Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvučna imena na klupama

HNL treneri: Život u neizvjesnosti... osim ako nisi sam svoj šef ili ti je to brat!

Igor Štimac
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/9
11.02.2015.
u 19:54

Hajduk tone u bespućima svoje nesposobnosti...

Najveći problem hrvatskog nogometa su treneri i tvrdim da pojma nemaju. Eto, i moj brat Zoran je u trenerskoj akademiji pa to ne znači da je trener – pričao nam je Zdravko Mamić prije nekoliko godina nakon što je posegnuo za još jednom u nizu trenerskih smjena u Dinamu.

No, danas je Zoran Mamić doista trener, i to prve momčadi Dinama. Nakon svih promjena pod plavim jugom Zdravko je odlučio bratu dati momčad u ruke i nakon ovih priprema u Španjolskoj ustvrdio je:

– Ovo je fenomenalan stručni stožer, nikad se ni jedan stožer nije tako pripremao za svaki trening, bio toliko predan svojem poslu. I taj se stožer ne mora bojati za svoju budućnost.

Barić: Problem su klubovi

Na stranu to što je govorio i o svom bratu, i naš je dojam da Zoki, Krznar i Cvitanović dobro rade svoj posao, nisu cijepljeni od pameti i ne ustručavaju se tražiti i savjete iskusnijih. I napreduju.

I ne samo oni, dojam je da su ljudi koji vode klubove naše prve lige ipak došli pameti i da su shvatili kako treneri nisu problem.

– Treneri i nisu problem, mnogo veći problem je u klubovima. De facto, u nas su samo dva-tri kluba u kojima se radi na dulji period, a u većini trener ostane nekoliko mjeseci. I to je veliki problem, a ne kvaliteta trenera, takvi uvjeti za rad nisu normalni. Meni je normalno da trener u klubu provede barem dvije-tri godine. A kod nas je normalno da se tako dugo trener ne može zadržati, kod nas je uvijek prvi potez smijeniti trenera – kazao je za tjednik Max Otto Barić koji iza sebe bogatu uspješnu karijeru i dobro zna što govori.

U HNL-u su danas ipak prilično zvučna imena, barem je u 50 posto riječ o bivšim igračima, pa i reprezentativcima, i gotovo svi su treneri preživjeli zimsku stanku, dobar dio njih još je prošlog proljeća vodio isti klub. U ligi u kojoj "stalna samo mijena jest" čini se da ipak kreće na bolje. Zoki Mamić, Tomica Ivković, Zoran Vulić, Igor Pamić, Tomo Rukavina i Igor Štimac bili su reprezentativni igrači, Matjaž Kek je bio odličan, Ante Čačić je prokušani i trenutačno najstariji trener u Prvoj HNL. Vrhunski je igrač bio i Igor Tudor, ali on više nije trener bilih.

Ne slažem se s Mamićem

Iako trener i predsjednik Zagreba Dražen Medić nije završio trenersku akademiju, igre Zagreba i rezultati dali su mu za pravo što je odlučio sam voditi momčad. Pa nije ni Mourinho odmah bio trener, nego prevoditelj... Kako bilo, u 1. HNL, za naše uvjete, rade prilično jaka nogometna imena.

Koliko će se tko od njih zadržati, pitanje je, ovisi i o rezultatima, o novcu, o simpatijama gazde kluba pa i navijača.

– Da, dosta je nelogičnosti u trenerskom životu kod nas, često je trener ovisan o predsjedniku koji nije iz nogometnih krugova i ne razumije kako sve to funkcionira – kazao je Barić.

Pokušali smo od iskusnog stručnjaka ishoditi nekakve ocjene sadašnjih trenera HNL-a, ali pobjegao je od toga.

– Ne bih ocjenjivao naše trenere iz jednostavnog razloga, on su na tim pozicijama prekratko. Sigurno ima dobrih, ali ne želim ih klasificirati, prvo im treba omogućiti da normalno rade. Trenera mogu ocijeniti nakon dvije-tri godine rada, kad svoju grupu dovede na određenu razinu. Kod nas su treneri često premladi, ali veći je problem što i imaju svoju viziju, ali klupska vizija je drukčija od njihove. To se događalo i u Dinamu. I zato se još jednom neću složiti s gospodinom Mamićem kad kaže da su treneri najveći problem. Da je tako, onda ne bi vraćao pojedine trenera dva ili tri puta. To znači da oni znaju, da nešto valjaju kad ih je vraćao. Pa ne bi vraćao trenera za kojeg misli da ne valja – kazao je Barić.

No, sad brat Zoran ima mir i sigurno mu je lakše nego njegovim prethodnicima.

– Drago mi je da je ostao trener, da Zdravkov brat nije "pao". Uostalom, sam je birao igrače jer je i sportski direktor. Jedino, nije mi se svidjela njegova filozofija – doveo je mnogo stranaca, a sad je nedavno ustvrdio da će za nekoliko godina Dinamo imati domaću momčad, a te dvije vizije se sudaraju. Istina je da previše stranaca nije dobro. Pa kojeg je to stranca Dinamo dobro prodao, osim Eduarda koji je bio naš jer je došao sa 15 godina?

Rijeka i Kek su primjer

Dinamo se sudarao sam sa svojim vizijama, ali još je uvijek daleko ispred ostalih klubova. No, sa Zokijem se nešto pomaknulo u Dinamu, iako sigurno ne bi da nije brat, već bi bio smijenjen, ovako ima priliku koju drugi nisu imali. A zaslužili su ju, kao što ju sad zaslužuje i Zoki.

Nažalost, zbog situacije u klubu, loše sportske politike, Igor Tudor koji je bio 'cementiran' na klupi Hajduka, nekoliko dana prije prvenstva odlučio je ostaviti taj brod koji nezaustavljivo tone u bespućima bijele uprave. Tomislav Ivković stalno s novim kadrom igrača gura itekako dobro. O Matjažu Keku već su ispričane priče, Rijeka je primjer kako klub slijedi ideju svog trenera, kako sve dobro funkcionira kad klub i trener imaju zajedničku viziju. Slovenski trener iskoristio je klupsku posloženost pa je mogao slagati i momčad i rezultati su očiti. Nadamo se da će ostati još dugo, to bi značilo da je uspješan. Možemo to poželjeti i ostalima. Mamić na proljeće ne bi trebao imati problema, baš kao ni Kek. Siguran je i trener Dražen Medić jer ga predsjednik Dražen Medić vjerojatno neće smijeniti, a možda ga i nagradi ako nastavi s dosadašnjim rezultatima. Vulić bi u Splitu, ako se ne posvadi sa Žužulima i dohvati Europu trebao imati svoj mir, kao i Ivković u Lokomotivi. Ante Čačić već se zahuktao sa Slavenom Belupom i izvadio ga iz opasne zone.

Nekadašnji reprezentativni trojac Pamić, Rukavina, Štimac u najvećoj je opasnosti. Ne zato što ne znaju jer su dosad pokazali da znaju. No, ti dečki su u klubovima koji se bore za život. Istra ima sve manje novca i sjajnom Pamiću neće biti lako. Navijači su već tražili smjenu Tomislava Rukavine u Osijeku, zabranili klubu da Dinamu proda igrače, a klub grca na rubu da ispadne iz lige zbog neimaštine. Bivši izbornik Igor Štimac preuzeo je Zadar od bivšeg izbornika Ćire Blaževića. Klub koji nema novca, nema više ni šefa Renu Sinovčića i teško je predvidjeti budućnost kluba, a onda i Štimca na njegovoj klupi.

>>Ćirinih prvih 80! 'Najveća želja mi je dočekati 81. i Davora Šukera na volej!'

>>Evo zašto je Tudor dao otkaz i tko bi ga mogao naslijediti u Hajduku

Komentara 6

VK
vječni krojf
12:53 12.02.2015.

Opet se vec u naslovu diraju braca Mamic.Zar je to potrebno?

Avatar Idler 3
Idler 3
20:05 11.02.2015.

Jeste li se kad zapitali zakaj svi naši treneri koji nekaj vrijede već odavna delaju vani? Još gore, nit ne pomišljaju se vrnut.

AU
aussieboy
08:58 12.02.2015.

Ma samo mi u Hrvatskoj cjenimo sve drugo, osim onog sto je nase, cak vnago iz njemacke ljepse mirise, nego ova nasa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije