Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13.03.2014. u 19:00

Nema ekonomskih reformi i rasta BDP-a, nema pada nezaposlenosti bez prethodne promjene političkog okvira

Jeste li primijetili kako se u zadnje vrijeme sve češće spominje riječ “konsenzus”. Suglasje. “Potreban nam je konsenzus o načinu rješavanja najvažnijih ekonomskih problema”. Ili, “…Narav i složenost teškoća kroz koje prolazi Hrvatska ukazuju da neće biti moguće izići iz njih bez velikog napora čitavog društva ali ni bez prethodne suglasnosti političkih snaga oko bitnih problema te oko strateških nacionalnih interesa” . S nostalgijom se pita – gdje nam je ono zajedništvo iz Domovinskog rata?

Očito je da je nacija fragmentirana. I da postaje svakim danom sve više razmrvljena. Možda nije najbolji indikator, ali nije zanemarivo najnovije istraživanje raspoloženja javnosti prema političkim strankama. Jasan je trend opadanja potpore dvjema najvećim strankama i rast potpore nekim novoformiranim strankama ili političkim grupacijama. Ovo pak ima itekako velik negativan utjecaj na sposobnost bilo koje vlade da provodi čak i ono što je egzogeno zadano, da ne govorimo o praktički nikakvoj šansi provođenja onoga što nazivamo “strukturnim reformama”. Doista, reformski kapacitet hrvatskog političkog sustava je mizeran. Namjerno kažem “političkog sustava” kao cjeline. Bez obzira na izbore svakih par mjeseci. Možemo birati koju god kombinaciju brojeva ispred imena stranaka, svejedno je. Naime, podijeljenost hrvatskog društva je takva da je prisutna jednako (možda i više!) unutar velikih stranaka koliko i između njih. Logično – što su vam veće aspiracije u zahvaćanju biračkog tijela to je veća šansa da samo mehanički spajate ono što je sadržajno teško spojivo.

Daljnja fragmentacija vodi pak još izraženijem larpurlartističkom pristupu politici općenito. Doista nije važno imaš li cjelovit, konzistentan i učinkovit ekonomski program, važno je “pobijediti” onu drugu grupaciju sklapanjem predizbornih koalicija, s bilo kime tko je na nekim izborima u nekoj jedinici osvojio više od 0,3% glasova. Bez obzira na cijenu koja će se platiti i prije i poslije izbora, što razvodnjavanjem vlastitog programa, što demoraliziranjem vlastitog članstva zbog nerazmjernih povlastica manjim partnerima. U par tjedana politički program, ako je i postojao, pretvara se tako u bezvrijedan dokument. Važnije je doći na vlast, jer, kako se kaže “što će ti i najbolji program ako ne dođeš na vlast, nije li tako?”

E pa nije tako! Besadržajni i neiskreni programi su nas i doveli do ovako dugotrajne krize i do ovakve fragmentacije nacije. Put izlaska iz ovako teške situacije nije u povećanom muljanju i prebacivanju naglaska na efemerne teme. Put izlaska mora biti popločen brutalno iskrenim suočavanjem sa stvarnošću. Ovo “brutalnim” tek da naglasim kako će to suočavanje sa stvarnošću neki protagonisti doživjeti kao brutalnost prema narodu kojem su godinama lagali i obećavali nemoguće, odmah, ovdje i besplatno. Obećanja više ne pale. Ne vjeruje se čak ni obećanju o “nekim naznakama usporavanja trenda pada!” I to se doživljava kao tek jedno od brojnih muljanja! Dotle smo došli.

Pogledajte o čemu se razmišlja ovih dana. O dvama izborima koji su najbolji pokazatelj onoga o čemu govorim. Za europski parlament i predsjedničkim. Kao “uvodima” za domaće parlamentarne. S kojim programima će ići kandidati? Kako ćemo ih razlikovati? Da li će nam biti važniji oni kao imena ili stranke i koalicije koje će ih nominirati? Kakva je veza njih i (nepostojećih!) političkih programa stranaka (koalicija) koje ih nominiraju? Odgovore znate. A u međuvremenu sve stoji! Mislim na reforme, tko li ih izmisli … Taj prokleti MMF, Svjetska banka, EU komisija, neoliberalni ekonomisti. Svu apsurdnost situacije čuli smo neki dan kada jedan sindikalni čelnik prijeti vladi pozivom javnosti da glasuju protiv njenih kandidata na euro-izborima!?

Problem je što će tu prijetnju uzeti ozbiljno i promijeniti europske stavove! Rješenje? Pa očigledno je. Morati će se krenuti od temeljite reforme političkog sustava. Ne znam točno koje sve zakone će se morati fundamentalno promijeniti, ali minimum bi bili zakoni o izborima, o političkim strankama i o njihovom financiranju. Nema ekonomskih reformi i rasta BDP-a, nema pada nezaposlenosti bez prethodne promjene političkog okvira. Takve koja će omogućiti iskrenim ljudima s učinkovitim programima služenje dobrobiti nacije. Tada je konsenzus stvar obične tehnike.

Komentara 6

DU
Deleted user
20:09 13.03.2014.

a najbolje mi je kada nam mudrosti počnu prosipati oni koji su kreirali ovakav kriminalno-pljačkašti sistem, oni koji su bili nekakva srednja klasa (i akteri) u bivšem sistemu, oni koji su bili opunomoćeni da dižu državnu lovu sa raznih računa u austriji, lichensteinu...oni koji su najednom postali veliki investitori, vlasnici fondova...banaka....oni koje bi trebao istražiti uskok(a valjda i hoće kada vlast preuzme netko normalan)...oni koji stoku sitnog zuba smatraju toliko neukom i neinteligentnom da misle da će njihove spinove gutati kao golu istinu...e tek kada takvima provalimo sve tajne račune u zemlji i vani i kada takvi završe u zatvoru onda ćemo u miru raspravljati o strankama i izbornom sistemu.

Avatar abakus
abakus
19:45 13.03.2014.

Kakve veze ovaj članak ima s bilo čime a kamoli stvarnošću? Reformi nam je svima već puna kapa - svaka reforma samo dodatno pogorša i zakomplicira stanje u sektoru koji je pogodila i u državi u cjelini. A autor priziva nove reforme! Molim?! Nama ne trebaju nikakve nove reforme. Nama treba za početak uvođenje odgovornosti u rad političara i uvođenje najstrožih kazni za razna pogodovanja, sukobe interesa, neprijavljenu imovinu i vlasništvo u firmama, za korupciju i nepotizam. A potom uvođenje reda u pravosuđe, tako da se predmeti brže rješavaju, i u državnu administraciju ukidanjem mase raznih tijela koja samo niču zbog potrebe uhljebljivanja svoga kadra. Tek kad na čelo države dođu pošteni i zaista stručni ljudi, i to oni koji neće raditi u korist krupnog kapitala već građana ove zemlje, moći ćemo početi i s reformama. Ali ovoga puta onima koje će biti korisne a ne štetne.

TE
teoodd
16:22 14.03.2014.

Politicke stranke I sluganska informaticka industrija su dva njveca zla koja danas terorisu Svijet...Obadvoje su rudnici bogatstva a I polticke moci....Sto politici odgovara to sredstva informisanja nemilosrdno napune u glavu gradjanima.....Glasaci vise nisu glasaci koji glasuju (za bolje sutra) nego navijaci koji navijaju za svoju stranku ma kako ona upravljala sa zajednicom.....Bila na prvom ili posljednjem mjestu u ekonomiji,sigurnosti,zdravstvu,miru i redu.....oni uvijek nvijaju (glasuju) za svoje......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije