Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hoće li cijenu štrajka platiti učenici?

Roditeljima se nadoknade subotama ne sviđaju, kao ni produljenje godine
29. listopada 2019. u 11:56 10 komentara 6240 prikaza
Ilustracija
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Profesori i učitelji osnovnih i srednjih škola ulaze u četvrti tjedan štrajka, a zbog svojih zahtjeva od kojih ne odustaju, inateći se Vladi koja pak ne planira s njima razgovarati, plan za cirkularni model kojem su se priklonili imaju razrađen do kraja studenog. Iako sindikati neprestano spominju da vode računa o dobrobiti učenika, isto tako spremni su u najgorem slučaju ne završiti nastavnu godinu ako Vlada izvadi svoje “najjače oružje” sažeto u odluci neplaćanja dana provedenih u štrajku.

Prosvjed učitelja i profesora PRIJEDLOG Ne rade svi učitelji jednako i zato ne mogu svi imati iste koeficijente

A tada će najveći danak borbe ponijeti oni koji bi prvi trebali naučiti poštovati nastavnike (za što se učitelji štrajkom također bore) – učenici škola. Kako tjedni prolaze, predstavnici sindikata gube javnu podršku – kako roditelja tako, zanimljivo, čak i oporbenih političara. I dok sindikati tvrde da podršku roditelja imaju, tumačeći je činjenicom da ipak ne šalju svoju djecu u škole u danima štrajka, roditelji su jasni – nadoknade subotama ne sviđaju im se, a još manje su skloni produžetku nastavne godine. Roditelji na obrazovni sustav gledaju lišeni politike i političkih nadmetanja – gledaju na obrazovanje gledajući vlastitu djecu, smatrajući to jedinom realnom slikom.

Znaju jako dobro da se u velikoj većini razreda osnovnih i srednjih škola prepolovio broj učenika, da se paralelno povećao broj nastavnika i nastavničkog osoblja, kao i što znaju da je ove godine Hrvatska zabilježila najveći pad na ispitima državne mature – i to na osnovnoj razini. To pokazuje loš rezultat sustava. Znaju i da svi nastavnici ne rade i ne ulažu jednake napore u pojašnjavanju gradiva ili nekom drugom angažmanu u razredu, kao i što znaju da lokalni čelnici imaju primat u odlučivanju prilikom zapošljavanja u školama.

Andrej Plenković, predsjednik Vlade RH ZVONIMIR DESPOT U povećanju plaća svima u državnom i javnom sektoru za 6,12 posto nema racionalne računice

Sve te reference ne idu u prilog predstavnicima štrajkaša čije plaće u sindikatima nadaleko premašuju plaće njihovih članova. Još manje će predstavnicima sindikata u prilog ići moguće odluka da “ne završe” nastavnu godinu i učenike ostave visjeti u “zraku”. Tad će shvatiti da prosvjedom za koeficijent ne mogu vratiti poštovanje struci.

Adventski ugođaj na jugu
Adventski ugođaj na jugu
Split i Dubrovnik tradicionalno pripremaju veseli program za sve uzraste
  • Tinaiva:

    Djeca će najviše stradati. Sindikalci gube potporu roditelja potpuno opravdano. Ribić danas proziva da će reći svoju plaću kad svoju kažu urednici u medijima. Ribić bi trebao znati da je 90% medija u Hrv. u privatnim rukama i da su ... prikaži još! na tržištu. I da nisu plaćeni od novaca poreznih obveznika. Kao što bi svi iz javno sektora to trebali znati. Jel tko vidio da se štrajka u privatnom sektoru? U javnom svako malo netko nešto traži, ucjenjuje.

  • prajdali100:

    Jeste li vidjeli Ribića kako pjeni kada se spomene njegova plaća !!!? Njemu,Severu.....i kompaniji odmah smanjiti plaće 20% i uvesti radnu obavezu.Na posao lijenčine.

  • tajo777:

    Ni u jednom trenutku nisu imali podrške roditelja, pogotovu onih roditelja zaposlenih u privatnom sektoru!