Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.11.2020. u 21:29

Za donošenje proračuna EU od 2021. do 2027. uz koji je i paket mjera od 750 milijardi eura potrebno je jednoglasno izglasavanje.

Ništa nije dogovoreno dok nije dogovoreno, mudrost je koju je napisao mađarski predsjednik Viktor Orbán u pismu europskim institucijama zaprijetivši kako će postaviti veto na bilancu EU pošto je postignut dogovor između Europskog vijeća i Europskog parlamenta da će pristup fondovima EU biti uvjetovan vladavinom prava u pojedinim državama.

Iz Europske komisije je priopćeno kako će se ubrzo odgovoriti na tu mađarsku prijetnju, te kako je gledište o vladavini prava poznato i više puta ponovljeno. To znači da se EU neće povući pred prijetnjama o postavljanju veta. Uz Mađarsku je i Poljska, ali ne i ostale dvije države (Slovačka i Češka) članice Višegradske skupine. Zapravo ni prijetnja Poljske nije ultimativna kao ona Mađarske. Poljski premijer Mateusz Morawiecki govorio je o mogućem postavljanju veta na europsku bilancu 2021.-2027. zbog uvjetovanog pristupa europskim fondovima stanjem prava i zaštitom sloboda u pojedinoj državi.

No, koliko je teška prijetnja tih dviju država? Potrebno je prijetnju uokviriti u proces  donošenja odluka u institucijama. Preliminarni dogovor, onaj između Europskog vijeća i Parlamenta, o uključivanju kriterija pravne države za dobivanje europskog novca, treba sada izglasovati Europski parlament i tu nema neku veliku težinu pravo na veto.

Dovoljno je da 15 država, koje predstavljaju 65% europskog stanovništva od 27 zemalja članica EU, izglasa mehanizam o uvjetovanju pristupa fondovima. I za aktiviranje sankcija vrijedi taj omjer u glasovanju. Dakle potrebna je većina glasova, pa se u ovom slučaju problem eventualnog poljskog i mađarskog veta ne postavlja.

No, pitanje nastaje tamo gdje je potrebno jednoglasno izglasavanje, a to je kada se donosi financijski proračun EU za 2021.-2027. uz koji je i paket mjera Next Generation od 750 milijardi eura za izlazak iz krize prouzročene pandemijom. Da ne govorimo o tome da bi nemogućnost dolaska do novca za prevladavanje krize nastale koronavirusom bila štetna za države članice EU pa tako i za Hrvatsku.

Postavlja se pitanje hoće li Poljska i Mađarska ići do kraja u inzistiranju na vetu na bilancu ili će popustiti i početi prilagođavati svoje zakone zakonima pravnih država. Nije moguće EU smatrati bankomatom i negirati neke od osnovnih sloboda.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
07:04 11.11.2020.

Bravo za Orbana!

MK
mksdk
11:38 11.11.2020.

Neka ljevičari izbace podmetnuto kukavičije jaje i nema problema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije