Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
14.07.2019. u 11:31

Ivanićgradski ginekolog i medicinska sestra osuđeni zbog ilegalnih abortusa

Zbog ilegalnih pobačaja, ginekolog iz Ivanić-Grada i njegova medicinska sestra prvostupanjski su osuđeni. Dobili su po godinu dana zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro. Po otkrivanju ovog slučaja, iz policije su javno apelirali da je prekid trudnoće legalan i dostupan do 10. tjedna i obavlja se u 29 bolnica, od kojih su dvije privatne. Istaknuli su i kako je prekid trudnoće u neovlaštenim ustanovama kazneno djelo i rizik za pacijenticu te građane pozvali da saznanja o neovlaštenim abortusima prijave policiji.

Policijski apel slovo je zakona, ono kako bi trebalo biti. Međutim, priziv savjesti masovno se primjenjuje u javnim bolnicama, što uvelike otežava provedbu zakona. U Hrvatskoj čak 60 posto bolničkih ginekologa odbija raditi pobačaje pa u se u nekim bolnicama taj zahvat ne radi. Šalju pacijentice u druge bolnice, a “vanjskog” doktora koji zahvat radi ili nemaju ili to ovisi od slučaja do slučaja. O tome ima jako puno različitih svjedočanstava žena koje su na razne načine omalovažavali, zavlačili i uzimali si za pravo da rade svojevrsne pritiske na njih zbog njihove odluke, bilo da je riječ o optužujućem tonu ili o moliteljima ispred bolnica. Za usporedbu, u susjednoj Sloveniji priziv savjesti uložilo je tek deset ginekologa, tj. tri posto. Zato se već ustalila “ruta” u bolnicu u Brežicama gdje se broj pobačaja žena iz Hrvatske već početkom ove godine povećao u odnosu na prošlu godinu.

Ako je suditi po iznosu koji je ivanićgradski ginekolog naplatio za tri abortusa, 7500 kuna, reklo bi se da pacijentice nije opelješio, jer se i u javnim bolnicama pobačaj plaća 2500 kuna. Svejedno, bude li osuđen i pravomoćno, mogao bi izgubiti licenciju za rad. Svjedočanstva pak žena koje su pobačaj izvan bolnice dogovorile s nekim od bolničkih ginekologa govore o višestruko većim iznosima koje su im ti doktori, koje savjest ne muči ako je za keš, izvan bolnice naplatili. O mogućnosti da se tog delikatnog zahvata poduhvati netko manje educiran od ginekologa, da i ne govorimo. A baš u takve rizike vodi histerija i stigmatiziranje pobačaja kakvo je u Hrvatskoj na djelu.

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar nekineki
nekineki
12:46 14.07.2019.

Trudnoća nije bolest...

ST
stefj
18:47 14.07.2019.

Opet pretjerivanje. Apsolutno sve bolnice rade pobačaj, dovoljno je pogledati statistike. Imate i bolnice gdje ne postoji niti jedan slučaj priziva savjesti... Isto tako, svi navodni slučajevi na koje se pozivaju aktivisti pokazali su se lažnim... Zadnji primjer je kiretaza bez anestezije u Dubrovniku koje nikada nije bilo. Isto kao i što su žene išle raditi pobačaj u Sloveniju jer im nisu dali u Hrvatskoj, a na kraju ju ispali da idu tamo jer su imali tablete kojih tada još u Hrvatskoj nije bilo... Jedno je borba za svoja uvjerenja, a drugo su laži i izmišljotine. Autori teksta bi se prvo trebali informirati, a ne prenositi birtijaške priče i urbane legende...

ZW
zweistein
18:18 14.07.2019.

nije to prekid trudnoće, to je ubojstvo nerođene djece

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije