Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubica 
Gatarić

Novi politički brak vratit će lijeve birače SDP-u

Andrej Plenković, Ivan Vrdoljak
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/4
09.06.2017.
u 16:10

Da su sutra parlamentarni izbori, SDP bi iz njih izašao s više mandata

Kameleonski potez HNS-a i Ivana Vrdoljaka osigurat će Andreju Plenkoviću potrebnu većinu, no na duge bi staze pretrčavanje u protivnički tabor moglo koristiti njegovu dojučerašnjem političkom partneru SDP-u.

Uza sve kadrovske nevolje koje im je donio pad Zorana Milanovića i njegov način vođenja stranke, SDP je iz netom završenih lokalnih izbora izašao kao druga stranka s istim brojem načelničkih i gradonačelničkih mjesta s kojima su i ušli u izbore. Ljudi koji poznaju unutarnje odnose kažu da je to dobar rezultat s obzirom na to da je stranka godinama zapuštala rad na terenu i sav potencijalni utjecaj na lijevo biračko tijelo crpila iz straha koji dolazi s desnog političkog spektra.

Dva posljednja kruga parlamentarnih izbora, jednako kao i predsjednički, pokazali su da su građani duboko podijeljeni otprilike pola-pola zbog čega, uostalom, HDZ i ne uspijeva sastaviti stabilnu većinu. Umalo je taj strah Milanoviću donio drugi mandat, no on je na kraju postao žrtva vlastitog karaktera kao što se to obično događa u životu.

Brak između HNS-a i HDZ-a mogao bi biti trajniji od veze s Mostom jer obje stranke imaju iskustvo vladanja, pregovaranja pa i klijentelističkih smicalica. Namire li se sva gladna usta, HNS bi mogao biti lojalniji partner od Mosta, no da su sutra izbori, SDP bi iz njih izašao s više ruku u Saboru nego što ih ima sada.

Za razliku od HDZ-a koji je gutao svoje partnere, SDP je bio široke ruke te je HNS-u prepuštao više mjesta na listama nego što bi ta stranka ikad osvojila da samostalno ide na izbore. Bila je to svojevrsna nagrada što su HNS-ovci, za razliku od SDP-a, bez uvijanja govorili o svjetonazorskim temama, no nisu se previše ustezali ni po stilu vladanja.

Kao najbliži Milanovićev suradnik Radimir Čačić i ekipa poslije njega bez problema je uhljebljivanje stranačkih kadrova nazivala prirodnim pravom, preko čega je Milanović šutke prelazio, da bi u isto vrijeme smijenio Mirelu Holy jer je molila da se nekog zaposli.

Priklanjanjem HNS-a Plenkovićevoj Vladi lijevo biračko tijelo moglo bi se homogenizirati više nego što bi to HDZ želio, no sve su to vanjske okolnosti koje socijaldemokrati mogu, ali i ne moraju kapitalizirati. Koalicijski potencijal SDP-a uvijek je bio veći nego što ga je imao HDZ, no ta će stranka doći u priliku da ga iskoristi jedino ako ponudi programe koji su primjereni vremenu u kojem živimo, motivira razočarane birače i za početak doista se postavi kao oporbena stranka kojoj bi građani mogli povjeriti vođenje države.

 

Komentara 5

BR
brojevi
17:09 09.06.2017.

Ljubice nisi u pravu! Koji to koalicijski potencijal ima SDP? MOST i Živi zid sigurno neće u koaliciju jer im je lakše mlatiti praznu slamu nego preuzeti odgovornost za državu ili živjeti na naivnosti nesretnih građana izvodeći perfomanse za javnost u slućaju Ž. zida. HNS je otpao a ostao je samo HSS sa Beljakom sa 1,5% podrške biraća. Da su izbori sutra, kao što kažete opet bi HDZ bio jači ali ipak relativni pobjednik i tako u nedogled. Današna sjednica Sabora pokazala je da uvrijeđeni gubitnici lokalnih izbora traže alibi za svoj izborni debakl i u tu svrhu im je dobro poslužio HNS. Ali sve u svemu sve se može staviti pod poznatu uzrečicu; " Psi laju karavane prolaze".

IV
ivanivan
17:19 09.06.2017.

SDP gubi i propada. Prosječni ljevičar u Hrvatskoj ima 60 godina, ne gubi sdp izbore bez veze. Živi zid, nova ljevica, pametno, uzimaju sdp-u biračko tijelo, a do izbora 2021. ljevica će zbog demografije izgubiti još 100 tisuća birača. SDPP nema budućnosti, žao mi je sdp novinari i mediji.

BA
bakulušić
10:37 10.06.2017.

Ovo se zove - preslagivanje na "ljevici"! Isluženi i kompromitirani kadrovi se miču a na njihova mjesta dovode "mladi Europejci" i neobične koalicije koje izluđuju narod. A sve u cilju da još barem dvadesetak godina sve ostane pod kontrolom. Dok trava i zaborav ne pokriju sve. Nakon pedeset-šezdeset godina, nitko ne će pitati "kaj je delal deda a kaj pradeda" i gdje je tko bio 1945. ili 1991. Uspješno i lukavo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije