Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hoće li Mađarska inzistirati na vetu na bilancu EU?

Za donošenje proračuna EU od 2021. do 2027. uz koji je i paket mjera od 750 milijardi eura potrebno je jednoglasno izglasavanje.
10. studenoga 2020. u 21:29 2 komentara 621 prikaza
FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes part in a European Union summit in Brussels
Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ništa nije dogovoreno dok nije dogovoreno, mudrost je koju je napisao mađarski predsjednik Viktor Orbán u pismu europskim institucijama zaprijetivši kako će postaviti veto na bilancu EU pošto je postignut dogovor između Europskog vijeća i Europskog parlamenta da će pristup fondovima EU biti uvjetovan vladavinom prava u pojedinim državama.

FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban takes part in a European Union summit in Brussels MAĐARSKI PREMIJER Orban šokirao europske čelnike: 'Dobro je što nema kvota, ali bilo bi bolje da nema migranata'

Iz Europske komisije je priopćeno kako će se ubrzo odgovoriti na tu mađarsku prijetnju, te kako je gledište o vladavini prava poznato i više puta ponovljeno. To znači da se EU neće povući pred prijetnjama o postavljanju veta. Uz Mađarsku je i Poljska, ali ne i ostale dvije države (Slovačka i Češka) članice Višegradske skupine. Zapravo ni prijetnja Poljske nije ultimativna kao ona Mađarske. Poljski premijer Mateusz Morawiecki govorio je o mogućem postavljanju veta na europsku bilancu 2021.-2027. zbog uvjetovanog pristupa europskim fondovima stanjem prava i zaštitom sloboda u pojedinoj državi.

No, koliko je teška prijetnja tih dviju država? Potrebno je prijetnju uokviriti u proces  donošenja odluka u institucijama. Preliminarni dogovor, onaj između Europskog vijeća i Parlamenta, o uključivanju kriterija pravne države za dobivanje europskog novca, treba sada izglasovati Europski parlament i tu nema neku veliku težinu pravo na veto.

People take part in a protest for media freedom in Budapest 'ZBOG KRŠENJA ZAKONA' Kraj jednog od posljednjih neovisnih medija u Mađarskoj?

Dovoljno je da 15 država, koje predstavljaju 65% europskog stanovništva od 27 zemalja članica EU, izglasa mehanizam o uvjetovanju pristupa fondovima. I za aktiviranje sankcija vrijedi taj omjer u glasovanju. Dakle potrebna je većina glasova, pa se u ovom slučaju problem eventualnog poljskog i mađarskog veta ne postavlja.

No, pitanje nastaje tamo gdje je potrebno jednoglasno izglasavanje, a to je kada se donosi financijski proračun EU za 2021.-2027. uz koji je i paket mjera Next Generation od 750 milijardi eura za izlazak iz krize prouzročene pandemijom. Da ne govorimo o tome da bi nemogućnost dolaska do novca za prevladavanje krize nastale koronavirusom bila štetna za države članice EU pa tako i za Hrvatsku.

FILE PHOTO: EU leaders summit in Brussels Mađarski premijer Orban poručio 'više Balatona, manje Jadrana' pa krstario s prijateljima po našoj obali

Postavlja se pitanje hoće li Poljska i Mađarska ići do kraja u inzistiranju na vetu na bilancu ili će popustiti i početi prilagođavati svoje zakone zakonima pravnih država. Nije moguće EU smatrati bankomatom i negirati neke od osnovnih sloboda.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

objavio na Instagramu
Šprajca šefovi snimali kako dolazi na posao, njegova reakcija je urnebesna
Samo na Večernji TV-u
Financijski stručnjak Igor Škrgatić otkriva kako se riješiti ovrha i ostalih financijskih problema