDZ i SDP spremni dati puno toga.

Most stoga na to računa i iz toga esdepeovsko-hadezeovskog mentalnoga stanja izvlači i svoju političku računicu. U toj udruzi tvrde da je njima stalo jedino do temeljitih državnih reformi. A moguće je da tako i jest. No stalne i već pomalo naporne nedoumice ili s HDZ-om ili s SDP-om u mnogome podsjećaju na poznatu skolastičku dvojbu o Buridanovu magarcu. Taj se magarac u toj prispodobi o slobodnoj volji ne može između dva jednaka plasta sijena odlučiti s kojega bi jeo.

U toj stalnoj dvojbi na koncu paradoksalno završi: ugine od gladi! Bi li se i članovima Mosta moglo dogoditi nešto slično kao i nesretnom tovaru? Neodlučnost danas s ovim, sutra s onim sve je drugo nego boljitak za Hrvatsku. Što formiranje vlade bude dalje, i hrvatski će izgledi za reforme, na koje je Most potaknuo HDZ i SDP, biti manji.Mostov prijedlog o zajedničkoj vladi ne sviđa se ni SDP-u ni HDZ-u. Zapravo, te se dvije stranke ne mogu smisliti, a pogotovo u zajedničkoj vladi.

Most svoj legitimitet pred javnošću temelji na zahtjevu za reformama. Ta se njegova želja doima većom od njegovih realnih mogućnosti pa sve nekako sliči na Ezopovu basnu o volu i žabi. U njoj pretenciozna žaba, zadivljena veličinom i snagom vola, umisli da može postati kao on. U toj se želji napuhivala sve dok nije pukla. Samo politička mudrost može sačuvati Most, održati ga da ne doživi sudbinu Buridanova magarca ili Ezopove žabe. •     

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.