Naslovnica Premium Kolumne

HDZ se kupa u milijunima, u plusu i drugi, očito dobivaju previše iz proračuna!

Vrijeme je da se odijeli državni od stranačkog posla, a ne da premijer i ministri kampanju vode na državni trošak.
04. ožujka 2019. u 12:15 3 komentara 174 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Političke stranke u lijepim su financijskim plusevima, izuzev SDP-a, Glasa i HNS-a, a u milijunima se doslovno kupa HDZ koji na računu ukupno ima višak od 16,185 milijuna kuna.

Hrast i HKS što zapravo brane? Shvaćaju li suverenisti da se protiv globalizma može samo revolucijom

Logično je da je HDZ uprihodio najviše novca iz državnog i lokalnih proračuna (što čini najveći dio svih stranačkih prihoda) jer imaju najveći broj zastupnika u Saboru kao i vijećnika na lokalnim razinama. Međutim, nije logično da jedna politička stranka, pa bila ona i vladajuća, ima višemilijunski plus na računu, koliko god se hvalili racionalizacijom troškova i stabilizacijom financija, jer to svjedoči da HDZ-ovi dužnosnici na račun poreznih obveznika obavljaju i stranačke dužnosti te napose vode i stranačke kampanje. Tako se pamti da je HDZ-ovo vodstvo, pod izlikom državnih susreta premijera i nekih ministara koji su ujedno i potpredsjednici HDZ-a ili članovi Predsjedništva, u Helsinki na stranački kongres Europske pučke stranke putovalo državnim avionom i uz državne dnevnice.

Andrej Plenković Financijsko izvješće stranaka HDZ platio 129.330 kuna kazne zbog ženske kvote

Ali ne moramo ići u recentnu prošlost, premijer i HDZ-ovi ministri upravo užurbano obilaze Liku i stranačke obljetnice u službenim automobilima koje voze službeni vozači kako bi vodili kampanju za Skupštinu Ličko-senjske županije, ali i europske izbore u svibnju. Ruku na srce, radili su to svi ministri iz svih Vlada do sada, ali debeli stranački plusovi sada posebno iritiraju i otvaraju dva pitanja. Nije li vrijeme za manje financiranje stranaka iz državnog i lokalnih proračuna, jer taj novac svim strankama čini najveći udio u strukturi prihoda, jer nema nikakvog opravdanja da stranke gomilaju milijune na svojim računima.

Branko Grčić Intervju - Branko Grčić: 'U RH 1,2 milijuna građana prijeti siromaštvo. Manje nejednakosti, to je SDP-ov prvi cilj'

Drugo, nije li vrijeme da se napokon odijeli državni od stranačkog posla, ma koliko premijer i neki ministri bili štićene osobe. Nije li vrijeme da se stranačke kampanje vode nakon radnog vremena i da ministri osobno, ili još bolje njihove partijske organizacije (u ovom slučaju HDZ), plate trošak prijevoza, vozača i osiguranja potrebnog na stranačkim skupovima. Ako premijer ili ministar na teren ne može bez službenog auta i osiguranja, neka to izvole platiti iz svog ili stranačkog džepa.

COTRUGLI Business School
TOP MENADŽERI
Zapeli ste na poslovnom planu? Postoji škola koja će vam pomoći da iskočite iz prosjeka

A1 izdvaja za Vas

  • bljak007:

    Zato u proračunu i fali novca, poreznici im pune njihove račune, oni se bahate i još oduzimaju.

  • zip123:

    Njima je i dnevnica previse.

  • Deleted user:

    zato su se pretvorili u torbare sa lovom