Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

Hitlerovski naum Florentina Pereza i drugih osnivača superlige

Riječ je o najobičnijoj grabežljivosti odvratno bogatih, o iščašenju iz osnovnih ljudskih vrijednosti i nedostatku bilo kakva respekta prema čovječanstvu. Zloporaba je to izrazito demokratskog fenomena – nogometa
23. travnja 2021. u 08:42 8 komentara 3265 prikaza
FILE PHOTO: Real Madrid unveil Reinier
Foto: JUAN MEDINA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Tko od nas kao dijete nije igrao nogomet! A mnogima je ostao strast i u poodmakloj dobi. Tko od nas koji smo bili daleko od gradova i klubova, s njima loše povezani prometom i s praznim džepom, nije sanjao otići na neku nogometnu utakmicu i bio silno zavidan onima koji su to mogli! Na primjer, cijela Dalmatinska zagora, u kojoj se navijalo uglavnom za Hajduk, proživljavala je te patnje.

Aleksander Čeferin Čeferin: 'Ne možemo završiti Ligu prvaka bez Reala...'

Sjećam se kad su u mojem povelikom selu bila samo dva, tri tranzistora, pa smo se nedjeljom okupljali u dvorištu ili u stanu sretnika koji su ih imali da bismo slušali prijenose nogometnih utakmica. Tko od nas nije skupljao sličice igrača, svađao se o kakvoći vratara, bekova, napadača, srdito uzvraćao dinamovcima ako je bio hajdukovac i obratno! Tko od nas nije išao na utakmice u seoskim nogometnim natjecanjima i žestoko navijao za svoj razred na školskim igralištima! Tko nije znao sastav svoga kluba ili reprezentacije, koji je tada godinama malo ili nikako mijenjao!

Kao igra, nogomet je bio nešto što nije obveza, ali jest veliko zadovoljstvo. Igra je, kako piše poznati nizozemski povjesničar kulture Johan Huizinga i drugi mislioci, suprotstavljena svrsi, zbilji, dužnosti, prisili i nuždi, ona je slobodna, ona je sloboda, ona je simbol svijeta. Nama djeci bila je to sloboda od roditelja, nastavnika, svećenika... Naš odnos prema nogometu kao nečem lijepom a neobveznom isti je od djetinjstva do starosti. Većini muškaraca, a riječ je o stotinama milijuna pa i o milijardama navijača u Europi i svijetu, takav nogomet je iznimno važan u životu, u kojem smo prisiljeni na rad i stjecanje za obitelj, na disciplinu na poslu i u brizi za svoju djecu, u hijerarhijskim a i svakidašnjim komunikacijama s okolinom. Na nogometnim stadionima ili ispred televizijskih ekrana na kojima se prenosi nogomet ničega od te sputanosti nema, svaki je navijač, izgubljen u mnoštvu ali nađen u vlastitom uzbuđenju, kralj sa svojim suverenim užicima, kriterijima i odnosom prema igri i igračima. I što je iznimno važno, za razliku od većine drugih sadržaja na TV-u (filmova, serija, politike...) izravni su prijenosi sportskih natjecanja, a među njima je nogomet na prvom mjestu, jednostavno istiniti, u njima se ne glumi, oni nisu fikcija, iluzija nego stvarno događanje, stvarna drama pred očima gledatelja.

Petrinja: Utakmica legendi Hrvatske i Slovenije ZAJEDNIČKI NEPRIJATELJ Dupli viski i 3.800 SMS-ova: Kako su Balkanci za 48 sati srušili famoznu Superligu

Odavno novac upravlja sudbinom nogometa i klubova, uvelike utječe na rezultate i plasmane, ali je unatoč tome za navijače ostao razlog veselja i strepnje, nikad nije izgubio draž neizvjesnost koja je jača od najjačih sastava. Najbogatiji klubovi u nacionalnim prvenstvima i kupovima te u međunarodnim natjecanjima igraju s mnogo siromašnijima i najsiromašnijima, ali nikad nisu posve sigurni što igra donosi. U ligaškim hijerarhijama pojedinih zemalja kojima se penje i pada i bez kojih su nezamislive prve lige sudjeluju tisuće klubova a svaki ima svoje navijače za koje su oni u njihovim osjećajima “najbolji na svijetu”. Tako su zapravo klubovi iz najnižih liga ravnopravan dio nogometnog svijeta kao i nacionalni prvaci i osvajači međunarodnih natjecanja. Negdje sam drugdje napisao kako je takav nogomet najbrojniji, najveći demokratski milje na svijetu.

Osnivanje superlige, s predsjednikom Reala Florentinom Perezom na čelu, udar je na tu svjetsku demokraciju. No ne bih se složio da je riječ o elitističkom naumu, riječ je o najobičnijoj grabežljivosti Pereza i društva, o iščašenju iz osnovnih ljudskih vrijednosti i nedostatku bilo kakva respekta prema čovječanstvu. Oni sa svojom koncepcijom dvadeset probranih klubova kopiraju hitlerovsku rasnu čistoću, s tim što su zločinačko i osvajačko ludilo nacista zamijenili – novcem. To je najnedemokratskija zloporaba jednog izrazito demokratskog fenomena – nogometa i navijača. Messi, Ronaldo, Modrić, Neymar, Mbappé, Salah, Kane... silno su bogati ali su na terenu u jednakom odnosu prema igri kao i igrači lokalnih klubova. Na igralištu protivničke igrače ne nadmašuju mašući im pred nosom novčanicama, nego vještinom i ljepotom igre. Perez i društvo htjeli bi da se natječu ne igrači nego džepovi povlaštenih klubova, da nogomet ne bude igra nego demonstracija moći i novca kojim bi nadoknadili svoje duhovno i moralno siromaštvo.

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
 • lirii:

  Prodani Perez je odgovoran što je Real 2017. maknuo križ sa svog grba kojeg je krasio još od 1920. godine. Zbog arapskih sponzora. Prodane duše su najjadnije.

 • kentie:

  Tu bih dodao važnu činjenicu: kup natjecanje je najdemokratskiji oblik natjecanja u nogometu na svijetu. U svim zemljama i njihovim savezima nema ograde da mali klub izvuče velikana za suparnika u utakmici kupa. Uostalom FA kup u Engleskoj je najstarije ... prikaži još! nogometno natjecanje u svijetu. A upravo takva "otvorenost" natjecanja u svim nacionalnim kupovima svih zemalja svijeta omogućila su pravila nogometa koja su građena i dorađena kroz više od sto godina postojanja natjecateljskog nogometa. Ovakva super liga ubrzo bi recimo dotukla kup natjecanja, jer jednom Realu, Barci i ostalim "zavjerenicima" to ne bi više bilo privlačno i interesantno, a to bi onda bio prvi čavao u lijes ovakvog nogometa kojeg znamo, volimo i štujemo...pa recimo više nikad, ama baš nikad se ne bi dogodilo da reprezentacija jedne male zemlje poput Hrvatske uđe u finale svjetskog prvenstva i onda ih gleda više od 3 i po milijarde ljudi na svijetu...budimo pošteni i realni, na finalu zadnjeg svjetskog prvenstva, pravi hit nogometa je bila Hrvatska, ne Francuska...uostalom tada je cijeli svijet doslovce "poludio" za hrvatskim kockicama, a naš kapetan repke osvojio sve moguće nagrade za jednog nogometaša...tada je Luka bio apsolutno najbolji nogometaš svijeta i kruna svih legendi nogometa koji su živjeli i igrali na ovim prostorima na jugoistoku Jevrope....

 • Avatar southman
  southman:

  A Mamići i dijelom Dinamo su maznuli bogatstvo prodavajući igrače u Azarbejdžan možda ?? Ili prodavajući ih tim "odvratno bogatima" !?