Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politička analiza

HNS ostaje bez lidera, ali zato ima SDP i velike ambicije

Vesna Pusić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
16.03.2015.
u 07:15

Nasljednik Vesne Pusić traži se između Ivana Vrdoljaka, Matije Posavca, Predraga Štromara, Anke Mrak-Taritaš, Nade Turine-Đurić...

Ima li šanse, kolike, te uz koje preduvjete da HNS ostane relevantna politička snaga nakon ere Vesne Pusić, pitanje je koje je dodatno aktualizirala sama predsjednica HNS-a istaknuvši ambicije da uđe u bitku za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda. Aktualnom glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu koncem iduće godine istječe drugi petogodišnji mandat a diplomatski krugovi bruje da će ga zamijeniti žena iz jedne od istočnoeuropskih država.

HNS piše novi program stranke

Neovisno o tome hoće li Vesna Pusić doista postati nova liderica UN-a, šefica HNS-a još je prije više od godinu dana rekla kako joj je ovo zadnji mandat na čelu stranke, da je vrijeme da vodstvo stranke preuzme mlađa ekipa, a u tom smislu Pusić je u rujnu 2013. godine predstavila “Tim HNS-a” - ekipu od 40 mladih ljudi koji bi u idućim godinama trebali preuzeti sve važnije funkcije u stranci. Najkasnije šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora, dakle za otprilike godinu dana, HNS će imati unutarstranačke izbore na kojima će izabrati novo vodstvo.

Upravljanje strankom preuzet će Ivan Vrdoljak (potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva), Predrag Štromar (predsjednik Središnjeg odbora HNS-a i varaždinski župan), Anka Mrak-Taritaš (predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica graditeljstva), Matija Posavec (međimurski župan), Nada Turina-Đurić (saborska zastupnica i gradonačelnica Kraljevice), Marko Boras Mandić (zamjenik primorsko-goranskog župana), Valentin Dujmović (šef HNS-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji), Igor Kolman (saborski zastupnik)... Netko od njih postat će novi predsjednik ili predsjednica HNS-a, stranke koju su dvadeset godina naizmjenice vodili Radimir Čačić i Vesna Pusić.

“Nakon dva izrazito jaka lidera, trebamo tim. Prvo, lidera kalibra Vesne Pusić u stranci nemamo. Drugo, za stranku je vjerojatno i bolje da je u idućem razdoblju vodi tim ljudi, a ne jedna jaka ličnost”, tvrdi bliski suradnik Vesne Pusić. Godinama HNS bio je jednako ili Radimir Čačić ili Vesna Pusić, a takvo izrazito “predsjedničko” vođenje stranke često im se obijalo o glavu. Narodnjaci priznaju da stranka i danas trpi zbog toga što se Vesna Pusić, zbog čestog izbivanja iz države i ministarskog posla, ne stigne baviti strankom i članstvom koliko bi trebala. Pogotovo posljednjih mjeseci kada su suočeni s napadom Čačićevih Reformista koji im preuzimaju članstvo, ali i saborske mandate. Iako HNS svim silama pokušava minorizirati broj prebjega, činjenica je da je dosad u Reformiste prešlo troje HNS-ovih zastupnika u Saboru. Za političku stranku koja tvrdi da samo HDZ, a tek tu i tamo i SDP, ima jaču organizaciju veliki izazov bit će kako sačuvati stranačku mašineriju nakon što na čelo stranke dođe osoba koja nije rođeni lider, koja nema veliku karizmu. A to, jasno je svima u vodstvu stranke, nema nitko od onih koji se pripremaju preuzeti vođenje stranke nakon odlaska Vesne Pusić.

“Vrdoljak je dobar operativac, ali nije lider jer nema dovoljnu političku širinu, sličan je problem i sa Štromarom koji nije “politička zvijer” iako je vrlo dobar župan. Posavec ima osjećaj za ljude, može oko sebe lako okupiti tim, razumije politiku, ali ni on nije rođeni lider. Sviđa mi se kako radi Nada Turina-Đurić, uspjela je s Markom Borasom Mandićem ustrojiti vrlo dobru stranačku organizaciju u Primorsko-goranskoj županiji, ali nisam siguran kako bi se snašla u ulozi predsjednice stranke. Anka Mrak-Taritaš kao ministrica graditeljstva ostavlja dobar dojam u javnosti, a ima li “ono nešto” mogli bismo vidjeti uskoro ako Zagrepčani budu na izvanrednim izborima birali gradonačelnika jer ona će biti naša kandidatkinja”, secirao je osobine mogućih idućih šefova stranke član Predsjedništva HNS-a.

Osim nedostatka lidera, koji bi bio logičan nasljednik Vesne Pusić, HNS već neko vrijeme ima problema s političkim identitetom. U vrijeme Čačića HNS je bio lišen ideoloških priča i prodavao se kao stranka znalaca, menadžera koji mogu državom upravljati efikasnije od svih drugih stranaka. U eri Vesne Pusić HNS je čvrsto branio građanske slobode i ljudska prava, ali nije uspio definirati pa onda ni nametnuti konzistentnu i liberalnu ekonomsku politiku.

Toga su mnogi u stranci itekako svjesni i stoga paralelno s pripremama za tranziciju u vodstvu stranke, HNS radi i na novom programu stranke. Ideja jednog dijela stranke je od HNS-a napraviti “pravu” liberalnu stranku koja će svoje liberalno lice i dalje pokazivati u branjenju sekularizma, sloboda pojedinaca, manjina, ljudskih prava... ali puno hrabrije i jasnije i u gospodarskim temama. U nacrte novog programa zasad su ugrađene radikalna reforma javne uprave, teritorijalni preustroj države, jednostavniji porezni sustav i niže porezne stope, smanjenje državne potrošnje, reforma obrazovnog sustava, ali hoće li taj vrlo liberalni program na kraju postati i novi službeni program stranke zasad je prerano reći jer nisu svi u vodstvu stranke skloni takvom snažnom zaokretu prema čistom liberalizmu.

Ima nekoliko razloga zbog kojih će u vrhu HNS-a biti teško postići konsenzus oko čistog liberalnog programa. Prvo, to bi značilo manju javnu upravu i posljedično manje upravljačkih i političkih funkcija na koje se inače postavljaju stranački kadrovi. A to je za sve stranke, pa tako i za HNS, važno jer zbrinjavanjem većeg broja stranačkih kolega vođe stranaka osiguravaju mir u kući. Nismo sigurni bi li se vodstvo HNS-a uspjelo dogovoriti o novom dizajnu države, teritorijalnom preustroju, a pogotovo hrabrijoj varijanti koja pretpostavlja drastično smanjenje broja županija, gradova i općina. Osim što su općinske, gradske i županijske uprave, kao i njihove ustanove poput škola i bolnica, te lokalna komunalna poduzeća idealna mjesta za nagrađivanje stranačkih zaslužnika, radikalnim teritorijalnim preustrojem HNS bi izgubio proporcionalno više nego ijedna druga politička stranka u Hrvatskoj.

Rejting mizeran, rezultati solidni

Dokazano je već više puta da HNS ukupno bolje rezultate ostvaruje na lokalnim izborima nego na parlamentarnima. Na prošlim lokalnim izborima u svibnju 2013. HNS je dobio tri župana (računajući i Damira Bajsa kojeg je podržavao), 11 gradonačelnika i 32 načelnika općina. Bolje rezultate na tim izborima ostvarili su samo HDZ i SDP. Iako sva istraživanja javnog mnijenja pokazuju da je trenutačni rejting HNS oko dva posto, narodnjaci su na prošlotjednim mini lokalnim izborima u 17 gradova i općina postigli puno bolje rezultate. To ukazuje na to da je HNS na terenu, unatoč svemu pa i Čačićevim Reformistima, još uvijek živ.

Može se pretpostaviti da će HNS nekako preživjeti i iduće parlamentarne izbore jer će na njih izaći u koaliciji sa SDP-om. Ali sigurno će imati manje saborskih zastupnika nego danas, a vjerojatno će zajedno s partnerima završiti u oporbi. Hoće li se više ikada vratiti na vlast ovisit će o novom vodstvu stranke, jer će Vesna Pusić otići sa čela stranke. Čak i ako joj ne uspije transfer u zgradu UN-a u New Yorku.

>>'HNS je stranka koja nema naviku ni volju trgovati domoljubljem'

>>'Laž je da će Dubrovnik ostati bez sredstava iz fondova EU ako Vlahušić pobijedi'

Komentara 23

HO
homofob
17:09 15.03.2015.

Ovoj zeni netko podmetnuo nesto u kavu! Umislila si da ce netko! U UN nitko ne zna ista pozitivno o njoj. Pa ona je irelevantna i u svom selu. Da je Hrvatska normalna demokracija gdje se parlamentarni predstavnici biraju imenom i prezimenom nikada ta niti Gornjeg Grada ne bi vidjela!

DU
Deleted user
17:08 15.03.2015.

Ta stranka nikad nije imala lidera,na sljedecim izborima nece proci niti 1% biraca i apsurdno je da su uopce u izvrsnoj vlasti

DU
Deleted user
07:59 16.03.2015.

Tajniku UN mandat istiće krajem 2016. godine. Tada se više nitko neće sjećati HNS-a i Vesnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije