Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium

HDZ se treba više bojati lustracije. Gore bi prošao nego SDP

Ako pak govorimo o lustracijskim elementima koji su već na djelu, može se reći da je na specifičan način eliminacijom Linića, paradoksalno, Zoran Milanović, možda i nehotice, otvorio Pandorinu kutiju
05. kolovoza 2014. u 12:06 28 komentara 6111 prikaza
Tomislav Karamarko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što su iz HDZ-a najavili da bi, dođu li na vlast, proveli lustraciju te konačno zatvorio tu opskurnu stranu ne samo hrvatske nego i europske prošlosti, nije trebalo dugo čekati već uhodanu mantru: lustraciju više nije moguće provesti. K tome se maše i čudnim istraživanjem Instituta Ivo Pilar da golemu većinu Hrvatica i Hrvata to pitanje uopće ne zanima.

S pravom se možemo pitati služe li takva istraživanja ispitivanju ili formiranju javnog mnijenja. Budući da je HDZ otvorio neku vrstu javne rasprave, evo i mog skromnog priloga protiv negacionista kojima vrvi naša znanstvena i javna scena, od kojih mnogi zapravo brane svoju osobnu ili obiteljsku prošlost, od novinara do političara sve do bankara i gospodarstvenika.

Ponajprije, EU je samim svojim rezolucijama o totalitarnim režimima implicitno rekao da je lustracija danas, bez obzira o kojem je obliku riječ, ne moguća, nego nužna, ne kao revanšizam, već put prema istinskoj demokratizaciji društva. Tome u prilog ide i inicijativa 20-ak eurozastupnika, među kojima su mnogi i sami u SSSR-u bili žrtve komunističkog zlosilja. Potom, oni koji tvrde da je lustracija nemoguća nakon 25 godina previđaju činjenicu da je proces neke vrste lustracije de facto u Hrvatskoj započet izručenjem Perkovića i Mustača.

Dakle, kao i u slučaju inicijative spomenutih eurozastupnika, EU u RH je već počeo proces koji ima snažne lustracijske elemente, a koji su upravo te strukture skandalom oko Lex Perković pokušale spriječiti. U tom smislu, s obzirom na Pilarovo istraživanje koje ide naruku negacionistima ne samo lustracije već i komunističkih zuluma uopće, treba reći da većini Hrvatica i Hrvata zapravo i nije bilo jasno o čemu se u toj gunguli oko Perkovića radilo, kao i što lustracija znači za njihovu konkretnu egzistenciju.

Ako pak govorimo o lustracijskim elementima koji su već na djelu, može se reći da je na specifičan način eliminacijom Linića, paradoksalno, Zoran Milanović, možda i nehotice, otvorio prostor tom procesu u RH. Naime, završi li Linić u zatvoru, otvorila bi se Pandorina kutija, što bi za svijest naroda bilo ključnije od suđenja Perkoviću u Njemačkoj, koje im je, kao i cijeli slučaj oko Europskog uhidbenog naloga, bilo prilično nerazumljivo, daleko, kao nešto što je bilo nekada, nešto što nema veze s njihovom konkretnom egzistencijom danas i napretkom zemlje.

haag Autsajderske bilješke Iza 'konglomerata loših politika' krije se agresija na Hrvatsku lijekovi Autsajderske bilješke Dr. Kujundžiću, ako je shvatio teolog, onda će i farmaceut tito, bista Autsajderske bilješke Bisti druga Josipa Broza nije mjesto na Pantovčaku, već u šumi

U tom hipotetskom slučaju neko novo Pilarovo istraživanje pokazalo bi jamačno drugačije rezultate s obzirom na stav javnosti o toj opskurnoj prošlosti čiji sudionici i danas drmaju medijima, bankarskim sustavom, obrazovanjem, politikom, dakle, izravno utječu na život prosječnog građanina i nakon pada Berlinskog zida, kao oblajhana mreža uhodana još u prošlom sustavu. Koliko je taj sustav živ i snažan, pokazao je baš slučaj Perković. Taj sustav i danas djeluje kao i u komunizmu, onkraj svake meritokracije, na principu partitokracije i moralno političke podobnosti, od ekonomije preko sustava obrazovanja do medija i politike, pa su Vlado Gotovac i Ivo Josipović, primjerice, i nakon devedesetih napredovali "jednakom lakoćom". Ili, zašto na Pantovčaku i dandanas glavnu igru ne vodi sin/kćer Andrije Hebranga, već Josipa Perkovića?

Dakle, lustracijski proces ne da je nemoguć, elementi tog procesa već su na djelu. No taj proces neće za nas provesti ni EU ni HDZ, tu će biti ključna svijest naroda, neki "Linić" koji će posvijestiti ovom narodu da je ta prošlost njihova sadašnjost, da još uvijek nije isto prezivate li se Josipović, Perković ili Veselica kada vam djeca krenu u borbu za egzistenciju i društveno pozicioniranje u bitnim funkcijama države i društva. EU tu može biti tek "poguranac", no ključna je svijest naroda. HDZ pak taj proces teško može provesti jer bi prošao gore nego SDP.

Što bi bilo, primjerice, s mnogim nekada i sada visoko pozicioniranim HDZ-ovcima poput g. Jarnjaka? Ako to HDZ i pokrene, to će biti slično kao i s istraživanjem komunističkih zločina koje je povjereno pukovniku Grujiću, koji je i sam bio dio komunističkog represivnog aparata. U tom smislu sve ovo treba gledati kao još jedan Karamarkov populistički predizborni trik. Bilo bi mi drago da griješim. 

>> U Haagu su otkrivena imena novinara koji su radili za KOS

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar drug lenjin
  drug lenjin:

  Pa to znaju vrapci na grani i mala djeca.Hdezeovci iz devedesetih svi su redom bili u SKH-SKJ.I gotovo svi su bili na vodećim funkcijama u Partiji.Glavaš je bio sekretar za narodnu obranu slao je mladiće u JNA ,Tuđman general JNA,Šeks ... prikaži još! državni tužilac itd ne bih se od nabrajanja čovjek mogao odmoriti.Takvi su početkom devedesetih bili najveći i najžešći Hrvati i protivnici Jugoslavije a ta ista država im je omogućila sve besplatno i još ih zaposlila gdje su htjeli a oni su zauzvrat posvađali sve oko sebe.

 • Deleted user:

  Pa pola HDZ ovac ce pod lustraciju .A mozda i sef kad bi s eto provodilo posteno

 • Avatar Aubix
  Aubix:

  Tvrdnje g. Šole potvrđuju i američki znanstveni izvori. U periodu od 1989. do 1991. je oko 95 tisuća članova SKH prešlo u HDZ, dok je u SKH-SDP ostalo oko 40 tisuća. Naši ljudi se tradicionalno okreću prema pobjednicima.