Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Premium Kolumne

HDZ se kupa u milijunima, u plusu i drugi, očito dobivaju previše iz proračuna!

Vrijeme je da se odijeli državni od stranačkog posla, a ne da premijer i ministri kampanju vode na državni trošak.
04. ožujka 2019. u 12:15 3 komentara 179 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Političke stranke u lijepim su financijskim plusevima, izuzev SDP-a, Glasa i HNS-a, a u milijunima se doslovno kupa HDZ koji na računu ukupno ima višak od 16,185 milijuna kuna.

Hrast i HKS što zapravo brane? Shvaćaju li suverenisti da se protiv globalizma može samo revolucijom

Logično je da je HDZ uprihodio najviše novca iz državnog i lokalnih proračuna (što čini najveći dio svih stranačkih prihoda) jer imaju najveći broj zastupnika u Saboru kao i vijećnika na lokalnim razinama. Međutim, nije logično da jedna politička stranka, pa bila ona i vladajuća, ima višemilijunski plus na računu, koliko god se hvalili racionalizacijom troškova i stabilizacijom financija, jer to svjedoči da HDZ-ovi dužnosnici na račun poreznih obveznika obavljaju i stranačke dužnosti te napose vode i stranačke kampanje. Tako se pamti da je HDZ-ovo vodstvo, pod izlikom državnih susreta premijera i nekih ministara koji su ujedno i potpredsjednici HDZ-a ili članovi Predsjedništva, u Helsinki na stranački kongres Europske pučke stranke putovalo državnim avionom i uz državne dnevnice.

Andrej Plenković Financijsko izvješće stranaka HDZ platio 129.330 kuna kazne zbog ženske kvote

Ali ne moramo ići u recentnu prošlost, premijer i HDZ-ovi ministri upravo užurbano obilaze Liku i stranačke obljetnice u službenim automobilima koje voze službeni vozači kako bi vodili kampanju za Skupštinu Ličko-senjske županije, ali i europske izbore u svibnju. Ruku na srce, radili su to svi ministri iz svih Vlada do sada, ali debeli stranački plusovi sada posebno iritiraju i otvaraju dva pitanja. Nije li vrijeme za manje financiranje stranaka iz državnog i lokalnih proračuna, jer taj novac svim strankama čini najveći udio u strukturi prihoda, jer nema nikakvog opravdanja da stranke gomilaju milijune na svojim računima.

Branko Grčić Intervju - Branko Grčić: 'U RH 1,2 milijuna građana prijeti siromaštvo. Manje nejednakosti, to je SDP-ov prvi cilj'

Drugo, nije li vrijeme da se napokon odijeli državni od stranačkog posla, ma koliko premijer i neki ministri bili štićene osobe. Nije li vrijeme da se stranačke kampanje vode nakon radnog vremena i da ministri osobno, ili još bolje njihove partijske organizacije (u ovom slučaju HDZ), plate trošak prijevoza, vozača i osiguranja potrebnog na stranačkim skupovima. Ako premijer ili ministar na teren ne može bez službenog auta i osiguranja, neka to izvole platiti iz svog ili stranačkog džepa.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • zip123:

    Njima je i dnevnica previse.

  • bljak007:

    Zato u proračunu i fali novca, poreznici im pune njihove račune, oni se bahate i još oduzimaju.

  • Deleted user:

    zato su se pretvorili u torbare sa lovom