Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hoće li EU istražiti Jakovčićevo ‘lobiranje’?

Kompanija koja kotira na londonskoj burzi nije zamjerila Jakovčiću što je zbog EU izbora dao ostavku tri mjeseca nakon reizbora!?
04. rujna 2018. u 17:03 2 komentara 615 prikaza
Ivan Jakovčić
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Koji peh! Još u svibnju sve je išlo kao po loju za IDS-ova počasnog predsjednika i europarlamentarca Ivana Jakovčića. Reizabran je na unosnom poslovnom aranžmanu u finskom Afaraku, a onda mu se u mjesec dana srušila impresivna konstrukcija.

Ivan Jakovčić Sukob interesa Što je Jakovčić zauzvrat dao Končaru za 1,5 milijuna kuna?

Prvo je dao ostavku u Afaraku jer su mu “u ovom trenutku u glavnom fokusu sljedeći europski izbori”. Mjesec dana kasnije morao je odustati od nove kandidature za EU parlament jer je postao preveliki uteg za IDS i partnere. Začudo, čelni čovjek i najutjecajniji dioničar Afaraka Danko Končar nije Jakovčiću ništa zamjerio. Naprotiv, u intervjuu za Hinu rekao je: “Mi smo u vrlo korektnim odnosima...” Iako je Jakovčić naprasno napustio tvrtku koja ga je tako izdašno plaćala, a zbog okolnosti koja je Jakovčiću bila poznata i kad je bio aktualan njegov reizbor u Afaraku!?

Jer samo koji mjesec kasnije kompanija koja kotira i na londonskoj burzi iznenada mora tražiti novog člana Nadzornog odbora. K tomu, Jakovčiću nije tri godine bio problem istodobno obnašati dužnost europarlamentarca i voditi brigu o poslovanju Afaraka, ali ne i kampanju, koja ispada važnija i od samog parlamentarnog rada. Taj i poslovno nekorektan pristup iz nekog razloga Končaru nije sporan. Štoviše, on čak brani Jakovčićev politički i moralni integritet, na način kako se ni IDS trenutačno ne usuđuje. A otkrio je javnosti ono o čemu Jakovčić ni dok je bio potencijalni kandidat za još jedan mandat u EU parlamentu nije imao snage javno govoriti. I to, iako se u financijskim izvješćima Afaraka navode isključivo bruto iznosi isplaćeni Jakovčiću, a mi smo zbrojili 206.000 eura, Končar barata s netom od 136.089 eura za tri godine i dva mjeseca.

BORIS MILETIĆ Službeno pozvao DORH da provjeri dokumentaciju i odnose grada Pule i Uljanik Grupe

Uz to Končar je našao i podatak da je još 70-ak europarlamentaraca poput Jakovčića angažirano u nadzornim odborima tvrtki, pa je ustvrdio kako je u Engleskoj to uobičajeno te da se oni ne bave donošenjem strateških odluka nego lobiranjem. I onda je ustvrdio kako je u Afaraku Ivan Jakovčić pridonio poprilično “u smislu lobiranja kada je u pitanju regulativa rudarstva i metalurgije o kojoj se odlučuje u Bruxellesu”.

Naravno, biračima Kukuriku koalicije sada preostaje jedino pitati se koga Jakovčić zastupa – njih, Končara ili finski Afarak. Odnosno, premda je kod nas zabranjeno financiranje političkih aktivnosti i kampanje iz stranih izvora, po Končaru i Jakovčiću ispada da nije zabranjeno da naš zastupnik u EU parlamentu, za godišnju bruto plaću od oko 65.000 eura, zastupa interese tvrtke sa sjedištem izvan Hrvatske. Dakako, premda je Kodeks ponašanja EU zastupnika zbog različitih pa i oprečnih rješenja u tretmanu prožimanja političkog i poslovnog svijeta u 28 zemalja EU, puno liberalniji od hrvatskog pristupa, ipak sadrži pravilo prema kojem je dužnost zastupnika da “nisu profesionalno angažirani u lobiranju koje je u izravnoj vezi s postupkom odlučivanja Unije”, odnosno da ne primaju izravno ili neizravno “bilo kakvu nagradu, u novcu ili naravi, u zamjenu za određeno ponašanje u djelokrugu parlamentarnog rada zastupnika te savjesno vode računa o tome da se ne izlažu situacijama koje bi mogle biti povezane s podmićivanjem, korupcijom ili nedopuštenim utjecajem”. I, treće, obvezani su ne sklapati nikakve sporazume “radi djelovanja ili glasovanja u interesu treće pravne ili fizičke osobe”.

Pula: Radnici Uljanika ponovno na ulicama i traže ostavku uprave Istarski HDZ: 'Vlada je ispunila obećanje, IDS podvalama nastoji skrenuti pažnju sa svoje odgovornosti'

Očigledno, nadležni bi Savjetodavni odbor EU parlamenta, u povodu Končareve izjave za Hinu, trebao istražiti etičnost Jakovčićeva poslovnog angažmana u Afaraku. Uzgred, Jakovčić je jedini od 751 zastupnika, uz britanskog konzervativca Daniela Hannana, političkog promotora Brexita, koji je za mandata dobio tako značajan poslovni angažman, i to kao savjetnik JCB-a, iza kojeg stoji Anthony Bamford, glavni donator britanskih konzervativaca, a i kampanje za Brexit. Većina se u toku mandata, pa i britanskih i njemačkih zastupnika, rješava takvih angažmana s kojima su ušli u parlament. Dakle, sasvim suprotno od tvrdnji Končara i Jakovčića. Inače, Jakovčić je u Afaraku bio u funkciji tzv. nezavisnog člana Nadzornog odbora na čelu kojeg je Končareva supruga Jelena Manojlović, kao i u Odboru za imenovanja i nagrade, koji je imao tri člana.

Ta je neovisnost u kontroli upravljanja tvrtke značajna i po britanskom i po finskom kodeksu korporativnog upravljanja. A s obzirom na prijateljske i poslovno-političke poveznice Jakovčića i Končara, više je nego upitna. Stoga je prije desetak dana 11% dioničara i formalno tražilo sazivanje izvanredne skupštine radi imenovanja uprave koja će, kako piše u zahtjevu, biti neovisna od najutjecajnijeg dioničara Danka Končara. 

DAVOR IVANKOVIĆ IDS-u ostaje samo napad na Zagreb i stjecanje statusa 'stranke opasnih namjera'

Pogledajte video: Štrajk u brodogradilištu 3. maj

KORUPCIJA U RH
U Otvorenom zaiskrilo između Grmoje i Keruma: Ma kome si ti platio gulaš u životu?
Priprema vozila za zimu
ZIMSKA NJEGA
Posvećujemo li svojim vozilima zimi dovoljno pažnje
  • ????:

    Ne kužim zakaj svi novinari uporno samo citiraju Jakovčića i Konačara kao da EU odnosno Europski parlament dopuštaju dužnosnicima da sjede u raznim NO-ima i UO-ima? Čini mi se da nam svima žele mazati oči, jer naime za Jakovčića kao ... prikaži još! zastupnika izabranog u Hrvatskoj vrijede hrvatski zakoni. Npr. Zakon o izboru zastupnika u EP i slijedom toga i Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Naime ovo iz EU-a je samo okvir, lex generalis, dok je naš zakon u ovom slučaju lex specialis. Molim novinare da to ubuduće naglašavaju u člancima o Jakovčiću i drugim našim europskim zastupnicima.